Så här köper du en bostad i nyproduktion

Koncept Aktia

Karrinkatu Lintu HQ pieni 1

Nyproduktion innebär att du kan köpa en bostad redan i byggnadsskede i ett nytt bostadsaktiebolag. Oftast blir köparen delaktig i projektet under förhandsmarknadsföringen och har då möjlighet att inverka på olika lösningar i bostaden. Fördelen med nyproduktion är att köparen får ett splitter nytt hem som hen själv kunnat påverka och där byggherrens garanti ännu är i kraft.

Steg 1: Hitta ett lämpligt objekt

Bästa kanalen för nyproduktion är fastighetsmäklare. De vet vilka projekt som är på kommande oftast sex månader på förhand och hjälper byggherren med prissättning redan innan förhandsmarknadsföringen startat.

Var snabb att reservera en bostad i nyproduktion, för de har ofta stor efterfrågan. Hur eftertraktade de är beror förstås på området och prisnivån. Speciellt små enrummare går snabbt åt medan det kan finnas ett större urval av familjebostäder. Prisnivån brukar ligga på topp då bostaden är oanvänd, har bra utrustning och inte är i behov av renovering.

Bild: As Oy Nurmijärven Lahnuksentie 9

Steg 2: Reservera din bostad i tid

Du kan reservera den bostad du önskar då nyproduktionen förhandsmarknadsförs. Reserveringen bekräftas genom att betala en bokningsavgift som brukar ligga mellan 2000 och 5000 euro. Bokningen binder varken köpare eller säljare och ifall det inte blir affär returneras beloppet i sin helhet till betalaren.

Ifall du vill ha möjlighet att inverka på ditt nya hem lönar det sig att vara kvick. Ju tidigare skede desto mer kan du påverka.

Som köpare kan du påverka bostadens planlösning, materialval, permanenta möbler, vitvaror och maskiner. Byggherren erbjuder antingen flera personliga alternativ eller några färdiga koncept, varifrån du kan välja din favorit. Till de färdiga alternativen kan du oftast byta utrustning för en extra kostnad. Specialtillbehör, som vägghängd toalett, kan ibland restrikteras då ansvaret för dessa förblir hos bostadsbolaget.

I vissa objekt finns det bara ett alternativ, vilket gör köpbeslutet lätt. I dessa bostäder är inredningen ofta modern och stilig samt planerad av ett proffs.

Bild: As Oy Vantaan Seipääntekijä

Steg 3: Gör slutlig affär efter byggbeslut

Beslut om att bygga bostäderna görs då minimikrav för bokningar uppnåtts. Normalt betyder det att ungefär hälften av objekten är reserverade. I detta skede börjar en s.k. RS-fas där byggherren kommer överens om byggandet och försäkringar med finansiären, som oftast är en bank. RS-systemet ingår i lagen om bostadsköp och finns för att säkerställa att objekten byggs enligt planerna. Förkortningen RS kommer från ”Rahalaitosten neuvottelukunnan Suosittelema” vilket kan översättas till ”rekommenderas av bankernas finansieringsutskott”.

Bostädernas slutliga försäljningspris fastställs efter beslut om att bygga tagits. Det kan avvika från priset i förhandsmarknadsföringen och är antingen förmånligare eller dyrare. Även tidtabellen för förändringar i bostäderna slås fast först efter man tagit beslut om att bygga.

För köpet görs ett bindande köpebrev, varefter köparen betalar en del av köpesumman åt byggherren. Byggprojektet räcker ungefär ett år och under den tiden har du som köpare betalat drygt hälften av bostadens försäljningspris. Efter att köpesumman är fastslagen i köpebrevet bär byggherren ansvaret att bostadens pris inte stiger. För eventuella förändringsarbeten kommer det en separat räkning. För dessa extra arbeten ombeds köparen att vara i kontakt med byggherrens kontaktperson.

En bostad i nyproduktion köps på papper så det är viktigt att kunna visualisera sitt kommande hem och att bekanta sig noga med alla dokument. Lyssna på mäklaren och fråga mycket. Det är viktigt att hemmet motsvarar dina förväntningar.

Bild: Helsingin Katajanokka, As Oy Kasinoranta

Steg 4: Välkommen till ditt nya hem

Då flytt till nytt hem blir aktuellt, är det dags att börja försäljningen av din nuvarande bostad. Många finansierar köp i nyproduktion med lån, som kvitteras då den nuvarande bostaden säljs.

Kom ihåg att din mäklare finns alltid till hands. Vi gör en värdering av bostaden och kan sköta försäljningen. En fördel med Aktia Fastighetsförmedling är att vi har aktiv kontakt med Aktia Bank, som kan berätta om olika finansieringsalternativ.

När du flyttat in är det viktigt att omsorgsfullt kontrollera att bostaden motsvarar det ni avtalat om. Både byggherren och köparen måste vara noggranna. I köpesumman ingår ett lagstadgat vite för fel som upptäcks i bostaden, och den summan frigörs då bostaden är kontrollerad.


Lycka till med bostadsaffärerna! 

 

 

Bekanta dig med olika alternativ inom nyproduktion:

Espoo, Uudisasukkaantie 2
Hanko, Merikatu 2
Helsinki, Katajanokka, Satamakatu 11
Espoo, Heimolantie 1
Kerava, Kangasperhontie 16
Klaukkala, Nurmijärvi, Lahnuksentie 9
Naantali, Kraatarintie 18
Pietarsaari, Salmikalliontie 3
Pietarsaari, Skrutnäsinkatu 18
Tammisaari, Koivuniemenkatu 25
Tampere, Lintuviidankatu 1
Turku, Brahenkatu 17
Vantaa, Seiväspolku 14
Vantaa, Spinellikuja

6 apr. 2018

Dela sidan