DIY - Doftljus

Lifestyle blogg

Pexels isil 15145828

Sprid julglädje med hemlagade doftljus

Välkommen till den fjärde delen av vår "göra själv" (DIY) julkalender! Nu när vinterns mörker har lagt sig över oss och jultiden närmar sig, är det dags att sätta igång med ett nytt, spännande projekt som kommer att lysa upp ditt hem och sprida julglädje. Vi ska skapa egna doftljus – perfekta för att skapa en mysig och avslappnad atmosfär under de mörkaste dagarna av året. Följ med när vi steg för steg visar dig hur du kan tillverka dessa underbara ljus som dessutom sprider härliga dofter i ditt hem.

Material som behövs:

  • Sojavax (eller annat ljusvax)
  • Veke (ljusstav eller tjockare bomullstråd fungerar)
  • Doftolja (välj din favoritdoft, som kanel, vanilj, pepparkaka eller gran)
  • En kastrull eller en värmetålig behållare
  • Glasburkar eller andra behållare för dina ljus
  • En penna eller pinne
  • En saks
  • Ett termometer (om du inte använder sojavax)


Val av olja

Doftoljor har en påverkan på vårt sinne tack vare aromaterapi, och detta är något att beakta. Om du söker en avslappnande effekt kan du använda rosmarin, ylang ylang eller lavendel. För en uppiggande stämning kan du välja olika citrusoljor, pepparmynta eller eukalyptus. För att skapa julstämning är nejlika, kardemumma, kanel och apelsin perfekta val.


Steg 1: Förbered material och arbetsplats

Innan du börjar projektet, se till att du har allt material som listats ovan. Du kan hitta ljusvax, veke och doftolja i hobbybutiker eller på nätet. Skapa en ren arbetsplats där du kan smälta vaxet och hälla det i dina behållare utan risk att skada något runt omkring.


Steg 2: Mät och klipp veken

Mät din veke så att den är något längre än höjden på din behållare. Klipp den sedan till rätt längd. Om du använder en ljusstav som veke, kan det vara bra att fästa den i behållarens botten med hjälp av lim eller dubbelhäftande tejp för att hålla den på plats under hällandet av vaxet.

Steg 3: Förbered dina behållare

Rengör och torka dina behållare noggrant. Det är viktigt att de är helt torra innan du häller i vaxet. Du kan använda olika typer av behållare som glasburkar, konservburkar eller speciella ljushållare, beroende på din preferens.


Steg 4: Smält vaxet

Om du använder sojavax, kan du smälta det i en kastrull över låg värme. Använd en termometer för att övervaka temperaturen och se till att vaxet når cirka 80-85 grader Celsius. Om du använder annat vax, följ tillverkarens instruktioner för smältning.

Steg 5: Tillsätt doftolja

När vaxet har smält och uppnått rätt temperatur, är det dags att tillsätta doftolja. Använd en pipett för att noggrant droppa i önskad mängd doftolja i vaxet. Mängden beror på din personliga smak, men börja med några droppar och öka gradvis om du vill ha en starkare doft. Om du tänkt ge doftljuset i present, fundera på den som ska få presenten, brukar personen använda mycket doft eller är den mer doft känslig.

Steg 6: Häll vaxet i behållarna

Häll det smälta vaxet försiktigt i dina förberedda behållare. Se till att veke är i mitten och rakt upp. Använd en penna eller pinne för att hålla veken i position medan vaxet stelnar.

Steg 7: Låt ljusen svalna och stelna

Låt dina ljus stelna och svalna i flera timmar eller över natten. Det är viktigt att vara tålmodig och inte röra vid dem innan de är helt hårda.

Steg 8: Klipp veken

När dina ljus har stelnat, kan du klippa veke till önskad längd, lämna cirka 1 cm över kanten av behållaren. Klipp även bort eventuell överflödig veke från botten.

Steg 9: Dekorera dina ljus (valfritt)

Om du vill kan du dekorera dina ljus genom att måla eller dekorera behållarna. Använd glitter, snören, eller annat pysselmaterial för att skapa en personlig touch.

Steg 10: Tänd dina doftljus och njut

Nu när dina egna doftljus är klara är det dags att tända dem och njuta av den underbara atmosfären och de härliga dofterna. Placera dem på din matsalsbord, i vardagsrummet eller i badrummet för att skapa en mysig och avslappnad atmosfär.


Att göra dina egna doftljus är inte bara ett roligt och kreativt DIY-projekt, det är också en underbar gåva till vänner och familj under julen. Dessa ljus sprider inte bara värme och ljus under den mörkaste tiden på året, utan de skapar också en härlig doftande atmosfär som sätter stämningen för dina festligheter. Så sätt igång med ditt DIY doftljusprojekt och låt ditt hem fyllas av ljus och doft under jultiden. I den fjärde och sista delen av vår "göra själv" julkalender kommer vi att ta upp ännu fler spännande DIY-projekt för att göra din jul ännu mer speciell. Håll utkik!

17 dec. 2023

Dela sidan