DIY - Julkänsla i hemmet

Lifestyle blogg

Elena mozhvilo ewty7 TV Djmk unsplash

Första advent och tomtelucka

Första advent DIY tomtedörr

December är äntligen här, och julstämningen börjar sprida sig som ett varmt täcke över oss. Inget slår känslan av att kliva in i ett hem dekorerat med glitter, granar och tomtar. Vad sägs om att göra julen ännu mer speciell i år? Vi föreslår att du kickar igång din egen "göra själv" (DIY) julkalender med ett första projekt: att skapa en magisk tomtedörr! Denna charmiga dekoration kommer inte bara att skapa en fantastisk inramning för dina julfirande, utan också ge barnen en extra dos av förväntan inför julafton. Häng med när vi steg för steg guidar dig genom att skapa din alldeles egen tomtedörr.

Material som behövs:

  1. En träskiva (20x10 cm eller valfritt)
  2. Trälim
  3. Pensel
  4. Röd, vit, och grön färg
  5. En liten hänglås
  6. En liten krok
  7. Små dekorationer som miniatyrgranar, små julgransbollar, eller små leksakstomtar
  8. En tryckt modell på tomtedörren (du kan hitta gratis modeller på nätet)


Steg 1: Förbered material och arbetsplats

Innan du börjar projektet, se till att du har allt material som listas ovan. Du kan hitta träskivor i de flesta hobbyaffärer eller själv såga en passande bit. Se också till att du har en ren arbetsplats där du kan måla och limma utan risk att skada något runt omkring.

Steg 2: Måla din träskiva

Börja med att måla träskivan i en vacker julig färg. Traditionellt används rött, men du kan anpassa det efter din personliga smak. Måla dörren i den valda färgen och låt den torka helt innan du går vidare till nästa steg.

Steg 3: Rita på din tomtedörr

För att ge ditt projekt en autentisk känsla, använd en tryckt modell för att rita på din tomtedörr. Dessa modeller finns enkelt att hitta på nätet och kan skrivas ut i önskad storlek. Placera modellen på din träskiva och spåra över konturerna med blyerts. På detta sätt får du en perfekt tomtedörr.

Steg 4: Måla detaljerna

Nu är det dags att ge din tomtedörr liv! Använd vit färg för att måla en tunn ram runt dörren och röd färg (eller den färgen du valde) för att färga själva dörren. Tänk på att vara försiktig och ta det lugnt med penseln för att undvika kladd. Om du vill kan du också måla små gröna detaljer, som holly- eller mistelblad eller julgranskulor, för att ge din dörr extra charm.

Steg 5: Låt dörren torka

När du är klar med målningen, låt dörren torka ordentligt. Detta kan ta några timmar, beroende på vilken typ av färg du använder.


Steg 6: Lägg till dekorationer

När din tomtedörr är helt torr, är det dags att ge den en extra touch av magi. Använd trälim för att fästa små dekorationer som miniatyrgranar, julkulor eller små leksakstomtar på och runt din dörr. Tänk på att placera dekorationerna så att de ser ut som att de hör hemma i tomtens värld.

Steg 7: Lägg till ett hänglås

Nu kommer det roliga! Fäst ett litet hänglås på din tomtedörr. Detta kommer att ge intrycket av att dörren är hemlig och att bara de som har rätt nyckel kan komma in. Du kan hitta små hänglås i hobbybutiker eller online.

Steg 8: Fäst en krok på baksidan

Innan du hänger upp din tomtedörr, se till att fästa en liten krok på baksidan av träskivan. Detta gör det enkelt att hänga upp din dörr var som helst du vill i ditt hem.


Steg 9: Skapa en presentation

Nu när din tomtedörr är klar, varför inte skapa en liten presentation runt den? Du kan skapa en miniatyrscen med konstgjord snö, några små träd, och kanske till och med en miniatyr tomte. Placera din tomtedörr mitt i scenen och låt den bli en central del av din juldekoration.

Steg 10: Ge barnen förväntan

Din magiska tomtedörr är nu redo att användas. Häng den någonstans där barnen kan se den, men samtidigt utom räckhåll. Berätta för barnen att detta är tomtens magiska dörr, och att han kommer att använda den för att komma in i ditt hem och lämna små överraskningar under natten. De kommer att älska den extra förväntan som din tomtedörr skapar inför julafton.

Så där har du det! Det första projektet i din "göra själv" julkalender är klart. Skapa din egen magiska tomtedörr och ge din jul en extra dos av magi och förväntan. Låt barnen drömma om tomten och de små överraskningarna han kommer att lämna bakom dörren. Du kan "ge tomten liv" genom att lämna hälsningar eller skapa små hyss eller brev av tomten som han lämnat under natten åt familjen. 

Detta är ett enkelt och roligt DIY-projekt som kommer att sprida julglädje och skapa minnen som varar för livet. Så sätt igång och låt din kreativitet flöda, och snart kommer du att ha skapat ett verkligt julmirakel i ditt eget hem.

25 nov. 2023

Dela sidan