Mosse Lindholm

Meistä enemmän

Mosse Lindholm

Välittäjämme Tammisaaressa

1. Miten sinusta tuli välittäjä?

Se tapahtui täysin sattumalta. Asiakaskohtaamiset, joissa saa aidosti olla avuksi sekä antaa ihmisille heidän ansaitsemaansa palvelua ovat aina kiinnostaneet minua. Aloitin alalla vuonna 1985 kun lankoni, joka oli tuolloin aktiivinen Säästöpankilla, sai tehtäväkseen aloittaa välittäjän toimen SKV-ketjussa.

Lankoni ei kuitenkaan tuossa hetkessä itse tarttunut tilaisuuteen vaan ehdotti esimiehelleen minua, sillä hän tiesi kuinka rakastan sosiaalisia tilanteita sekä ihmisten palvelua. Tehtävään päästäkseni minun oli suoritettava muutamat suomenkieliset psykologiset testit, mikä tuotti hieman haastetta sillä tuo oli ensimmäinen kerta kun minun piti kunnolla käyttää suomen kieltä. Muutaman yrityksen jälkeen suoritin testit ja sain kyseisen välittäjän työn.

2. Miten päädyit osaksi Aktia LKV:tä?

Olin ensin monia työntäyteisiä vuosia kilpailijoiden palveluksessa, joista jälkimmäisellä työskentelin 17 vuoden ajan.

Sitten Aktia LKV:n tuolloinen konsernijohtaja pyysi minua mukaan tiimiinsä, nähtyään kuinka olin onnistunut rakentamaan uutta palvelua uudella alueella. Vuonna 2006 lopettaessani edellisen työnantajani palveluksessa, tulivat myös kolme kolleegaani mukanani Aktialle. Yhdessä saimme kokea sen, miltä tuntui tehdä työtä omassa tahdissa, vapaammin. Meillä oli enemmän mahdollisuuksia kehittää toimintaamme parempaan suuntaan. Aktialle siirtyminen oli loistava päätös sillä olen jo 16 vuoden ajan viihtynyt täällä – ja tulen myös jatkamaan uskollisena tässä työpaikassa, tästäkin eteenpäin!

3. Mitkä ovat mielestäsi välittäjän tärkeimmät ominaisuudet?

Tässä työssä on tietyllä tavalla vain yksi tapa kulkea eteenpäin, jos näin voi sanoa. Tuo tie on sen ymmärtäminen, että tämä ei ole vain työ vaan elämäntapa, kuin harrastus josta saa palkkaa. Tämänkaltainen toimi vaatii toki ihmiseltä itseltään, perheeltä sekä ystäviltä paljon ymmärrystä ja joustavuutta.

Mottoni on aina ollut – ja tulee aina olemaan – tämä: “Jotta pärjäät tässä työssä, on sinun varmistettava, että asiakkaasi ikään kuin ottavat sinut osaksi perhettään – näin saavutat asiakassuhteen, joka voi kestää aina sukupolvien yli.

Tiedän asiakassuhteita, jotka ovat jatkuneet jo viidennessä sukupolvessa.

4. Onko sinulla tällä hetkellä markkinoilla (tai myyntiin tulossa) kohdetta, jota ei kannata missata?

Minulla ei ole suosikkikohteita, mutta toki omaa työtä auttaa se, että tykästyy välittämiinsä kohteisiin. Välitysprosessissa kaikki rakentuu pitkälti oikean ajoituksen sekä hintatason varaan. On tärkeää, että sekä toimeksiantaja että ostaja ovat tyytyväisiä. Onnistuneet kaupat johtavat usein uusiin toimeksiantoihin tulevaisuudessa ja näin saavutetaan jatkuvuutta, joka hyödyttää toimintaa myös jatkossa.

5. Onko työssäsi tapahtunut jotain jännittävää, hauskaa tai opettavaista?

  Minun 38 vuoteen alalla mahtuu niin paljon erilaisia tapahtumia, että voisin kirjoittaa niistä kirjan.

  Eräs maininnan arvoinen episodi sijoittuu vuoteen 1994, jolloin eräs Uppsalan vankilasta karannut diplomi-insinööri päätti yrittää huijausta, aikomuksenaan vedättää pankeilta rahaa.

  Kyseinen mies oli pukeutunut laadukkaaseen pukuun ja palkkasi välittäjä-Mossen ostotoimi-turnaukseensa. Miehellä oli 10 miljoonaa taskussa ja hän oli valmistautunut ostamaan rahoillaan hotellikompleksin.

  Omien sanojensa mukaan hän aikoi tehdä kompleksista “terapiakeskuksen stressaantuneille liikemiehille”. Koko homma lähes onnistuikin, suuren kotimaisen pankin saadessa miehen sveitsiläiseltä yritykseltä myönteisen luottopäätöksen, vakuudeksi kyseisestä summasta. Pian asiakkaani kuitenkin hermostui, sillä paikallinen poliisi oli saanut Interpolin kautta varoituksen miehen saapumisesta Suomeen. Pian hänet napattiin Ford Scorpion ratin takaa, 20 varastettua pankkikorttia taskussaan. Terapiakeskusta ei siis koskaan ostettu kauttani.

  Mies oli kuitenkin kuulemani mukaan onnistunut ostamaan Norjasta hotellin, josta ei ikinä tehty maksua – huijari onnistui lähtemään allekirjoituksen ja maksusuorituksen välissä pakoon. Miehen jäätyä kiinni olivat hänen sanansa olleet paksulla riikinruotsilla lausutut: “Alan näköjään olla vähän ruosteessa!

  6. Mikä on parasta työssäsi?

  Elämän- ja välittäjänkokemukseeni pohjaten sanoisin, että ne asiakas- ja ystävyyssuhteet joita tällä alalla rakentuu – ne jo itsessään parantavat työpäiviä sekä elämänlaatua. Provisiopalkkaus saattaa olla stressaava seikka, etenkin työuran alussa – tämä asia saakin monia vaihtamaan toiselle alalle. Ei kannata ajatella tämän alan olevan ruusuilla tanssimista; sellaista, jossa rahat vain virtaavat helposti kassaan. Aktia LKV:lla on suurin osa välittäjistä vanhoja konkareita ja olemme yhdessä tehneet työtä pitkään saman työnantajan palveluksessa, mikä on poikkeus tällä alalla. Eli tämähän tarkoittaa, että jotain on todella tehty oikein!

  7. Mitkä ominaisuudet ovat sinusta olennaisia välittäjän työssä?

  On tärkeää muistaa, että välittäjänä sitä pitelee käsissään todella suurta luottamusta toimeksiantajilta. Tällöin ei ainoastaan ole kutsuttu ihmisten koteihin, vaan saa myös tehtäväksi myydä näitä koteja. Koti on usein ihmisen tärkein omaisuus ja siihen liittyy paljon muistoja – siksi on tärkeää, että myyntiprosessi hoituu kunnialla ja huolellisesti.

  Itse uskon hyvään, ystävyyttä muistuttavaan suhteeseen asiakkaan kanssa. On tärkeää, että kaikki hoituu parhaalla mahdollisella tavalla toimeksiantajan näkökulmasta. Nykyään näkee valitettavan usein käytöstä, jossa asiakkaita ei kunnioiteta, myyntiprosessit tehdään kaikki samalla kaavalla ja yhteydenpito asiakkaisiin on steriiliä. Tästä tyylistä en itse pidä.

  8. Mitä antaa sinulle energiaa työssäsi, mikä motivoi eteenpäin?

  Asiakkaat, jotka arvostavat työtäni. Kun kauppa saadaan hoidettua loppuun asti kunnialla ja sekä ostaja, myyjä että välittäjä ovat hyvillä mielin. Itse saan paljon hyvää mieltä tyytyväisistä ja iloisista asiakkaista. Näiden kohtaamisten ansiosta pystyn myös ohittamaan sen valitettavan negatiivisen mielikuvan, jota alamme kantaa yhteiskunnassa.

  Yhdessä asiakkaan kanssa onnistumme - “it takes two to tango!"

  9. Miten kuvailisit itseäsi välittäjänä?

  Olen sitkeä, kokenut ja monipuolista osaamista omaava. Minulla on korkea vaatimustaso koskien sitä, kuinka asiakkaita tulee mielestäni palvella. Samalla tulee myös arvostaa sitä, että saa hoitaa heidän kotiinsa liittyviä asioita.

  Digitalisaatio ei luo yhteisöllisyyttä asiakkaiden kesken ja samalla se antaa steriilin kuvan siitä, miltä välitysala näyttää ja mistä todellisuudessa on kyse. Tämä kehitys on toki saanut vahvistusta myös pankkien toiminnasta viimeisten kymmenen vuoden ajalta.

  Toki myös markkinatilanne vaikuttaa siihen, kuinka paljon välittäjät pystyvät ylipäätään hoitamaan arkisia työtehtäviään. Töitä kyllä on vaikka muille jakaa, mutta kun katsotaan loppuun asti vietyjen kauppojen määrää sekä sitä, kuinka paljon tehdyistä kaupoista tulee “leipää pöytään” - niin tuntipalkka tällä alalla on täysin tuntematon käsite.

  10. Minkälainen on erittäin onnistunut myynti – sekä myyjän että ostajan näkökulmasta?

  Menestyksekäs kompromissi molempien osapuolten osalta sekä sellainen tilanne, jossa ketään ei hyväksikäytetä. Asuntokaupat ovat elämän suurimpia päätöksiä ja niiden merkityksellisyys on näin ollen hyvä pitää mielessä.

  11. Visio - Minkälaisia ovat tulevaisuuden asunnot, entä asuntomarkkinat suurkaupungissa?

  Mikäli yritetään toistaa suurissa kaupungeissa toimivia trendejä myös pienillä paikkakunnilla, voi tämä aiheuttaa markkinoiden hiipumisen. On tärkeää kunnioittaa sitä, mikä toimii sekä vastata asiakkaiden toivomuksiin ja pyyntöihin.

  Koronan myötä olemme huomanneet, että monilla aiemmin kakkoskotina toiminut kohde on nyt muuttunut pysyväksi ykköskodiksi; rutiineissa ja arjen muodossa on siis tapahtunut muutoksia, suurelta osin positiivisia sellaisia. Nyt halutaan panostaa omaan viihtyvyyteen.


  12. Myyt unelma-asuntoja muille - mutta mikä on oma unelmakohteesi?

  Meillä on kaikilla omia unelmia, jotka tuovat valoa päiviimme. Usein jopa pelkkä unelmointi luo tulevaisuuteen uusia näkymiä. Omalta osaltani olen aika lailla saavuttanut kaikki asiat joista olen unelmoinut - eikä pelkästään kotiin viitaten vaan oikeastaan kaikki, mitä olen toivonut on nyt saavutettu.

  Eikä nyt ole kyse asioista tai esineistä, vaan niistä seikoista jotka löytyvät kodin seinien sisäpuolelta. Sillä siellä rakennetaan se läheisyys ja turvallisuus, sen jälkeen kun itse fyysinen koti on löydetty. Tämän päivän digi-yhteiskunnassa tarvitsemme turvallisen “pesän”, jonka turvaan voimme nojata arjen kaaoksessa.

  13. Mitkä ovat kolme yleisintä kriteeriä asunnolle? (esim. alue, remontit tehty, lähellä kouluja yms.)

  Tässä asiassa ei pysty suoranaisesti nimeämään asioita, jotka nousisivat aina muiden joukosta esiin. Mainitakseni jotakin sanoisin, että alue ja sen mahdollinen keskeinen sijainti ovat oman kodin etsijöiden prioriteettilistan kärkiasioita. Mutta näihin päätöksiin liittyy usein myös erilaisia, tapauskohtaisesti vaihtelevia kompromisseja.

  Onneksi me ihmiset olemme keskenämme niin erilaisia, että jokainen voi säätää itse omat kriteerinsä tämän asian suhteen.

  14. Miltä luulet asuntomarkkinoiden näyttävän lähitulevaisuudessa (tulevina 6 kuukautena)?

   Tämä riippuu paljon maailmanmarkkinoista sekä ihmisten henkilökohtaisista taloudellisista tilanteista ja tarpeista muuttaa tai ostaa asuntoa.

   Suurelta osin kaikki tulee riippumaan pankkien kiinnostuksesta rahoittaa tulevia asuntokauppoja. Näissä eivät pelkästään korot määrää tilanteen loppuratkaisua, vaan vaakakupissa painaa myös reaalivakuus yhdistettynä luottotietoihin ja asiakkaiden maksukykyyn.

   Koko ajan puhutaan siitä, että markkinoiden suunta on nyt negatiivinen ja että hinnat ovat tippuneet 2-3 %, mikä on toki faktaa. Se mitä olemme unohtaneet on se, että hinnat ovat jo nousseet 40% viimeisten kolmen vuoden aikana. Statistiikka on siis tässä tilanteessa tukipilari, mutta se voi myös helposti vääristyä kuulijan korvissa.

   15. Miten rentoudut vapaa-ajalla?

   Jotta jaksaa arjessa koen tärkeäksi ottaa pidempiä yhtäjaksoisia vapaita. Näin saan aidosti akut ladattua ja voin tuolloin viettää aikaa perheeni kanssa; lähipiirini kun ei yleisesti ottaen saa arjessa kovinkaan paljon yhteistä aikaa kanssani.  Yleensä rentoudumme suuntaamalla lämpimille leveysasteille: näin kotirutiinit pysyvät etäällä ja pääsemme aidosti vapaalle.

   16. Mitä teet mieluiten vapaa-ajalla?

   Perhe ja kaveripiiri ovat minulle tärkeitä. Kaveriporukan kesken matkustamme usein jonnekin lämpimään.

   Golf on osoittautunut lajiksi, jolla saan ajatukset irti arjen vastuista ja mielen nollattua - lajista tuleekin varmasti myöhemmin vielä aktiivisempi harrastukseni. Tämä tapahtuu varmasti sitten, kun välitysvuosia on 40 kappaletta mittarissa... Suuri haaste itselleni tulee olemaan se, miten siirtyä välittäjän roolista sekä työelämästä vapaampaan eläkeaikaan. Ehkäpä jatkan välittäjä-konsulttina. 


   17. Miten välittäjän työ yhdistyy muuhun elämään – perhe, lapset, vapaa-aika?

   Luulenpa, että aikaisemmat vastaukseni vastaavat osin myös tähän kysymykseen. Ilman ihanaa perhettäni en olisi ikinä pärjännyt tässä työssä.

   Innostustani ja kiinnostustani työtäni kohtaan ei onnistunut edes aivoista löytynyt lymfooma pilaamaan. Tuon kokemuksen jälkeen ei edessä näy enää negatiivisia haasteita, vaan otan tulevan vastaan positiivisin mielin.

   18. Jotain, mitä haluaisit vielä sanoa? Tai vinkkejä, jotka haluaisit jakaa?

   Meillä on vain yksi elämä, joten on tärkeää tarttua hetkeen eikä antaa epäolennaisuuksien pilata omaa arkeaa. Muista, että kotia voi aina vaihtaa jos siltä tuntuu. Tuolloin kannattaa kääntyä sellaisen henkilön puoleen, joka osoittaa kunnioitusta ja kiinnostusta kotiasi kohtaan.

   MOSSE LINDHOLM
   mosse.lindholm@aktialkv.fi
   0440 473 677

   19.12.2022

   Jaa sivu