Kauniit korttelit

Lifestyle blogi

Katajanokka Kruunuhaka Aktia LKV

Raitiovaunujen kolina, meren tuoksu ja taivaalla lentävät lokit.

Helsingissä on lukemattomia upeita asioita, mutta yksi on varmaa: meri on kiinteä osa kaupunkia. Ulappa ympäröi kaupunkia kolmelta suunnalta ja rantaviivaa on yhteensä 130 kilometriä.

Tänään lähdemme virtuaaliselle kävelykierrokselle kahteen Helsingin upeaan merenläheiseen kaupunginosaan; Ullanlinnaan sekä Katajanokalle. Aloitetaan Katajanokasta – tai kuten aidot stadilaiset tätä osaa kaupungista kutsuvat: Skattasta.

Katajanokka on hieman kuin oma pieni ulottuvuutensa, jo ihan konkreettisestikin: Katajanokan erottaa mantereesta Katajanokan kanava. Sillan ylittämällä pääsee helposti kävelemään ympäri tätä kaunista kaupunginosaa, joka on nykyään noin 4000 helsinkiläisen koti.

Kierroksemme alkaa lounaasta Locanda Scappilla. Tämä modernia italialaista bistroruokaa tarjoileva ravintola löytyy Kanavakadulta, aivan Katajanokan sydämestä.

Locanda Scappi
Parmigiano Reggiano


(kuva Locanda Scappi )

Locanda Scappin menu on täynnä laadukkaita raaka-aineita ja yksinkertaisen herkullisia annoksia, pastojen ollessa ruokalistalla ansaitulla vetonaulan paikalla. Locanda Scappin menusta löytyy mm. tagliolini in forma -annos joka sisältää käsintehtyä pastaa voin ja parmesaanin kera, juustokiekosta tarjoiltuna. Suussasulavan pasta-annoksen jälkeen on lounas mukava päättää klassiseen gelatoon, eli italialaiseen jäätelöön, joka Locanda Scapissa tehdään parhaista suomalaisista raaka-aineista.

Vatsa täynnä herkullista ruokaa onkin mukavaa suunnata takaisin raikkaan meri-ilman pariin ja jatkaa Katajanokan ihastelua sen hurmaavia kortteleita kierrellen. Katajanokalla hallitseva arkkitehtuurinen suuntaus on jugend: tämän seikan voikin nopeasti havaita katsellessaan jylhän elegantteja rakennuksia.

Silmät lepäävät talojen upeassa väriskaalassa ja mieli lähtee pohtimaan, millaisia asuntoja nämä ainutlaatuiset rakennukset pitävätkään sisällään? Joten mitä sanot, kurkistetaanko yhteen näistä asunnoista?

Luotsikadulla sijaitseva asunto henkii harmoniaa ja on samalla sekä elegantti että viihtyisä. Upeat ikkunat luovat tähän kotiin ainutlaatuista tunnelmaa ja valoa todella tulvii sisään. Ulkopuolelta ainutlaatuisen kauniit Katajanokan rakennukset ovat siis tämän asunnon perusteella vähintään yhtä hurmaavia sisäpuolelta.


Nyt on aika suunnata Katajanokalta kohti uusia kortteleita Ullanlinnaan. Tämä pittoreski kaupunginosa on koti lähes 11 000 helsinkiläiselle.

Ullanlinna on kantakaupungin eteläistä osaa ja se tunnetaan mm. lukuisista kauniista puistoalueistaan. Näistä suurin on Tähtitorninmäen puisto, jossa sijaitsee myös Carl Ludvig Engelin suunnittelema observatorio. Kuten Katajanokan, myös Ullanlinnan rakennuskanta on suurelta osin jugendia.

Ullanlinnassa yrittäjyys on suuri osa alueen sielua: lukuisat kivijalkaliikkeet elävöittävät katukuvaa ja esimerkiksi Korkeavuorenkadun tunnelma on pariisilainen: pienet putiikit, antiikkiliikkeet, kampaamot ja ravintolat löytyvät kadulta rinta rinnan.

Korkeavuorenkatu

Ravintoloista puheen ollen: Korkeavuorenkadulta löytyvä Maxill on viihtyisä korttelibistron ja baarin yhdistelmä – ja täydellinen pysähdyspaikka tähän kohtaan kävelykierrostamme. Rennon tyylikkäässä Maxillissa on ihana hengähtää ja nauttia kupillinen bistron erinomaista espressoa, vaikkapa crème brûléen kera. Vähän suurempaankin nälkään löytyy herkullisia vaihtoehtoja: erityisesti salaatin, grillatun lohen, avocadon ja wasabidressingin yhdistelmä vetää puoleensa. Lisäksi haukimureke paistettujen scampien, paahdetun perunan sekä sahrami-beurre blancin kera kuulostaa houkuttelevalta.

(kuva: Maxill / Instagram)


Maxillissa vietetyn rentouttavan hetken jälkeen on aika päättää kierroksemme ihastelemalla kahta Ullanlinnan alueen asuntoa. Ensimmäinen näistä sijaitsee Tähtitorninkadulla.

Asunto on tyyliltään yksinkertainen, raikas ja ajaton. Sielu todella lepää tämän kodin valossa ja tunnelmassa.

Toinen asunnoista sijaitsee Vuorimiehenkadulla ja sen selkeän tyylikäs kokonaisuus ulottuu niin työpisteelle kuin saunatiloihinkin. Skandinaavisen raikas tunnelma saa pisteen i:n päälle ikkunoista avautuvista merinäkymistä. 

Täällä viihtyisi ehdottomasti pidempäänkin.


Kierroksemme on nyt tullut päätökseensä ja on aika astua takaisin raittiiseen ulkoilmaan.

Merenrannassa risteilyalys lipuu juuri kohti uutta määränpäätään. Lokit lentelevät ilmassa ja aurinko pilkahtaa pilven takaa.

Helsingin ilmassa on aavistus kevättä.


Teksti: Viola Nygren

Kuvat: André Bottenstock & M2 Media (poikkeuksena kuvat ravintoloista)

9.2.2022

Jaa sivu