Mattojen ABC: Parhaat vinkit ja hoito-ohjeet

Lifestyle blogi

00 happy tapis aktia asumista fi

Huonetta sisustaessa matolla on suurempi merkitys kuin usein ajatellaan. Suuren kokonsa ja keskeisen paikkansa takia mattojen avulla voidaan kokonaan muuttaa huoneen ilme. Parhaimmillaan matto luo lähtökohdan sisustukselle ja oikean kokoisena se suurentaa tilan tuntua. Liian pieni matto taas tekee huoneesta oitis ahtaamman tuntuisen.

Hyvä muistisääntö olohuoneessa on valita maton koko niin, että matto yltää vähintään kaikkien istuinten etujalkojen alle. Ruokapöydän alla matto on oikean kokoinen, kun se ulottuu tuolin jalkojen alle pois noustessakin. Maton valinnassa on myös hyvä perehtyä materiaaleihin, niiden ominaisuuksiin, kestävyyteen ja hintatasoon.

Villamatto

Ei ole yllättävää, että villa on yksi kestävimmistä ja yleisimmistä mattomateriaaleista. Luonnollisten öljyjen sekä kuitutiheyden ansiosta villamatot hylkivät tahroja. Mahdolliset läikät saa myös paremmin puhdistettua kuin monista muista materiaaleista. Villaa käytetään niin lyhyt- kuin korkeanukkaisten mattojen kutomiseen. Oikein solmittuna ja hoidettuna ne voivat kestää jopa vuosisatoja.

Soveltuvuus: Lyhytnukkaiset villamatot soveltuvat niin eteistiloihin kuin kodin muihin huoneisiin. Korkeanukkaiset matot tuovat lämpöä ja pehmeyttä etenkin olo- ja makuuhuoneisiin ja tuntuvat ylellisiltä jalkojen alla.

Hoito: Imuroi säännöllisesti ilman harjatelaa. Käsinsolmitut korkeanukkaiset matot tulee imuroida leveyssuuntaan rakenteen löystymisen ehkäisemiseksi. On normaalia, että uudesta pitkänukkaisesta matosta irtoaa kuituja noin vuoden ajan. Parhaiten saat pölyn ja irtokuidut pois korkeanukkaisen maton juuresta harjaamalla sen imuroinnin jälkeen leveyssuuntaan. Tähän soveltuu mattoharja sekä esim. lemmikeille tarkoitettu kumisuka.

Juuri nyt: Korkeanukkaiset marokkolaiset matot kuten Beni Ouarain, kierrätysvillasta tehdyt värikkäät Boucherouite-matot sekä 70-luvulta tutut ryijymatot. Lyhytnukkaiset ja kauttaaltaan kuluneet persialaiset matot kuten Tabriz ja Oushak sekä geometrisillä kuvioilla koristellut turkkilaiset Kilim-matot - aidot matot parantuvat iän myötä!

Korkeanukkaiset marokkolaiset villamatot luovat lämpimän tunnelman ja pehmentävät huoneen ilmettä. 

Kuvat: Perinteinen Beni Ouarain -matto, Sofia Tuovinen – Värikäs marokkolainen Boucherouite-matto, Happytapis

Käsinsolmittu villamatto on kestävä valinta, joka paranee ajan myötä.

Kuvat: Tiheään kudottu villamatto, Linum – Kauniisti ikääntynyt itämainen matto, Frances Loom

Viskoosimatto

Viskoosi luokitellaan muuntokuiduksi, joka valmistetaan mm. koivusta ja kuusesta saatavasta selluloosasta. Viskoosimatot tunnetaan myös tekosilkkimattoina samankaltaisen ulkonäkönsä ja soveltuvuutensa, mutta huomattavasti halvemman hintansa ansiosta. Viskoosimaton tunnistaa tiheästä, pehmeästä ja kauniisti kiiltävästä pinnasta. Viskoosimatto on täydellinen valinta tilaan, johon kaivataan lämpöä ja ylellistä ilmettä.

Soveltuvuus: Viskoosi on herkempi mattokuitu, joka ei sovellu kovaan käyttöön. Paras paikka viskoosimatolle on olohuone tai makuuhuone.

Hoito: Imuroi hellästi ilman harjatelaa nukan suuntaisesti. Käytä mietoa saippuaa ja vettä mahdollisiin tahroihin.

Juuri nyt: Yksiväriset viskoosimatot suurilla hapsuilla

Viskoosimatto tuntuu ylelliseltä ja sen pinnassa on kaunis hohto.

Kuvat: Jotex ja Ellos Home

Taljat

Lehmän- ja häräntaljat ovat helppohoitoisia valintoja, jotka luovat rennon ilmeen. Luonnollisten ja vaihtelevien muotojensa ansiosta taljat soveltuvat hyvin tilaan kuin tilaan. Talja on myös oiva vaihtoehto, jos oikean kokoisen suorakulmiomaton löytäminen on hankalaa tai turhan hintavaa.

Soveltuvuus: Kaikkiin kodin tiloihin eteistä lukuun ottamatta.

Hoito: Imuroi hellästi karvan suuntaan ja pyyhi ajoittain kostealla rätillä. Kippuraiset päät saat suoristettua ruiskuttamalla kyseisen osan kosteaksi ja lisäämällä painon kohdan päälle yön ajaksi.

Juuri nyt: Jos talja ei ole tilaasi tarpeeksi iso, harkitse sisal- tai juuttimaton lisäämistä maton alle kerroksittaisen ilmeen luomiseksi.

Niin luonnolliset kuin kuvioidut lehmäntaljat ovat helppohoitoisia ja luovat rentoa tunnelmaa.

Kuvat: Sofia Tuovinen ja Ellos Home

Juutti- ja sisalmatot

Juutti- ja sisalmatot ovat täydellinen vaihtoehto luonnonläheistä ja neutraalia ilmettä varten. Pitkät kuidut mahdollistavat niin tiukempia kuin muhkeampia kudoksia, joita muilla materiaaleilla ei ole mahdollista toteuttaa. Nämä kestävät materiaalit ovat täydellinen valinta, jos etsit suurta mattoa kukkaroa rasittamatta.

Soveltuvuus: Kaikki kodin tilat, myös eteinen. Huomioi, että pinta tuntuu karhealta jalkojen alla.

Hoito: Imuroi leveyssuuntaan. Kuidut imevät nesteet helposti itseensä, joten tahrojen poistossa tulee olla nopea. Laakapesu pesulassa on mahdollista. Varsinkin juuttimatto varisee ensimmäisten kuukausien ajan, joten imurointi maton alta on lattian pinnan ylläpitoa mielessä pitäen tärkeää.

Juuri nyt: Isosti letitetyt juuttimatot tuovat rouheaa ilmettä sisustukseen.

Juutti- ja sisalmatot ovat neutraali valinta tilaan kuin tilaan.

Kuvat: Tine K Home ja Sofia Tuovinen

Puuvillamatot

Puuvillamatto on helppohoitoinen ja halpa vaihtoehto tilaan kuin tilaan ja huomattavasti pehmeämmän tuntuinen kuin juutti- tai sisalmatto.

Soveltuvuus: Kaikkiin kodin tiloihin. Puuvillamatot ovat usein ohuita, joten liukueste maton alle on suositeltava.

Hoito: Puuvillamaton voi pestä vedellä ja pienemmät matot mahtuvat hyvin jopa pesukoneeseen.

Juuri nyt: Klassiset räsymatot luovat vanhan ajan nostalgiaa - moderni vastakohta on puuvillamatto, jonka pintaan on painettu uniikki kuvio.

Kevyt puuvillamatto on edullinen valinta, jolla on helppo muuttaa tilan ilmettä.

Kuvat: Ellos Home

Synteettiset materiaalit 

Synteettiset matot tehdään useimmiten polypropeenista tai polyamidista eli muovista. Monet muovimatot muistuttavat yllättävän paljon villamattoja ja kestävät kulutusta hyvin, vaikka elinkaari on villamattoa lyhyempi. Muovista tehty matto on huomattavasti halvempi kuin villamatto, mutta saattaa tuntua karheammalta jalan alla. Muovimaton hankinnan yhteydessä kannattaa myös miettiä tuotteen kierrätysmahdollisuuksia.

Soveltuvuus: Korkeanukkaiset matot soveltuvat parhaiten olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen, lyhytnukkaiset kaikkiin kodin tiloihin.

Hoito: Korkeanukkaista mattoa hoidetaan kuin villamattoa.

Juuri nyt: Marokkolaisten ryijymattojen tyyliä jäljittelevät nukkamatot.


Sofia Tuovinen
Interior Designer | Writer

Instagram: www.instagram.com/sofia.tuovinen 
Website: www.sofiatuovinen.com

7.11.2018

Jaa sivu