Köp av första bostad

Lifestyle blogg

Nyckelbilder Aktia LKV 1 web

Köpet av första bostad är förbundet med stora känslor och mitt i känslostormen ska man kunna fatta viktiga beslut om vad som behöver göras och kontrolleras innan man lämnar anbud på bostaden.

När du ska köpa din första bostad lönar det sig att gå och titta på många olika bostäder för att bilda dig en uppfattning om vad du verkligen önskar av din nya bostad. Börja med att skriva en lista över egenskaper hos din drömbostad. När det gäller bostadsköp får man ibland avstå från vissa önskemål, och då kan en lista vara till hjälp i beslutsfattandet. Viktigt att tänka på:

Finansiering av första bostad

Att köpa sin första bostad är en stor investering, men i takt med att du amorterar på bolånet samlar du undan för undan på en egendom åt dig själv. Så är inte fallet när du bor på hyra.

Gör noggranna kalkyler över vad du har råd med när du planerar bostadsköpet. I praktiken betyder det att du måste bedöma lånekostnaderna, bolagsvederlaget och kostnaderna för vatten, el, försäkringar och eventuella framtida reparationer. Dessutom är det bra att i början beakta till exempel inredningskostnader och kostnader för renovering av bostaden. Det är också viktigt att spara samtidigt som du amorterar på lånet. Då har du en reservkassa för framtiden.

Betalning av överlåtelseskatten

Den som köper sin första bostad har förmånen att inte behöva betala överlåtelseskatt. Förutsättningen är att du äger minst 50 % av bostaden, du är 18–39 år och flyttar in inom sex månader från bostadsköpet. Du kan utnyttja förmånen när du vill bara du inte har ägt minst 50 % av en bostad tidigare.

Kontrollera kostnader och renoveringsbehov

Kontrollera boendekostnaderna, såsom vederlag, vattenavgift, bilplats och värme. Då vet du vad de fasta månadskostnaderna för boendet blir utöver låneamorteringen.

När du går på bostadsvisningar fäst extra uppmärksamhet vid köket och badrummet. Är de i din smak? Köket och badrummet är de allra dyraste att renovera. Räcker det med en ytlig renovering som att måla skåpdörrar och kakelplattor?

Husbolagets ekonomi

Ta reda på hur husbolaget sköter och har skött om huset, bekanta dig med framtidsplanerna. Av husbolagets bokslut framgår hur mycket bolaget har pengar i buffert. Då vet du om husbolaget har förberett sig för oväntade renoveringsbehov och om risken för att bolagsvederlaget höjs är stor eller liten.

Kom även ihåg att titta in i husbolagets allmänna utrymmen, såsom källaren, bastun och cykelförrådet. Deras skick visar ofta hur husbolaget sköts.

När bostaden blir ledig

Befrielsen från överlåtelseskatten gäller bara om du flyttar in i bostaden senast sex månader från köpet. Därför ska du kontrollera när bostaden blir ledig. Försäkra dig om att bostaden du tänker köpa inte är uthyrd, och om den är det ta reda på när det nuvarande hyresavtalet går ut.

Bostadens läge är viktigt

Fäst uppmärksamhet vid området där bostaden ligger. Du kan göra ändringar i bostaden men dess läge kan du inte ändra på. Saknar nu grönska och natur eller trivs du i stadens vimmel eller i förstadens lugna rytm?

Största delen av livet är normala vardagar, och därför lönar det sig att ta reda på förbindelserna och servicen i området. Om du vill kunna röra dig lätt med allmänna kommunikationsmedel eller cykel är det särskilt viktigt att kontrollera trafikförbindelserna. Om du i stället rör dig med bil är det lika viktigt att kontrollera parkeringsmöjligheterna.

28 okt. 2020

Dela sidan