Kuinka piristää omaa olotilaa tänä hämäränä vuodenaikana

Lifestyle blogi

Syksy takka Aktia LKV 1

Elämme pian vuoden pimeintä sesonkia joten tästä syystä ajattelimme kerätä tähän postaukseen asiaa siitä, kuinka piristää omaa olotilaa tänä hämäränä vuodenaikana.

Päivänvalon määrän vähentyessä päivä päivältä on omasta jaksamisesta ja energiatasoista huolehtiminen normaaliakin tärkeämpää. Olemmehan itse oman elämämme moottoreja, joita ilman mikään ei toimi tai kulje eteenpäin. Muistetaan siis vaalia itseämme, omaa hyvinvointiamme sekä jaksamistamme.

VOIMAA VALOSTA & MIELENRAUHAA KODISTA

Mikäli et jo ole ottanut kirkasvalohoitoa käyttöösi pimeänä vuodenaikana, kannattaa viimeistään nyt tutustua tähän valoisaan kaamosajan apuriin. Kirkasvalolampuista hyötyy lokakuusta aina helmikuuhun saakka ja niiden on todettu vähentävän kaamosrasituksen oireita. Kirkasvalosta saa parhaan hyödyn niin, että sitä hyödyntää heti aamusta, eli noin kello viiden ja kymmenen välillä.

Yleinen suositus on, että kirkasvalolla tehtävää valohoitoa käytetään 12 viikon jaksoissa, viitenä päivänä viikossa ja korkeintaan 30-60 minuuttia kerralla. Yhden 12 viikon jakson jälkeen on hyvä pitää viikon tauko tai lopettaa hoito, mikäli vireystila on jo hyvällä tasolla.

Kirkasvalon avulla harmaimmankin vuodenajan päivät piristyvät varmasti, mutta piristymisen vastapainoksi on hyvä pitää huolta myös omasta palautumisesta. Palautumisen ja kehon sekä mielen rentoutumisen edistämiseksi on omaan kotiin hyvä tuoda rauhallista ja aisteja mahdollisimman vähän kuormittavaa tunnelmaa. Yksi keino varmaan rentoutumiseen on rauhallinen ilta hyvän kirjan kanssa, takkatulen ääressä. Pienikokoisen sisustustakan avulla voikin tällaisen seesteisen iltahetken luoda lähes mihin tahansa kodissa olevaan turvalliseen tilaan: kätevän pienikokoinen mutta erittäin tunnelmallinen The Planika Chantico Glassfire -takka ei tarvitse hormia. Takkaa voi käyttää sekä sisä- että ulkotiloissa.VIRTAA RAVINNOSTA

Ravinnolla on tunnetusti ja todistetusti suuri vaikutus hyvinvointiimme. Kaamoksen koittaessa onkin erityisen tärkeää kääntää katseensa kohti ruokalautastaan; mitä se sisältää? Löytyykö sieltä tarpeeksi värejä ja ravinteita?

Mikäli vastaus on hieman epäröivä, voit päivittää lautasesi sisältöä astetta monipuolisemmaksi ja värikkäämmäksi seuraavien vinkkien avulla:

 • Lisää jokaiselle aterialle jotain värikästä hedelmää, vihannesta tai juuresta. Voit hakea inspiraatiota värikkäisiin ja ravinnerikkaisiin aterioihin esimerkiksi

 • Satokausi-sivustolta josta löydät kätevän listauksen sesongissa olevista juureksista, marjoista, hedelmistä, sienistä sekä kala- sekä äyriäistuotteista.

 • Mikäli et pidä aamupalan syömisestä, voit surauttaa itsellesi aamiaiseksi täyttävän, vitamiinipitoisen ja herkullisen smoothien. Ihania makupareja ovat ainakin mustikka, kaurahiutaleet sekä banaani sekä viinimarjat, maustamaton jogurtti ja hunaja.

 • Pidä laukussasi aina mukana terveellisiä välipaloja, joiden avulla jaksat pidemmänkin päivän hyvillä energioilla. Esimerkiksi pähkinät, kuivatut hedelmät ja raakasuklaa ovat hyviä vaihtoehtoja.MIELEN JA KEHON HEMMOTTELUA

Lopuksi haluamme vielä vinkata mukavasta tavasta piristää hämäriä syys- ja talvikauden iltoja. Oman kodin kylpyhuoneen rauhassa valmistuu helposti ylellinen ja aisteja hivelevä vartalokuorinta, joka nostaa tavallisen suihku- tai kylpyhetken aivan uudelle tasolle. Kuorinnan eteerisestä öljystä tuleva upea tuoksu jää sekä iholle että kylpyhuoneen ilmaa raikastamaan.


PIMEIDEN ILTOJEN PIRISTÄVÄ VARTALOKUORINTA
2 dl merisuolaa
1 dl pohjaöljy (esim. kookos- tai jojobaöljy)
5 tippaa eteeristä öljyä (mielialan kohottamiseen esim. bergamottia tai mandariinia)

 • Sekoita ainekset keskenään. Hiero iholle käsin, pyörivää liikettä käyttäen.
 • Pese kuorinta-aine pois iholta ja peseydy normaalisti.
 • Suihkun jälkeen ihoa ei tarvitse välttämättä kosteuttaa, sillä öljypohjainen kuorinta jättää ihon pehmeäksi ja ravituksi.
 • Mikäli kaipaat piristystä aamuihisi, voit kuorinnan jälkeen ottaa kylmän suihkun. Kylmä vesi stimuloi kehua, parantaa verenkiertoa ja vauhdittaa solujen aineenvaihduntaa. Kylmä vesi myös herättää mukavasti, myös väsyneinä aamuina!


MAADOITTAVAA METSÄENERGIAA

  Liikunnan merkitys henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille on ehdottoman keskeinen, mutta perinteisten kuntosalilla tehtävien treenivinkkien sijaan haluaisimme nyt muistuttaa ainutlaatuisesta ja aidosti maadoittavasta hyvinvoinnin keitaasta: metsästä.

  Luonnossa liikkumisen on todettu sisältävän ainutlaatuisia hyötyjä sisäliikuntaan verrattuna: ulkona liikkuessa on mielialan koheneminen tutkitusti tehokkaampaa, kuten myös kognitiivinen elpyminen.

  Ulkona liikkumisesta ja oleskelusta saatavat terveys- ja hyvinvointihyödyt ovat monen osatekijän summa: keskeisin hyöty on stressitilanteista palautuminen. Tämän lisäksi on vielä monet muut liikunnan aikaansaamat positiiviset muutokset: terveys ja kunto kohenevat, arjesta irtautuminen helpottuu ja mieliala kohenee. Voisikin siis sanoa, että metsälenkille lähtemistä ei koskaan kadu – se virkistää nopeasti ja samalla sen aiheuttamat positiiviset hyödyt ovat, nopeasti virkistyneen olotilan lisäksi, myös pitkäkestoisia.  Tämän postauksen myötä toivotamme teille, blogimme lukijat, oikein mukavia ja lempeän energisiä syyspäiviä!


  Teksti: Viola Nygren

  Kuvat: André Bottenstock

  Lähteet: Mehiläinen ja Duodecim 

  7.11.2022

  Jaa sivu