Mattornas ABC – bästa tips och trix

Lifestyle blogg

00 happy tapis aktia asumista fi

När man inreder ett rum har mattan större betydelse än man tänker. En stor matta på central plats kan ändra rummets utseende helt och hållet. I bästa fall är mattan grunden i inredningen och då den har rätt storlek kan den göra rummet luftigt. En för liten matta kan få rummet att kännas mindre och trångt.

En bra minnesregel då du väljer storlek på mattan till vardagsrummet är att tänka att mattan åtminstone ska nå under alla sittmöblers framfötter. Under matbordet är det rätt storlek då mattan finns under stolsbenen även då du stiger bort från bordet. Då du väljer matta är det också skäl att bekanta dig med material, deras egenskaper, hållbarhet och prisnivå.

Yllematta

Ylle är ett av de mest hållbara och vanliga material för mattor. Yllemattor stöter bra bort fläckar på grund av naturliga oljor och hög fibertäthet. Eventuella fläckar kan också lättare putsas bort än från andra material. Ylle används för att väva till både kort och långludna mattor. Rätt knutna och omskötta kan de hålla även flera år.

Var: Kortluddiga mattor passar såväl i hallen som andra rum. Långluddiga mattor ger värme speciellt i vardags- och sovrum och känns exklusiva under tårna.

Skötsel: Dammsug regelbundet utan borste. Handknutna långludna mattor ska dammsugas längs långsidan för att inte påverka stabiliteten. Det är vanligt att det luddar från en ny matta under första året. Du får bäst bort damm och extra ludd från roten på en långluddig matta genom att borsta den efter dammsugning. För detta passar en mattborste eller t.ex. en gummiborste för djur.

Just nu: Långludna marockanska mattor som Beni Ouarains färgranna Boucherouite mattor gjorda av återanvänt ylle, eller 70-tals ryor. Kortludna och helt och hållet slitna persiska mattor som Tabriz och Oushak samt turkiska Kilim mattor med geometriska figurer – äkta mattor blir bättre med åren!

Långludna marockanska yllemattor gör en varm och mjuk stämning i rummet.
Bild: Traditionell Beni Ouarain matta, Sofia Tuovinen – Marockansk färggrann Boucherouite matta, Happytapis

Handknuten yllematta är ett hållbart alternativ, som blir bättre med åren.
Bild: Tätt vävd yllematta, Linum – Österländsk matta åldrad med värdighet, Frances Loom

Viskosmatta

Viskos är en konstfiber som tillverkas av bl.a. cellulosa från björk och gran. Viskosmattor är även kända som konstsilkesmatta p.g.a. samma utseende och egenskaper, men är ett betydlig förmånligare alternativ. Du känner igen viskosmattan från dess täta, mjuka och vackert glänsande yta. Viskosmatta passa in perfekt där som man saknar värme och exklusiv look.

Var: Viskos är mer känslig än ylle och passar inte där den används mycket. Bästa stället för en viskosmatta är vardags- eller sovrummet.

Skötsel: Dammsug varsamt utan borste enligt luddet. Använd mild tvål och vatten för att avlägsna möjliga fläckar.

Just nu: Enfärgade viskosmattor med stora fransar.

En viskosmatta känns exklusivt och har en vacker glans.
Bild: Jotex och Ellos Home

Fäll

Koskinn är lätta att sköta och ger en avslappnad stämning. Tack vare sin naturliga och varierande former passar fällen in i vilket rum som helst. Fäll är också ett ypperligt val om det är svårt att hitta en rektangulär matta i rätt storlek eller det blir för kostsamt.

Var: I alla rum förutom hallen.

Skötsel: Dammsug försiktigt i samma håll som håren och torka ibland lätt med en fuktig trasa. Delar som skrynklat till sig kan du lätt räta ut genom att spruta fuktiga och lägga tyngd på över natten.

Just nu: Ifall fällen inte är tillräckligt stor för dit utrymme kan du fundera på att sätta en matta av jutefibrer under fället för att skapa rymd.

Naturliga och mönstrade koskinn är lätta att sköta och skapar en lätt stämning.
Bild: Sofia Tuovinen och Ellos Home

Mattor av jute och sisalfibrer

Mattor i jute eller sisal är perfekta alternativ för en naturnära och neutral look. De långa fibrerna möjliggör både tät och luftig vävnad, så som det inte är möjligt med andra material. Det här är ett bra val om du behöver en stor matta utan att påfresta plånboken.

Var: I alla utrymmen i huset, även tamburen. Beakta att materialet känns strävt under fötterna.

Skötsel: Dammsug på bredden. Fibrerna suger snabbt åt sig av vätskan, så var snabb med att avlägsna fläckar. Möjligt att tvätta i tvätteri. Speciellt en matta av jutefibrer lämnar spår på golvet de första månaderna så dammsug även under mattan för att hålla golvytan ren.

Just nu: Stort vävda mattor i jute för en karg look.

Mattor av jute eller sisal är ett neutralt val i alla utrymmen. 
Bild: Tine K Home ja Sofia Tuovinen

Bomullsmattor

Bomullsmattan är lättskött och ett billigt alternativ till alla utrymmen och mycket mjukare än en matta i jute eller sisal.

Var: I alla rum. Bomullsmattorna är ofta tunna så det kan löna sig att ha halkskydd under mattan.

Skötsel: Du kan tvätta bomullsmattan med vatten och små mattor ryms t.o.m. i tvättmaskinen.

Just nu: Klassiska och nostalgiska trasmattor. Välj en bomullsmatta med unikt mönster som motpol till det moderna.

En lätt bomullsmatta är ett förmånligt val och enkelt sätt att ändra rummets look. 
Bild: Ellos Home

Syntetiska material 

Syntetiska mattor görs ofta av polypropen eller polyamid, alltså plast. Många plastmattor påminner förvånansvärt mycket om yllemattor och håller bra, fastän livslängden är kortare. En matta av plast är betydligt billigare än yllematta, men kan samtidigt kännas stram under tårna. Då du skaffar en plastmatta lönar det sig också att tänka på hur den kan återvinnas.

Var: Långludna mattor passar bäst i vardagsrummet och somrummet, släta i alla rum.

Skötsel: Långludna mattor sköts på samma sätt som yllemattor.

Just nu: Mattor som påminner om Marockanska trasmattor


Sofia Tuovinen
Interior Designer | Writer

Instagram: www.instagram.com/sofia.tuovinen 
Website: www.sofiatuovinen.com

7 nov. 2018

Dela sidan