Näillä DIY-ohjeilla luot hurmaavaa joulutunnelmaa kotiisi

Lifestyle blogi

Elena mozhvilo ewty7 TV Djmk unsplash

Pikkujoulu ja tee-se-itse tonttu ovi

Joulukuu on jo melkein täällä! Hohtavien kausivalojen, kauniiden koristeiden sekä höyryävän kuumien glögikupillisten kautta voikin nyt jo mukavasti virittäytyä joulun tunnelmiin.

Kotiin saapuessa ovat talvisen pimeät ja kylmät arki-illatkin astetta mukavampia, kun vastassa odottaa lämmin, jouluisesti koristeltu koti. Mikäli haluat nostaa kotisi jouluista tunnelmaa vielä pykälän ylöspäin, on seuraava koristeluvinkki kuin tehty sinulle!

Entäpä jos siis aloittaisit joulusesongin tänä vuonna tee-se-itse tonttuoven askartelulla? Tämä koristeidea on takuuvarma hitti etenkin lapsiperheissä.

Hyppää joulun taikaan tonttuoven kautta

Tonttuovi on hurmaava, joulun taikaa kotiin tuova koristeluidea. Tontulle voi rakentaa joko pienen oven taikka ikkunan. Ikkunan tai oven ympärille voi myös halutessaan rakentaa tontulle pientä pihapiiriä, jossa riittää ihasteltavaa etenkin perheen pienimmille. 

Tonttuoven ympärille voi myös rakentaa hauskoja jouluperinteitä: perheessä voidaan sopia, että lapset saavat käydä asettamassa tontun ovelle kirjeen joulupukille ja kertoa siinä vaikkapa lahjatoiveistaan.

Tonttuovi voi olla myös osa itse tehtyä joulukalenteria, sillä kalenterin tehtäviä tai yllätyksiä voidaan yhdistää tonttuoveen esimerkiksi asettamalla tontun oven eteen pikkuruinen herkku taikka ohjeet jouluisen tehtävän toteutukseen. 

Ideoimalla tonttuoven ympärille mukavia jouluperinteitä voi löytää uusia tapoja luoda lämpimiä joulumuistoja, niin perheen pienemmille kuin vähän isommillekin jäsenille.

Näin rakennat tonttuoven itse

Seuraavaksi opastamme sinua vaihe vaiheelta oman tonttuovesi rakentamisessa. 

Tarvittavat materiaalit:

  1. Puulevy (20x10 cm tai haluamasi koko)

  2. Puuliimaa

  3. Sivellin

  4. Punainen, valkoinen ja vihreä maali (tai muu haluamasi sävy)

  5. Pieni riippulukko

  6. Pieni koukku

  7. Pieniä koristeita, kuten miniatyyrikuusia, pieniä joulupalloja tai lumihiutaleita

  8. Tulostettu malli tonttuovesta (löydät ilmaisia malleja verkosta) 


Vaihe 1: Työtilan ja materiaalien valmistelu

Varmista ennen projektin aloittamista, että sinulla on kaikki yllä luetellut materiaalit. Puulevyjä löytyy useimmista askartelukaupoista tai voit myös vaihtoehtoisesti sahata sopivan kokoisen palan itse. 

Varmista, että työskentelytilasi on siisti ja voit maalata sekä liimata siellä turvallisesti.

Vaihe 2: Puulevyn maalaaminen

Aloita maalaamalla puulevysi kauniin jouluisella värillä. Perinteisesti käytetään punaista, mutta voit luonnollisesti valita sävyn oman makusi mukaan. 

Maalaa ovi valitsemallasi värillä ja anna oven kuivua kokonaan ennen seuraavaa vaihetta. 

Vaihe 3: Tonttuoven tyylin hahmottelu 

Kannattaa käyttää tulostettua mallia tonttuoven tyylittelyyn, näin saat varmasti toimivan pohjan ovellesi. Ovimalleja on helppo löytää verkosta ja sieltä voit tulostaa mallin haluamassasi koossa. 

Aseta ovimalli puulevyllesi ja jäljitä ääriviivat lyijykynällä. Tällä tavoin saat luotua pohjan tonttuovellesi.

Vaihe 4: Yksityiskohtien maalaaminen

On aika tuoda väriä oveesi! 

Voit maalata oven esimerkiksi näin: käytä punaista maalia itse oveen ja valkoista maalia maalataksesi ohuen kehyksen oven ympärille. 

Ole varovainen ja ota rauhallisesti siveltimen kanssa välttääksesi sotkut. Voit myös maalata pieniä vihreitä yksityiskohtia, kuten joulutähtiä tai joulupalloja, mikäli siveltimellä koristelu on sinulle mieluisaa puuhaa. 

Vaihe 5: Oven kuivuminen

Maalattuasi tonttuovesi kokonaan, anna oven kuivua kunnolla. Tämä voi kestää muutamasta tunnista riippuen siitä, minkälaista maalia käytät. 


Vaihe 6: Koristeiden lisääminen

Tonttuovesi ollessa täysin kuiva, on aika lisätä siihen ripaus taikuutta! Käytä puuliimaa kiinnittääksesi pieniä koristeita, kuten miniatyyrikuusia, joulupalloja tai vaikkapa pikkuruisia lumihiutaleita oveesi. 

Vaihe 7: Riippulukon kiinnitys

Kiinnitä pieni riippulukko tonttuoveesi. Tämä vihjaa hauskasti siitä, että ovi on salainen ja vain oikean avaimen omistajat voivat päästä sisään. Pieniä riippulukkoja löytyy askartelukaupoista tai verkosta. 

Vaihe 8: Koukku oveen – ja ovi on valmis!

Ennen kuin ripustat tonttuoven, varmista, että kiinnität sen taakse pienen koukun. Tämä tekee ovesi ripustamisesta helppoa.

Nyt suloinen tonttuovi on valmis käytettäväksi! Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä kaikkea hauskaa oven ympärille voi ideoida. 

Mikäli oma ajatuksesi luo kuitenkin tässä kohtaa tyhjää, listasimme alle mukavia tapoja luoda taianomaista tunnelmaa tonttuoven ympärille:

Tonttujen jäljet: Askartele hauskoja "tonttujen jälkiä" lattialle oven eteen. Voit käyttää esimerkiksi puuteria tai jauhoa luodaksesi pikkuruisten tonttujalkojen jälkiä.

Tervetuloa-viesti: Kiinnitä tonttuoven viereen pieni tervetuloa-viesti, jossa tontut toivottavat perheesi tervetulleeksi heidän maailmaansa.

Joulupostilaatikko: Laita tonttuoven vierelle joulupostilaatikko, johon lapset voivat laittaa kirjeensä ja lahjatoivelistansa joulupukille tai tontuille.

Pieniä yllätyksiä: Yllätä perheen pienimpiä tonttuoven kautta sijoittamalla sen läheisyyteen ajoittain pieniä yllätyksiä, kuten pipareita, suklaakonvehteja tai muuta mukavaa.

Tarinoita: Käytä tonttuovea luodaksesi tarinoita tonttujen seikkailuista. Voit lukea tarinoita lapsille tai laatia omia jännittäviä tarinoita yhdessä.

Taikatemput: Anna "tonttujen" tehdä tonttuoven kautta pieniä taikatemppuja, kuten esineiden piiloon taikomista.

Tonttupäiväkirja: Pidä oven vieressä tonttupäiväkirjaa, johon voit kirjoittaa hauskoja viestejä ja seikkailuja, joita tontut ovat kokeneet.

Tonttuoven värikkäät koristelut: Voit koristella oven monin eri värein ja lisätä siihen hauskoja yksityiskohtia, kuten kulkusia tai vaikkapa pieniä tonttuhattuja.

Tehtäviä ja arvoituksia: Lähetä tonttuoven kautta perheenjäsenillesi ajoittain hauskoja tehtäviä ja arvoituksia, joita he voivat sitten ratkaista yhdessä.

Tonttuovi tarjoaa monia mukavia hetkiä joulun odotukseen ja hauska pikkuruinen ovi voikin olla uudenlainen osa perheen jouluperinteitä. Yksi asia on ainakin varmaa: tonttujen suloinen maailma tuo iloa ja hyvää mieltä kaikille, iästä riippumatta.

Näissä tonttumaailman tunnelmissa toivotamme sinulle lämpöistä joulunodotusta!

25.11.2023

Jaa sivu