Asiantuntijoiden parhaat vinkit

Asumista Aktian kanssa

Kontor Aktia LKV 18

Maailmalla ja talouden pelikentillä on viime aikoina puhaltanut monenlaisia myllerryksen tuulia. Entäpä asuntomarkkinat, minkälainen on niiden suunta näiden kriisien pyörteessä?

Kokosimme Aktia LKV:n asiantuntijoilta ajatuksia sekä vinkkejä asuntomarkkinoilla navigointiin.

Kiinteistövälittäjien näkemys asuntomarkkinoiden nykytilasta

Taloustilanteesta sekä maailman poliittisista tekijöistä riippumatta kuluttajien tarve asunnonvaihtoon ei ole muuttunut. Tämän hetken talous- ja energiapolitiikkanäkymät vaikuttavat enemmänkin siihen, mistä asioista me ihmiset kuluttajina olemme kiinnostuneita: tällä hetkellä esimerkiksi asuntojen energiatehokkuus on seikka, joka on vahvasti esillä.

Stig-Göran Björkman, Aktia LKV Pietarsaari


Stig-Göran Björkman, Aktia LKV:n kiinteistönvälittäjä Pietarsaaresta kertookin, että uudehkoista, hyväkuntoisista ja energiantehokkaisista asunnoista on nyt kysyntää ja ne menevät kaupaksi nopeasti. Vanhemmissa taloissa taas on tärkeää se, että kiinteistön ylläpito on ollut hyvää ja tärkeimmät uudistukset ovat tehty ajallaan. “Asuminen on kuitenkin meille kaikille yksi tärkeimmistä asioista ja siihen kannattaa aina satsata. Keskustele pankin kanssa asuntosuunnitelmistasi ja seuraa sen jälkeen rohkeasti asuntounelmiasi.” Björkman toteaa.

Vaasan alueen kiinteistönvälittäjämme Paula Hirvonen komppaa Björkmania: “Kannattaa uskoa tulevaisuuteen ja asua pitää aina jossain. Jos työpaikka on olemassa niin mieluummin neuvoisin maksamaan omaa asuntoa kuin toisen. Koronnousut eivät ole vielä pahoja kunhan budjetoi kuukausimenot varautuen korkeampiin varmuuden vuoksi.”

Minna Lehto, joka toimii Turun alueella välittäjänämme, muistuttaa asunnon ostajia tärkeästä seikasta joka on nyt aivan yhtä merkittävä kuin aiemminkin: aivan aluksi on tärkeää selvittää pankin kanssa laina-asiat sekä se, minkä hintaista asuntoa on mahdollisuus etsiä. Omakotitaloissa on tärkeää selvittää kunto sekä mahdolliset tulevat korjaustarpeet tarkkaan. Rivi- ja kerrostaloissa taas on hyvä perehtyä tehtyihin ja tuleviin remontteihin sekä siihen mitä asuminen käytännössä kohteessa maksaa.

Minna Lehto, Turun toimisto

Asuntokauppojen mahdollisista haasteista puhuttaessa Reima Alander, välittäjämme Espoon alueelta, mainitsee suoran sähkölämmityksen olevan seikka joka voi tuoda haastetta asuntokauppoihin. Tämä johtuu siitä, että suorasähkölämmitteisten kohteiden lähitulevaisuuden lämmityskustannuksia on tässä hetkessä vaikea määrittää.

Tämän hetken parhaiten myyvät asunnot

Asunnon myymistä pohtivien mielessä saattaa pyöriä kysymyksiä siitä, millaiset asunnot tällä hetkellä tekevät kauppansa parhaiten.

Taina Friman – yksi Espoon alueen kiinteistövälittäjistämme – kertoo, että heidän alueellaan erityisesti yli neljän huoneen kohtuuhintaiset perheasunnot myyvät hyvin. Vaasan alueella toimiva välittäjämme Harri Konttinen toteaa oman alueensa osalta alle 200 000 maksavien hyväkuntoisten omakotitalojen olevan nyt kysyttyjä kohteita. Yleisesti kaikki välittäjät kertovat etenkin hyväkuntoisten ja kohtuuhintaisten perheasuntojen myyvän tasaiseen tahtiin.

Espoo välittäjimme Reima ja TainaPieniä haasteitakin löytyy myyntimarkkinoilta, muistuttaa Minna Lehto:

“Vanhemmat omakotitalot, jotka tarvitsevat paljon peruskorjausta ovat tällä hetkellä haastavia myydä pankkien tiukentuneen lainanmyönnön vuoksi. Peruskorjausten hinnat ovat olleet kovassa nousussa, jonka johdosta vanhemmat remonttia vaativat kohteet pitää hinnoitella oikein. Oikea hinnoittelu ja myyjän ymmärrys tähän on tärkeää edellisten seikkojen vuoksi.”

Vuokralla asuminen & loma-asunnot

Vuokramarkkinat ovat tällä hetkellä elpymässä, mutta energian ja rahoituksen kallistuminen aiheuttavat asuntosijoittajille vastikkeen nostopainetta.

Etätyöt ja -opiskelut ovat taas toisaalta vaikuttaneet jonkin verran vuokra-asuntojen hintojen laskuun. Lisäksi kilpailu on kovaa koska asuntoja on nyt enemmän tarjolla kuin aikaisemmin; vuokrattavista kohteista kiinnostuneille asunnon etsijöille on nyt siis laajalti valinnanvaraa.

Entäpä sitten loma-asunnot? Minkälainen on niiden markkinatilanne? Kaikki haastatellut välittäjät kertoivat samaa: hyväkuntoiset, hyvällä sijainnilla ja kaikilla mukavuuksilla varustetut loma-asunnot tekevät edelleen hyvin kauppansa. Erityisen haluttuja ovat kohteet, jotka toimivat hyvin kakkoskotina ja joissa on hyvät puitteet etätyöskentelylle.

Yleisesti vapaa-ajan ja loma-asuntojen markkinatilanne on siis hyvä, vaikkakin pitkien ajomatkojen/venematkojen päässä olevat kohteet ovat tällä hetkellä hieman haastavampia kohteita, kohonneiden energiakustannusten vuoksi.


Vaasan toimiston välittäjämme Paula, Heikki ja Harri


Asuntolainat & korkojen nousu

Tällä hetkellä korot ovat nousseet melko nopeaa tahtia ja tämä realisoitunut korkoriski tuntuu jo ihan konkreettisella tasolla asuntovelallisen lompakossa.

Helsingin Aktia Pankin Business Area Director Oscar Taimitarha antaa tilanteesta käytännön esimerkin:

“Yksinkertainen esimerkki: jos sinulla on 200.000 euron asuntolaina ja korko nousee yhden prosenttiyksikön, lainanhoitokulut nousevat 2.000 eurolla vuodessa. Toki velallisten maksukyky stressitestataan luoton myöntöhetkellä ja pieni nousu korkotasossa ei vielä välttämättä ole ongelma.

Tärkein korkosuoja on siis säännöllinen säästäminen ja riittävät puskurit. Toisaalta mahdollinen isompi muutos korkotilanteessa vaikuttaisi jo merkittävästi talouteen. Tällaista tilannetta varten voi varautua korkosuojalla.”

Taimitarha sanoo korkosuojan olevan kuin vakuutus jolla on kohtuullisen pieni hinta, mutta josta voidaan saada merkittävää hyötyä. Hän kertoo Aktia Pankin useimmiten suosittelevan asiakkailleen, että ainakin osa lainasta – esimerkiksi puolet – suojataan korkoputkella, -katolla tai kiinteällä korolla.

Artikkeliin haastatellut asiantuntijat:

Oscar Taimitarha, Business Area Director / Helsingin Aktia Pankki

Minna Lehto, Kiinteistönvälittäjä, LKV, LVV | Aktia Kiinteistönvälitys Turku

Heikki Mäenpää, Kiinteistönvälittäjä, LKV, Kaupanvahvistaja | Aktia Kiinteistönvälitys Vaasa

Taina Friman, Kiinteistönvälittäjä, LKV | Aktia Kiinteistönvälitys Espoo

Paula Hirvonen, Kiinteistönvälittäjä, LKV | Aktia Kiinteistönvälitys Vaasa

Stig-Göran Björkman, Kiinteistönvälittäjä, LKV | Aktia Kiinteistönvälitys Pietarsaari

Reima Alander, Kiinteistönvälittäjä, LKV | Aktia Kiinteistönvälitys Espoo

Kuvat: André Bottenstock, Jere Satamo, Harri Bragge, Sofia Lönnqvist

Teksti: Viola Nygren

27.9.2022

Jaa sivu