Pigga upp ditt välmående under årets mörkaste period

Lifestyle blogg

Syksy takka Aktia LKV 1

Årets mörkaste tid närmar sig oss med stormsteg och det är lätt att känna sig nedstämd, energilös och trött. Därför blir det viktigare än vanligt att prioritera oss själva, vår energinivå och vårt välmående.

Här kommer våra bästa tips på hur man lättast kan pigga upp sitt egna välmående under årets mörkaste period.


Ljusets inverkan och stämning i hemmet

När vintertröttheten kommer smygandes behöver vi extra ljus-boost för att må bra och detta kan vi få via en ljusterapilampa. Den piggar upp vilken dyster dag som helst och motarbetar tröttheten.

En ljusterapilampa eller dagsljuslampan som den även kallas rekommenderas att använda mellan perioden; oktober till februari och under morgontimmarna, mellan fem och tio för att uppnå bästa möjliga resultat.

Den rekommenderade behandlingstiden varierar mellan 30-60 minuter, och den vanligaste behandlingsperioden är fem dagar i veckan under 12 veckors tid. Efter 12 veckor ska man gärna hålla en veckas paus och sedan återuppta användningen om det finns behov.

Nyckeln till en hälsosam vinter är balans. Med hjälp av en ljusterapilampa under de mörka perioderna piggas man garanterat upp men man måste även komma ihåg att ta hand om sig själv på andra sätt. Ett enkelt sätt att komma ner i varv är att maxa mysfaktorn i sitt hem, på så sätt förbättrar du både återhämtning och avslappning av kroppen och psyket.

Med mysig stämning i ditt hem kan du snabbt vända mörkret till något positivt. Kom in i rätt sinnestämning med små enkla knep som att tända ljus, brygga en kanna te, läsa en bra bok och varva ner framför en öppen brasa. Det är få saker som har så hög mysfaktor som en öppen spis. Ljudet, värmen och ljuset skapar en skön atmosfär och med en liten Bio - kamin kommer du snabbt i rätt stämning. The Planika Chantico Glassfire -bordskamin kan användas både inomhus och utomhus och behöver ingen skorsten.


Energiboost med rätt val av mat

Som vi alla redan vet spelar vårt näringsintag stor roll när det kommer till vårt mående. Och under midvintertid är det extra viktigt att hålla koll och fokus på vår tallrik och våra matval/matintag; Får jag tillräckligt med bra näring i mig? innehåller min tallrik tillräckligt färg och variation? Och är det något min kropp signalerar att den behöver mer av?

Här kommer några matglada tips på hur du kan boosta både kropp och knopp enkelt i vinter.

Ett bra sätt att hållas frisk under vintern är att äta mycket naturlig mat, i synnerhet säsongens frukter och grönsaker.

  • Ät mycket naturlig mat, lägg till säsongens frukter, grönsaker och rotfrukter till/i varje måltid. Du kan hämta inspiration till färgglada och näringsrika måltider på ex. Satokausis webbsida, där du kan hitta/hittar en praktisk lista över säsongsbetonade rotfrukter, bär, frukter, svampar och fisk-och skaldjursprodukter.

  • För dig som ogillar frukost, börja dagen med en smoothie!

  • En smoothie är enkel och snabb att tillreda, vitaminrik och god och fylld av bra näring.

  • Härliga smakkombinationer får du av att blanda blåbär, havregryn och banan, med vinbär, naturell yoghurt och honung.

  • Ha alltid hälsosamma mellanmål i väskan. Små mellanmål och snacks under dagen hjälper dig att hålla din energinivå uppe under dagen. Nötter, torkad frukt och mörk choklad är exempel på bra alternativ.Hudens välmående och eteriska dofternas kraft

Huden är kroppens största organ och därför behöver den lite extra kärlek, omvårdnad och speciellt under vintertid. En välmående och frisk hud behöver sin vardagliga rutin. Men kom ihåg, ifall du påbörjar en ny hudvårdsrutin så kan det ta en hel månad innan du ser märkbara resultat, huden tar nämligen upp till 30 dagar för att förnya sig. Att huden känns och ser tråkig, livlös och grådaskig ut gör ingen särskilt glad, tvärtom. I så fall har du förmodligen torr och/eller uttorkad hud och detta kan botas med en härlig peeling. Peeling rekommenderas att göras 2 ggr / veckan, under morgontid, med en naturlig och uppfriskande body peeling. Med en peeling förbättras blodcirkulationen, ämnesomsättningen och dina hudceller väcks till liv vilket i sin tur leder till ökad energi i kroppen och en vackrare och fräschare hudton. Dessutom minskar torrheten då du mixar härliga naturoljor i din scrub.

Body peeling:

2 dl havssalt
1 dl Basolja (tex. kokos- eller jojobaolja)
5 droppar eteriska oljor (Välj olja enligt din smak, dofta dig fram till vilken som passar din sinnesstämning, oljan väljer dig. Tex. bergamott eller mandarin för att lyfta humöret)
Olika citrus oljor så som citronella eller bergamott anses pigga upp och vara humörs upplyftande. Är ifall du är deprimerad eller känner dig nedstämd är bergamott det rätta alternativet. En härligt fräsch apelsindoft som stärker självförtroendet och gör dig glad.

Tänk på att avsluta duschandet i så kallt vatten som möjligt. Iskallt vatten stänger porerna och ökar blodcirkulationen och ämnesomsättningen.


Naturen, en frisk hälsokälla

Att träning är livsviktigt för att må bra i både kroppen och sinnet är redan allmänt känt och de flesta har i något skede av livet varit på ett gym eller i en träningssal och lyft vikter och tränat muskulaturen. Därför vill vi nu lyfta upp hur viktigt det är att få frid i sinnet genom att jorda sig via den goda energin som naturen och skogen för med sig.

Genom att röra sig i skogen stimuleras dina sinnen, den kognitiva återhämtningen är mycket mer effektiv då du rör dig i naturen och dessutom minskas stress.

Att röra sig utomhus ger oss flera positiva resultat både för vår hälso- och vårt allmänna välmående: den viktigaste aspekten är dock att vår stressnivå sjunker och vi snabbare återhämtar oss ur stressituationer. Till råga på det förbättras hälsan och konditionen då man rör sig i naturen och vi släpper taget om vad vi hållit på med och kommer loss ur vardagscykel och vi ökar vårt välbehag. Man ångrar aldrig att ge sig ut på en tur i naturen, allting känns bättre då man rört på sig och ökat sin syresättning, vilka självklart är långvariga dvs vi mår bra av det även på långsikt.Med de här tipsen önskar vi er alla bloggläsare en riktigt fin och energifylld höst!


Text: Viola Nygren

Bilder: André Bottenstock

Källor: Mehiläinen & Duodecim


7 nov. 2022

Dela sidan