Kaunis kattaus on puoli ruokaa

Lifestyle blogi

Kattaus

Kaunis kattaus virittää tunnelmaan ja kertoo tilaisuuden luonteen. Kattauksen koristeilla luodaan huoleton, herkkä, juhlava tai vaikkapa iloinen tunnelma.

Helpoiten keräämme kimpun kukkia maljakkoon keskelle pöytää, usein se on kaunis ja riittävä ilo. Kattauksessa saa käyttää luovuutta ja kerätä luonnosta kauniita koristeita ja kutsua vuodenaika näin mukaan pöytään. Luonnosta poimitut sävyt sopivat lähes jokaiseen kotiin ja kattaukseen. 

Luonnosta koristeet poimitaan kohtuudella jokamiehen oikeuksia noudattaen ja luontoa kunnioittaen. Kesän kukille paras keruuaika on aamulla heti aamukasteen haihduttua. Sillä silloin kasveissa on hyvä nestejännitys. Kukkien sijaan pöytään voi kerätä koristeeksi, vaikka kuivuneita kauniita oksia, käpyjä, lehtiä, varpuja, erilaisia heiniä, havupuun oksia, pihlajanmarjoja vain mielikuvitus on rajana.

Luonnonkoristeita voi käyttää monella tapaa, helpoiten maljakossa. Ruokaliinan ympäri voi kietoa taipuisan oksan ja sujauttaa aterimet väliin. Kukat voi asetella pöytään ilman maljakkoa ja vettäkin. Silloin ne tietenkin kuihtuvat nopeammin mutta kestävät varmasti kattauksen ajan kauniina. Erilaisia varpuja kuten kanervaa voi ohutta rautalankaa apuna käyttäen kietoa kevyeksi kranssiksi lautasen alle tai tarjoiluastioita kaunistamaan. Syötävillä kukilla koristaa helposti lautasen reunan.

Pöytäliinaakaan ei aina tarvita tai se voi peittää vain osan pöydästä. Ohuen pöytäliinan voi laittaa runsaana ryöppynä keskelle pöytää ja asetella koristeita kankaan väliin. Valkoinen liina luo juhlavan tunnelman, kun sitä tarvitaan. Tummien ja vaaleiden värien sekä eri materiaaleja yhdistelemällä saa kattaukseen mielenkiintoista ilmettä.

Kynttilöillä saa lisättyä ihanasti tunnelmaa varsinkin pimeään vuodenaikaan. Kynttilöiden väliin voi ujuttaa talvella, vaikka havupuunoksia, jolloin kynttilöistä tuleva lämpö vapauttaa havun tuoksuja miellyttävästi. Kesällä kattauksessa hurmataan niittykukilla ja niiden runsailla iloisilla väreillä, joita luonto avokäsin tarjoilee. Keväällä hiirenkorvilla olevat oksat ihastuttavat varmasti jokaisen.

Nyt kun kesä on kääntynyt syksyksi ja kastepisarat kimmeltävät sumuisen aamun jäljiltä ja omenapuut notkuvat viilenevässä päivässä, löytyy luonnosta runsaasti koristeita. Sadonkorjuu on loistava syy kutsua ystävät pöytään. Valmistaa luonnonantimista maittavaa ruokaa, kattaa houkuttelevasti luonnon omilla koristeilla ja nauttia ystävien seurasta.

Marika Koskinen

3.9.2019

Jaa sivu