DIY - Tuoksukynttilät

Lifestyle blogi

Pexels isil 15145828

Tervetuloa joulukalenterimme neljänteen osaan!

DIY-joulukalenterimme neljännessä osassa sukellamme huumaavan herkullisiin tuoksuihin – sillä tällä kertaa teemme omat tuoksukynttilät! Kynttilät ovat täydellisiä ilon ja valon tuojia joulun aikaan sekä lisäksi niistä saa oivat itse tehdyt lahjat pukinkonttiin.

Alta löydät ohjeet kynttilöiden tekemiseen sekä tarvittaviin materiaaleihin liittyen.

Tarvittavat materiaalit:

  • Soijavaha (tai muu kynttilävaha)

  • Sydänlanka (kynttiläliina tai paksumpi puuvillalanka)

  • Tuoksuöljy (valitse suosikkituoksusi, kuten esim. kaneli, vanilja, piparkakku tai havu)

  • Kattila tai muu lämpöä kestävä astia

  • Lasipurkit tai muut astiat kynttilöillesi

  • Kynä tai tikku

  • Sakset

  • Lämpömittari (jos et käytä soijavahaa)

Öljyn valinta

Tuoksuöljyt vaikuttavat mielialaamme aromaterapeuttisten vaikutusten kautta ja tämä onkin asia, joka kannattaa ottaa huomioon kynttilän tuoksua valittaessa. Mikäli kaipaat tuoksulta rentouttavaa vaikutusta voit käyttää esimerkiksi rosmariinia, ylang ylangia tai laventelia. Piristävään tunnelmaan voit valita erilaisia sitrusöljyjä, piparminttua tai eukalyptusta. Joulutunnelmaan täydellisesti sopivia tuoksuja ovat neilikka, kardemumma, kaneli ja appelsiini.

Vaihe 1: Hanki tarvikkeet ja valmistele työskentelyalue

Ennen kuin aloitat tämän askarteluprojektin, varmista, että sinulta löytyy kaikki yllä luetellut tarvikkeet. Kynttilävahaa, sydänlankoja ja tuoksuöljyjä löydät askartelukaupoista tai verkosta.

On myös tärkeää, että sinulla on käytössäsi puhdas työskentelyalue, jossa voit sulattaa vahan ja kaataa sen astioihin vahingoittamatta ympäristöä.

Vaihe 2: Mittaa ja leikkaa sydänlanka

Mittaa sydänlanka niin, että se on hieman pidempi kuin käyttämäsi astian korkeus. Leikkaa lanka sitten oikean pituiseksi. Jos käytät sydänlangan sijasta puuvillalankaa, on hyvä kiinnittää se astian pohjaan liiman tai kaksipuolisen teipin avulla. Näin varmistat, että puuvillalanka pysyy paikoillaan vahan kaadon aikana.

Vaihe 3: Valmista astiasi

Puhdista ja kuivaa astiasi huolellisesti. On tärkeää, että käytettävät astiat ovat täysin kuivia ennen kuin kaadat niihin vahaa.

Voit käyttää erilaisia astioita kuten lasipurkkeja, säilytyspurkkeja tai erityisiä kynttiläpitimiä.

Vaihe 4: Sulata vaha

Mikäli käytät soijavahaa, voit sulattaa sen kattilassa miedolla lämmöllä. Käytä lämpömittaria vahan lämpötilan valvomiseen ja varmista, että vaha saavuttaa noin 80-85 celsiusasteen lämpötilan. Käyttäessäsi toisentyyppistä vahaa, noudata valmistajan sulatusohjeita.

Vaihe 5: Lisää tuoksuöljy

Kun vaha on sulanut ja se on saavuttanut oikean lämpötilan, on aika lisätä sen sekaan valitsemasi tuoksuöljy. Käytä pipettiä lisätäksesi haluamasi määrän tuoksuöljyä vahaan. Määrä riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistäsi, mutta aloita muutamalla tipalla ja lisää määrää vähitellen mikäli haluat voimakkaamman tuoksun. Aikoessasi antaa tuoksukynttilän lahjaksi, muista ottaa huomioon lahjansaajan mieltymykset tuoksujen ja niiden vahvuuksien suhteen.

Vaihe 6: Kaada vaha astioihin

Kaada sulanut vaha varovasti astioihin. Varmista, että sydänlanka on keskellä ja suorassa. Käytä kynää tai tikkua pitämään lankaa paikoillaan, kun vaha jähmettyy.

Vaihe 7: Anna kynttilöiden jäähtyä ja kovettua

Anna kynttilöiden jäähtyä ja kovettua yön yli tai ainakin useiden tuntien ajan. Ole kärsivällinen äläkä koske niihin ennen kuin ne ovat täysin kovettuneet.

Vaihe 8: Leikkaa sydänlanka

Kun kynttilät ovat kovettuneet, voit leikata sydänlangan haluamaasi pituuteen, jättäen noin 1 cm verran lankaa astian reunan yläpuolelle. Leikkaa pois myös mahdollinen ylimääräinen lanka pohjapuolelta.

Vaihe 9: Koristele kynttiläsi (valinnainen)

Mikäli haluat, voit koristella kynttilöitäsi maalaamalla tai vaihtoehtoisesti koristella kynttiläastiat. Käytä kimalletta, nauhoja tai muita askartelumateriaaleja ja anna luovuutesi lentää!

Vaihe 10: Sytytä tuoksukynttiläsi ja nauti

Tuoksukynttiläsi ovat nyt valmiita!

Nyt onkin siis aika sytyttää kynttilät ja nauttia niiden luomasta ihanasta tunnelmasta sekä herkullisista tuoksuista. Aseta kynttilät esimerkiksi ruokapöydälle, olohuoneeseen tai kylpyhuoneeseen luodaksesi viihtyisää ja rentouttavaa tunnelmaa tilaan kuin tilaan.

Oman tuoksukynttilän valmistaminen ei ole vain hauska ja luova DIY-projekti, sillä itse tehty kynttilä on myös hurmaava joululahja.

Aloita siis oma DIY-tuoksukynttiläprojektisi ja anna kotisi täyttyä tekemisen riemusta sekä ihanista tuoksuista!

Neljännessä ja viimeisessä osassa "tee-se-itse"-joulukalenteriamme on luvassa erityisesti herkkusuita ilahduttava DIY-projekti. 

Pysy siis kuulolla!

17.12.2023

Jaa sivu