Kuusi vinkkiä asunnon ostoon

Asumista Aktian kanssa

Aktia Ota Yhteytta Hero 01

Usein ostettu asunto on myös ostajan tuleva koti. Asunnon osto on yksi suurimmista sijoituksista elämässä, joten sen valinnassa tulee kiinnittää huomiota moneen seikkaan. Listasin alle muutaman vinkin asunnon ostamiseen.

1. Tutustu jo ennen esittelyä.

Kun markkinat ovat vilkkaat asunnot menevät nopeasti kaupan. Tällöin ostajan on hyvä jo ennen esittelyä tutustua yhtiön tietoihin ja olla valmiina tekemään tarjous jo esittelyssä tai heti sen jälkeen. Myös alueilla, jossa kauppa ei ole niin vilkasta, voi yksittäinen kohde herättää paljon kiinnostusta ja nopeus on valttia.

2. Tutustu taloyhtiöön.

Asunnon ostaminen taloyhtiöstä tarkoittaa itse asiassa sitä, että ostat osuuden yhtiöstä, et vain kotia itsellesi. Tarkasta miten taloyhtiöllä menee, onko sillä paljon velkaa ja mitä remontteja on tehty ja tulossa. Katso samalla missä kunnossa talo on. Ovatko porraskäytävät siistit, ovatko varastotilat kunnossa, millaisessa kunnossa ovat ikkunat ja parvekkeet. Älä siis tutustu vain oman asuntosi kuntoon.

3. Tutustu taloyhtiön suunnitelmiin.

Paljonko tulevista tai jo tehdyistä remonteista koituu asuntosi osalle maksettavaa? Onko tehdyt remontit jo jyvitetty asunnon osalle vai onko taloyhtiöllä paljon lainaa? Miten tämä näkyy asunnon hinnassa?

4. Mieti remonttisuunnitelma.

Jos haluat remontoida asuntoa, mieti onko kaikkea haluamaasi mahdollista tehdä. Esimerkiksi keittiön siirto toiseen huoneeseen tai kohtaan vaatii sekä vesipisteen että hormin poistoilmaa varten. Lisäksi huonejärjestyksen muuttamiseen ja muihinkin remontteihin tarvitset aina taloyhtiön luvan.

5. Sovi lainasta etukäteen.

Ostajana voit ehdottaa kaupan tekoon tiettyjä ehtoja. Esimerkiksi sitä, että kauppa varmistuu vasta, kun edellinen asuntosi on myyty. Tietyillä alueilla asunnot ovat kuitenkin niin suosittuja, että ne menevät heti kaupaksi. Silloin ehdollinen kauppa ei ole usein ole mahdollinen, vaan voit tarvita pankista päällekkäislainan. Keskustele lainan tarpeesta pankkisi kanssa ajoissa, niin olet valmiina tekemään tarjouksen, kun sopiva asunto sattuu kohdalle.

6. Luota välittäjän ammattitaitoon.

Muista, että välittäjä on sinua varten! Meidän tehtävämme on auttaa sekä ostajaa että myyjää. Meiltä saat aina neuvoja, kun niitä tarvitset.

Berit Segercrantz

Berit Segercrantz

6.3.2018

Jaa sivu