Piffa upp din bostad inför försäljning

Shutterstock 1038166888

Att styla bostaden innan försäljning ökar egentligen inte på bostadens värde men kan märkbart förkorta försäljningstiden. Därför anställer flera utomstående hjälp för att öka trivseln i hemmet, så att allt fler potentiella köpare kommer till visning. Men hur kan du själv piffa upp din bostad utan en proffs hjälp?

Börja här

Börja med att storstäda och lägga undan diverse prylar. Detta är den första och viktigaste delen. Smutsiga fönster, kladdiga skåpdörrar och överfulla skåp ger en negativ bild till potentiella köpare. Gå igenom vartenda utrymme, skåp och byrå. Kom ihåg att köpare inte bara tittar på utrymmen utan också kollar hur mycket förvaringsutrymme en bostad har, så det finns en chans att hen öppnar köksskåp och fasta garderober.

Det är också viktigt att komma ihåg att tvätta alla ytor från tak till golv. Glöm inte lister och fogar. Torka även hyllor i skåp, då du lägger undan onödigt krimskrams. Köket, badrummet och wc:n ska ha tomma och rena avställningsytor. Korrigera söndriga lister och skruvhål i väggar. Skapa en så fräsch och öppen känsla i bostaden som möjligt. Obehövliga manicker, personliga föremål och för personliga inredningslösningar kan distrahera en köpare från det viktigaste – själva utrymmet och hur egna möbler passar in.

Tambur

Tamburen är det första en köpare ser i en bostad. Ställ undan alla utekläder, skor, väskor och sportutrustning. Tvätta väggar och lister, som oftast är smutsiga i detta utrymme. Gå igenom klädskåp om det finns i utrymmet. Kontrollera att lamporna fungerar och tillägg ljus med t.ex. en bordslampa ifall utrymmet verkar dunkelt. Kolla till sist hur det ser ut när du stiger in i bostaden. Kunde detta vara någon annans drömhem?

Kök

Tvätta utrymmet, dörrar, skåp, lister, hushållsmaskiner och diskhon. Töm avställningsytorna från alla överflödiga små maskiner och skålar. Kaffekokaren kan du lämna fram, ifall den är snygg och ren. Kontrollera skicket av träytor och underhåll vid behov, tvätta stålytor och diskho och underhåll med medel ämnat för dem. Töm och tvätta kylskåp och avlägsna magneter och lappar från dörrarna. Hämta in snittblommor, färska frukter och ljusa textiler för att skapa en hemtrevlig känsla. Ifall bordsytan är i dåligt skick kan du täcka in det med en ren och ljus bordsduk. Kom även ihåg att tömma skärpkorgen.

Badrum, bastu, wc och hjälpkök

Ställ undan alla personliga hygien samt skönhetspridukter i skåp. Tvätta badrummets kakel, fogar, ytor och bastulaven med rätt medel. Kontrollera även kalkfläckar i duschutrymmet och att duschslangen är snygg. Byt ut slitna och smutsiga badrumsmattor och duschdraperi. Ta bort onödiga handdukar från krokarna och lägg fram vackra och rena textilier. Kom också ihåg att kontrollera ljuset och lägga till vid behov.

Ställ undan bykställningar, byk och extra burkar från avställningsytorna i hjälpköket. Tvätta byket och ställ snyggt i skåp.

Vardagsrum

Vardagsrummet är familjens gemensamma mysrum och också det rum där det spenderas mest tid. Därför är det ett viktigt utrymme för köparen och det ska presenteras klart, luftigt och trivsamt. Tvätta alla ytor och fönster samt kontrollera gardinerna. Ifall utrymmet är mörkt kan du byta ut gardinerna till ljusare. Flytta onödigt stora möbler från gångar till ett förråd. Ställ undan personliga små föremål, fotografier, spelkonsoler och fjärrkontroller och snygga till bokhyllor. Kasta bort tidningshögar och städa bort barnens och husdjurens leksaker.

Kontrollera textilier, mattor, sängöverdrag, inredningsdynor och lägg undan högar med dynor och plädar. Håll ytorna så tomma som möjligt förutom något ljus eller snittblomma för att skapa stämning. Även grönväxter är välkomna.

Sovrum (barnrum)

Städa ordentligt alla ytor. Sovrummet är ett heligt rum som ska ha en lugn känsla. Kontrollera ljuspunkterna och tillägg mysbelysning vid behov. Bädda snyggt och undvik starka färger. Plocka undan leksaker och väggmålningar i barnrummet. Ställ undan leksaker som används snyggt i en korg eller låda.

Balkong, terrass och trädgård

Glöm inte balkongen, terrassen eller trädgården. Klipp gräset och kratta löv. För högar med plankor eller kvistar till avstjälpningsplatsen. Snygga levnadsytor skapar rätt stämning.


Katri Virkkala
Stylist

25 sep. 2018

Dela sidan