Ensiasunnon ostaminen

Lifestyle blogi

Nyckelbilder Aktia LKV 1 web

Ensiasunnon ostamiseen liittyy paljon suuria tunteita, ja tunnemyllerrysten keskellä pitäisi tietää, mitä asioita kannattaa tehdä ja tarkistaa ennen tarjouksen tekoa ja asunnon varsinaista ostoa.

Kun olet ostamassa ensiasuntoa, on hyvä käydä katsomassa monenlaisia asuntoja, jotta muodostaisit selkeän kuvan siitä, mitä todella haluat. Aloita listaamalla unelmakotisi ominaisuudet. Asuntokauppoja tehdessä joutuu joskus luopumaan joistain toiveistaan, ja siksi toiveiden luettelointi helpottaa päätöksentekoa. Asuntoa ostaessa on tärkeä miettiä seuraavia asioita:

Ensiasunnon rahoitus

Ensiasunnon ostaminen on suuri sijoitus, mutta maksaessasi asuntolainaa takaisin keräät vähitellen omaisuutta itsellesi. Se ei ole mahdollista, kun asut vuokralla.

Asunnon hankintaa suunnitellessa on tehtävä tarkat laskelmat siitä, mihin on varaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että arvioit lainakulut, yhtiövastikkeen, veden, sähkön, vakuutukset sekä mahdolliset tulevat remontit ja niiden kustannukset. Lisäksi alkuvaiheessa on hyvä lisätä menoihin esimerkiksi sisustuskuluja ja asunnon remonttikuluja. Tärkeää on myös muistaa säästää samalla kun lyhennät lainaa. Silloin sinulla on rahaa pahan päivän varalle.

Varainsiirtoveron maksaminen

Ensiasunnon ostajan etuihin kuuluu se, että ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa. Edellytyksenä on, että omistat vähintään 50 % asunnosta, olet 18–39-vuotias ja muutat asuntoon kuuden kuukauden kuluessa kaupanteosta. Voit käyttää edun milloin haluat, kunhan et ole aikaisemmin omistanut asunnosta vähintään 50 %:a.

Kulujen ja remonttitarpeiden tarkistaminen

Selvitä asumisen kulut, kuten vastikkeet, vesimaksu, autopaikka ja lämmitys. Näin tiedät asumisen kiinteät kuukausikulut lainalyhennyksen lisäksi.

Kun käyt asuntoesittelyissä, kiinnitä huomiota asunnon keittiöön ja kylpyhuoneeseen. Miellyttävätkö ne sinua? Keittiö- ja kylpyhuoneremontit ovat kalleimpia toteuttaa. Riittääkö pieni pintaremontti, kuten kaappien ja kaakeleitten maalaaminen?

Taloyhtiön talous

Tarkista, miten taloyhtiö huolehtii talosta tutustumalla taloyhtiön historiaan ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Selvitä taloyhtiön tilinpäätöksestä, kuinka paljon rahaa yhtiöllä on puskurissa. Näin tiedät, onko taloyhtiö varautunut yllättäviin korjaustarpeisiin ja onko yhtiövastikkeen nostamisen riski näin ollen pieni vai suuri.

Muista myös tutustua taloyhtiön yleisiin tiloihin, kuten kellariin, saunaan ja pyörävarastoon. Näiden kunto kertoo usein, miten taloyhtiö hoitaa asioita.

Asunnon vapautuminen

Ensiasunnon ostajan varainsiirtovero-etu pätee vain, jos muutat asuntoon viimeistään kuusi kuukautta kaupanteosta. Siksi on hyvä tarkistaa, milloin pääset muuttamaan asuntoon. Varmista myös, ettei myytävä asunto ole vuokralla tällä hetkellä. Jos se on, selvitä, milloin nykyinen vuokrasopimus loppuu.

Asunnon sijainnilla on merkitystä

Kiinnitä huomiota siihen, minkälaisella alueella asunto sijaitsee. Sijaintiin et voi tehdä muutoksia, vaikka asuntoon voisitkin. Kaipaatko luonnonrauhaa, viihdytkö kaupungin vilinässä vai kaupunkilähiön verkkaisuudessa?

Suurin osa elämästämme koostuu normaaleista arkipäivistä, ja siksi kannattaa selvittää asuinalueesi kulkuyhteydet ja palvelut. Jos haluat päästä liikkumaan helposti julkisilla kulkuvälineillä tai polkupyörällä, liikkumismahdollisuuksien tarkistaminen on ehdottoman tärkeää. Toisaalta, jos liikut omalla autolla, sinun on hyvä selvittää pysäköintitilat.

28.10.2020

Jaa sivu