Neljä korvaamatonta sisustusneuvoa

Lifestyle blogi

Kevat2_AktiaLKV

Kodin sisustaminen on parhaimmillaan, kun tilat luodaan kekseliäillä, kodikkailla oman näköisillä ratkaisuilla. Sokea sääntöjen seuraaminen saattaa johtaa jäykältä tuntuviin kokonaisuuksiin — on siis tärkeää uskaltaa olla rohkea ja leikkisä! Vaikka säännöt onkin luotu rikottaviksi, on muutama sisustusniksi johon turvaudun aina tilaisuuden tullen.

1. Matto tilan määrittäjänä

Maton tarkoitus on tuoda pehmeyttä ja tekstuuria huoneeseen. Ennen kaikkea se toimii kuitekin tilan määrittäjänä. Varsinkin olohuoneessa matto rajaa oleskelutilan ja luo huoneen keskipisteen.

Mitä pienempi matto, sen pienemmältä tila näyttää. 2x3m matto saattaa tuntua jättikokoiselta, mutta on usein keskikokoisen olohuoneen oleskelutilaan parhaiten sopiva koko! Nyrkkisääntönä kannattaa pitää se, että ainakin kaikkien huonekalujen etujalat seisoisivat maton päällä. Isot matot saattavat tuntua hintavilta ja suurilta investoinneilta, mutta nykyään näitä löytyy halvemmalla — varsinkin iso juuttimatto on edullinen ratkaisu, joka luo luonnollista tunnelmaa tilaan kuin tilaan. Jos omistat kauniin pienen maton, harkitse suurempaa mattoa sen alle! Pienemmän maton lisääminen esimerkiksi juuttimaton päälle on täydellinen tapa lisätä väriä ja kuosia huoneeseen. Suuremman suorakulmaisen maton puutteessa voit harkita myös lehmäntaljaa. Sen pyöreähkö ja epätasainen muoto tuo huoneeseen pehmeitä linjoja pienentämättä tilan tuntua.

Mattoa ostaessa hyvä nyrkkisääntö on, että ainakin istuimien etujalat mahtuvat maton päälle. Kuva: Juha Mänty ja Katri Kapanen/ Hakola Huonekalu

Lehmäntalja tarjoaa pehmeitä linjoja tilaan kuin tilaan. Kuva: Patricia Wiklund / Sofia Tuovinen

2. Verhojen valinta

Pitkät verhot ovat yksi helpoimmista tavoista luoda korkeuden tuntua matalampaankin huoneeseen. Usein kuitenkin tyydymme hankkimaan verhot, jotka sopivat kotimme olemassa olevaan verhotankoon ja sen korkeuteen. Monet verhotangot on asennettu heti ikkunan yläpuolelle, jättäen runsaasti tyhjää tilaa ikkunan ja katonrajan väliin. Tämä tila kannattaa kuitenkin hyötykäyttää! Asentamalla verhotangot 1/2 - 2/3 korkeudelle ikkunan yläosan ja katonrajan väliin saat huoneesi sekä ikkunasi näyttämään mahdollisimman korkeilta. Aivan lattianrajaa hipaisevat tai pari senttiä lattianrajasta roikkuvat verhot luovat kauniin ja huolitellun lopputuloksen.

Sama ajatus toimii myös vaakatasossa. Ikkunaa pidempi verhotanko luo leveämmän ikkunan tuntua ja antaa verhoille tarpeeksi tilaa kehystää ikkuna sen peittämisen sijaan. Hankkimalla verhotangon, joka on 15-25cm pidempi ikkunan molemmin puolin, saat parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Vasemmalla oikean pituiset verhot luovat korkean tilan tuntua ja illuusion suuremmasta ikkunasta. Vasemmalla, saman kokoinen ikkuna tuntuu huomattavasti pienemmältä lyhyiden verhojen ja tangon mitan takia. Kuva: Sofia Tuovinen

3. Sohvapöydän koko

Sohvapöytää hankkiessa on hyvä pitää mielessä sohvan koko ja istuinkorkeus. Esteettisen mittakaavan saavuttamiseksi sohvapöydän tulisi olla 1/2-2/3 sohvan pituudesta. Istuimia korkeampi sohvapöytä valtaa helposti oleskelutilan — harmonisen lopputuloksen luot valitsemalla pöydän, joka on sohvan istuimen korkuinen tai sitä hieman matalampi. Pienemmässä tilassa kannattaa suosia suorakulmion muitoista pöytää, kun taas suuremmassa tilassa pyöreä pöytä pääsee oikeuksiinsa.

Sohvapöydän tulisi olla 1/2-2/3 sohvan pituudesta, istuimen korkuinen tai sitä hieman tamalampi. Kuva: IKEA

Kuva: H&M Home

4. Pimeät tilat eloisiksi

Vaikka rakastammekin vaaleita ja kirkkaita huoneita, seinien maalaaminen valkoisiksi ei aina luo raikkainta lopputulosta. On helppo sortua maalaamaan pienet ja pimeät huoneet valkoisiksi kirkkaan lopputuloksen toivossa. Kyseisissä tiloissa puhdas valkoinen ei kuitenkaan toimi samalla tavalla kuin valoisissa huoneissa. Valkoinen väri heijastuu kirkkaana vain tiloissa, jossa luonnonvaloa riittää runsaasti. Pimeämmissä tiloissa valkoinen muuttuu helposti elottomaksi harmaankaltaiseksi sävyksi. Tilaan, jossa ei ole runsasta luonnonvaloa, kannattaa miettiä seinien maalausta esimerkiksi kevyesti pigmentoidulla neutraalilla tai rohkeammalla syvällä värisävyllä. Näiden avulla pimeimmätkin tilat heräävät henkiin!

Eteisen maalaaminen tummemmalla neutraalilla kirkastaa muuten pimeän tilan. Kuva: Sofia Tuovinen

Tummanvihreät seinät tuovat syvyyden tuntua tähän pieneen makuutilaan. Kuva: IKEA


Sofia Tuovinen
www.sofiatuovinen.com

11.8.2017

Jaa sivu