En vacker dukning gör halva måltiden

Lifestyle blogg

Kattaus

En vacker dukning berättar om tillställningens karaktär och skapar stämning. Med olika dekorationer kan du skapa en lätt, nätt, festlig eller varför inte en glad dukning.

Oftast samlar man ihop en vacker bukett blommor och ställer den mitt på bordet, redan det skapar en fin stämning och ger glädje. Men i dukningen får man också använda sin fantasi och t.ex. plocka vackra dekorationer från naturen och bjuda in årstiden som gäst. Naturliga nyanser passar in i så gott som alla hem och hus. 

Dekorationerna från naturen ska plockas med omtanke och enligt allemansrätten. Sommarblommorna är bäst på morgonen då daggen avdunstat och växterna har bra vätskebalans. Istället för blommor kan man också samla torkade kvistar, kottar, blad, olika gräs och hö, kvistar från barrträd, rönnbär – bara fantasin sätter gränser!

Dekorationerna kan användas på flera olika sätt. Vanligtvis ställs de i en vas men blommor kan också placeras direkt på bordet utan vatten. De torkar snabbare men hålls vackra under hela middagen. Du kan även tvinna en kvist runt servetten och besticken eller göra en krans av ljung och tunn ståltråd och lägga den under tallriken eller serveringsfaten. Ätbara blommor passar bra som dekoration på tallriken.

Bordsduk behövs inte alltid eller den kan täcka bara en del av bordet. En tunn bordsduk kan göras stor och luftig i mitten av bordet och dekorationerna kan placeras mellan tyget. En vit duk ger en festlig stämning, då det behövs. Genom att kombinera olika material och färger får dukningen en intressant look.

Tända ljus skapar en mysig stämning speciellt under hösten och vintern. Mellan ljusen kan man placera t.ex. granris. Värmen från ljusen gör att doften blir magisk! På sommaren är färgglada ängsblommor en förmånlig och charmig möjlighet. Våren med alla sina knoppar i olika de slag gör säkert var och en glad.

Nu då sommaren övergår till höst har naturen mycket att komma med! Bjud in vänner till en middag och duka med naturens gåvor.

Marika Koskinen

3 sep. 2019

Dela sidan