Vackra kvarter

Lifestyle blogg

Katajanokka Kruunuhaka Aktia LKV

Spårvagnsmuller, måsarnas skri och doften av havet.

Det finns otaliga underbara saker i Helsingfors men en sak är säker – havet är en av stadens mest värdefulla element.

Idag ger vi oss ut på en virtuell rundtur i två av stadens mest omtyckta strandområden; vackra Ulrikasborg och härliga Skatudden. Vi startar turen på Skatudden – eller ”Skattan” som äkta helsingforsbor kallar det.

Skatuddskanalen delar av detta område från fastlandet och bildar på så sätt en egen liten värld i hjärtat av Helsingfors som i dagens läge är hem åt över 4000 Helsingforsbor.

Vi börjar med lunch och stiger in på Locanda Scappi – en modern Italiensk bistrorestaurang och ett alldeles utmärkt ställe för både lunch och middag!

Locanda Scappi
Parmigiano Reggiano


(bild Locanda Scappi )

Skatuddskanalen delar av detta område från fastlandet och bildar på så sätt en egen liten värld i hjärtat av Helsingfors som i dagens läge är hem åt över 4000 Helsingforsbor.

Vi börjar med lunch och stiger in på Locanda Scappi – en modern Italiensk bistrorestaurang och ett alldeles utmärkt ställe för både lunch och middag!

Kvalitetsråvaror och unika läckerheter bildar en fantastisk meny och givetvis med deras otroliga pastasortiment på paradplats! På menyn hittar man bland annat “Tagliolini in forma” en handgjord pasta med smör och parmesan serverad på en ostskiva. Denna gourmémåltid kronas givetvis av en delikat “Gelato” som efterrätt, dvs Italiensk glass gjord på de bästa råvarorna.

Lotsgatan

Med magen full av utsökt mat är det skönt att fortsätta turen i den friska havsbrisen och njuta av vackra vyer, ståtliga byggnader och charmiga kvarter. Den dominerande arkitektoriska trenden på Skatudden är helt klart Jugend. Husens underbara färgskala och eleganta finesser väcker verkligen ens nyfikenhet - så låt oss titta in i en av dessa skatter på Skattan.

Detta vackra hem på Lotsgatan utstrålar verkligen harmoni och elegans. Dess fina fönsterkombinationer livar upp lägenheten med ett exploderande ljusinsläpp och bildar en alldeles ljuvlig stämning. På basen av detta hem kan man lätt påstå att dessa otroliga byggnader är minst lika enastående på utsidan som på insidan.


Dags för nya kvarter! Vi förflyttar oss till pittoreska Ulrikasborg – ett hem för ca. 11 000 invånare. Ulrikasborg är den södra delen av stasdskärnan och känd för sina vackra parker bl.a. Observatorieparken. Precis som Skatudden är Ulrikasborg ett vackert Jugendparadis där entreprenörskap är en stor del av själen i området. Här hittar man små butiker, antikaffärer, frisörsalonger och mysiga restauranger sida vid sida. Speciellt atmosfären på Högbergsgatan är nästan snarlik en gata i Paris och här ligger bland annat den kända och mysiga restaurangen Maxill. 

Korkeavuorenkatu

En härlig kombination av blockbistro och bar – det perfekta stället för en utsökt espresso och varför inte en crème brule som smälter i munnen. Är du hungrig skall du definitivt smaka på kombinationen av sallad med grillad lax, avocado och wasabidressing. Risotto Milanese med stekta tigerräkor är också en stor favorit!

(kuva: Maxill / Instagram)

Efter en avkopplande stund på Maxill är det dags att beundra två pärlor i detta bostadsområde. Den första hittar vi på Observatoriegatan. Lägenheten är enkel i stilen, fräsh och tidlös. Ljuset och lugnet bildar en drömlik atmosfär och här trivs man verkligen som fisken i vattnet.

Den andra pärlan hittar vi på Högbergsgatan. En elegant helhet i skandinavisk stil med lyxigt badrum och lysande utsikt mot det glittrande havet. 

Här skulle man gärna stanna ett tag till och drömma sig bort men verkligheten kallar.


Det är dags att avsluta rundturen och sakta traska hemåt.

Spårvagnsmuller, måsarnas skri och doften av havet – man börjar nästan känna vårkänslor i vårt vackra Helsingfors.


Text: Viola Nygren

Bilder: André Bottenstock & M2 Media (Förutom bilderna från restaurangerna)

9 feb. 2022

Dela sidan