Kuinka ostat asunnon uudiskohteesta

Asumista Aktian kanssa

Karrinkatu Lintu HQ pieni 1

Uudiskohteella tarkoitetaan uutta asunto-osakeyhtiötä, josta voi ostaa asunnon jo siinä vaiheessa, kun kohdetta vasta rakennetaan. Usein ostaja tulee mukaan rakennusprojektiin ennakkomarkkinointivaiheessa, jolloin pääsee vaikuttamaan asunnossa tehtäviin ratkaisuihin. Uudiskohteen etuja ovat, että ostaja saa aivan uuden asunnon, jonne pääsee itse tekemään valintoja ja jossa rakentajan takuut ovat voimassa.

Vaihe 1: Löydä sopiva kohde

Paras väylä löytää uudiskohde ovat kiinteistönvälittäjät. He tietävät suunnitteilla olevista kohteista usein puoli vuotta etuajassa ja auttavat rakentajia hinnoittelussa ennen ennakkomarkkinoinnin alkamista.

Uudiskohde kannattaa varata nopeasti, sillä kohteet ovat haluttuja, tietysti alueesta ja hintatasosta riippuen. Varsinkin pienet asunnot kuten yksiöt menevät nopeasti, kun taas perheasunnoista on enemmän tarjontaa. Hintatasoltaan uudiskohteet ovat yleensä alueen huippuhinnoissa, sillä niissä on hyvä varustelutaso, asunto on kuluttamaton eikä sitä tarvitse remontoida.

Kuva: As Oy Nurmijärven Lahnuksentie 9

Vaihe 2: Varaa asunto ajoissa

Haluamansa asunnon voi varata, kun uudiskohde tulee ennakkomarkkinointiin. Ennakkovaraus vahvistetaan maksamalla nimellinen varausmaksu, joka on yleensä noin 2 000–5 000 euroa. Ennakkovaraus ei sido ostajaa eikä myyjää, ja jos lopullisia kauppoja ei tule, varausmaksu palautuu kokonaisuudessaan maksajalle.

Mikäli haluaa päästä sopimaan muutostöistä ja vaikuttamaan mahdollisimman paljon tulevaan kotiinsa, kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa tulee mukaan, sitä enemmän voi vaikuttaa.

Ostaja voi päästä valitsemaan taloyhtiöstä mieleisensä asunnon, vaikuttaa sen pohjaratkaisuun, materiaaleihin, kiinteisiin kalusteisiin, kodinkoneisiin ja laitteisiin. Rakentaja tarjoaa ostajille joko runsaasti yksittäisiä vaihtoehtoja tai muutamia valmiita varustelupaketteja, joista ostaja valitsee mieleisensä. Niiden lisäksi rakentajalta voi ostaa lisähintaisia varusteita. Erikoisvarusteiden, kuten esimerkiksi seinä-WC:n, hankintoja voidaan joskus rajoittaa, sillä ne jäävät lopulta rakennuttajan eli taloyhtiön vastuulle.

Joissakin kohteissa asunnot myydään vain yhdellä varustuksella, mikä tekee ostamisen helpoksi: omia valintoja ei tarvitse tehdä. Näissä kohteissa sisustukset ovat yleensä ammattilaisen suunnittelemia, ja asunnot kauniita ja moderneja.

Kuva: As Oy Vantaan Seipääntekijä

Vaihe 3: Tee sitova kauppa rakentamispäätöksen jälkeen

Uudiskohteen lopullinen rakentamispäätös tehdään vasta sitten, kun rakentamiselle asetettu varausastevaatimus on saavutettu. Usein se tarkoittaa sitä, että noin puolet asunnoista on ennakkovarattu. Tässä vaiheessa siirrytään RS-vaiheeseen ja rakentaja sopii rakentamisesta ja vakuuksista rahoittajan, yleensä pankin, kanssa. RS-järjestelmä on osa asuntokauppalakia ja sen tehtävänä on varmistaa, että kohde rakennetaan suunnitelmien mukaan. RS tulee sanoista "Rahalaitosten neuvottelukunnan Suosittelema".

Asuntojen lopullinen kauppahinta määritellään rakentamispäätöksen jälkeen. Se voi poiketa ennakkomarkkinoinnissa esitetystä joko kalliimpaan tai halvempaan suuntaan. Rakentamispäätöksen jälkeen myös asunnoissa tehtävien muutostöiden aikataulu lyödään kiinni.

Kaupasta tehdään sitova kauppakirja, jonka jälkeen ostaja maksaa osan myyntihinnasta rakentajalle. Kohteiden rakennusaika on yleensä vuosi ja sinä aikana maksetaan noin puolet asunnon hinnasta. Sen jälkeen, kun kauppahinta on kauppakirjassa sovittu, rakentaja kantaa vastuun siitä, ettei asunnon hinta ostajalle enää nouse. Muutostyöt ovat asia erikseen: jos niitä on sovittu tehtäväksi, niistä tulee erillinen lasku. Muutostöiden osalta ostaja ohjataan olemaan yhteydessä rakentajan yhteyshenkilöön, joka koordinoi kohteen muutostöitä.

Uudiskohde ostetaan paperilla, joten ostovaiheessa pitää käyttää omaa mielikuvitustaan ja tutustua tarkasti kaikkeen aineistoon. Kuuntele välittäjää ja kysele paljon. On tärkeää, että koti vastaa odotuksia.

Kuva: Helsingin Katajanokka, As Oy Kasinoranta

Vaihe 4: Onnea uuteen kotiin!

Kun muutto uuteen on edessä, laitetaan entinen asunto myyntiin. Moni rahoittaa uudiskohteen ostamisen lainarahalla, jonka kuittaa pois myytyään vanhan asuntonsa.

Välittäjä on aina hyvänä apuna. Teemme arvion myytävästä asunnosta ja autamme myynnissä. Aktia Kiinteistönvälityksellä on vielä sekin etu, että meillä on luonteva yhteys Aktia Pankkiin, jonka kanssa esimerkiksi rahoitusasiat saa luotettavasti hoidettua.

Uuteen kotiin muuttamisen jälkeen asunto tulee tarkastaa huolella ja varmistua, että se vastaa sitä, mistä kaupat on tehty. Sekä rakentajan että ostajan on oltava tarkkana. Myyntihintaan sisältyy lakisääteinen "narinaraha", joka vapautetaan, kun ostaja on tarkastanut huoneiston.
 

Tutustu tarjolla oleviin uudiskohteisiimme

Espoo, Uudisasukkaantie 2
Hanko, Merikatu 2
Helsinki, Katajanokka, Satamakatu 11
Espoo, Heimolantie 1
Kerava, Kangasperhontie 16
Klaukkala, Nurmijärvi, Lahnuksentie 9
Naantali, Kraatarintie 18
Pietarsaari, Salmikalliontie 3
Pietarsaari, Skrutnäsinkatu 18
Tammisaari, Koivuniemenkatu 25
Tampere, Lintuviidankatu 1
Turku, Brahenkatu 17
Vantaa, Seiväspolku 14
Vantaa, Spinellikuja

Reima Alander

Reima Alander

6.4.2018

Jaa sivu