Fyra oersättliga inredningstips

Lifestyle blogg

Kevat2

Ett hem är som bäst då rummen är hemtrevligt, finurligt och personligt inredda. Att blint följa alla regler kan leda till ett stelt intryck – det är viktigt att våga vara lekfull! Fastän reglerna är gjorda för att brytas finns det några inredningsknep som jag faller tillbaka på då jag har möjlighet.

1. Mattan definierar utrymmet

En matta ger struktur och värme till ett rum, men först och främst ger den rummet karaktär. Speciellt i vardagsrummet avgränsar den utrymmet och ger rummet en mittpunkt.

Ju mindre matta desto mindre verkar utrymmet. 2x3m matta kan kännas enorm, men är oftast den perfekta storleken för ett medelstort vardagsrum. Som tumregel lönar det sig att tänka att åtminstone frambenen på alla möbler ska stå på mattan. Större mattor kan kännas som en stor investering, med det finns även billigare alternativ – en stor jutematta är en förmånlig lösning som ger en naturlig stämning i så gott som alla rum. Om du äger en vacker liten matta kan du fundera på att lägga en större matta under den! Att placera en mindre matta på t.ex. en jutematta är ett enkelt sätt att tillägga färg och mönster i rummet. Ifall du inte vill ha en stor fyrkantig matta kan man överväga en matta av kohud. Dess runda, ojämna former ger värme och mjuka linjer som inte gör rummet mindre.

Tumregel då du köper matta: åtminstone frambenen på sitsen ska stå på mattan. Bild: Juha Mänty ja Katri Kapanen/ Hakola Huonekalu

En matta av kohud ger mjuka linjer i alla rum. Bild: Patricia Wiklund / Sofia Tuovinen

2. Val av gardiner

Långa gardiner är ett enkelt knep att skapa höjdkänsla i även lägre rum, men ofta nöjer vi oss med att köpa gardiner som passar till den gardinstång som redan finns i hemmet. Gardinstången är allt som oftast installerad direkt över fönstret och lämnar mycket tomrum upp till taklisten. Det lönar sig att utnyttja detta utrymme! Genom att placera gardinstången ½ – 2/3 av utrymmet mellan tak och fönster får du både rummet och fönstret att verka större. Gardiner som hänger alldeles intill golvet eller några centimeter över golvkanten skapar en vacker och prydlig finish.

Samma tankesätt fungerar också vågrätt. En gardinstång som är bredare än fönstret får fönstret att kännas större och det är möjligt att rama in fönstret istället för att täcka in det. Genom att skaffa en gardinstång som går 15-25 cm utanför fönsterkarmen får du bästa möjliga slutresultat.


Rätt längd på gardinerna skapar rymd och illusion av större fönster. Fönstret till höger, som är samma storlek, verkar betydligt mindre på grund av längden på gardinerna och stången. Bild: Sofia Tuovinen

3. Storleken på soffbordet

Då du inskaffar ett soffbord är det bra att komma ihåg storleken och höjden på soffan. Estetiskt borde soffbordet vara ½-2/3 av soffans längd. Ett bord som är högre än sittdelen tar lätt över – du får en harmonisk helhet genom att välja ett bord som är aningen lägre eller i samma höjd. I ett litet utrymme är det bäst att välja ett fyrkantigt bord medan ett runt bord kommer till rätta i ett större utrymme.

Ett soffbord borde vara ½-2/3 av soffans längt och samma höjd eller lite lägre än soffans sittdel. Bild: IKEA

Bild: H&M Home

4. Liv i mörka utrymmen

Fastän vi älskar ljusa rum är det inte alltid så att vita väggar är den bästa lösningen. Ofta målar man dunkla, små rum vita i hopp om ett fräscht slutresultat men där fungerar färgen inte på samma sätt som i öppna utrymmen. Vit färg reflekterar ljus bara där det finns tillräckligt med naturligt ljus. I mörka utrymmen förvandlas den vita färgen lätt till en livlös grå nyans. Här kan det löna sig att måla väggarna med en neutral färg med mycket pigment eller vara mer modig och välja en djup färgnyans. Så blir även dunkla rum mer livfulla!

Att måla en dunkel entrén med en neutral, djup färg ger en fräsch look. Bild: Sofia Tuovinen

Mörkgröna väggar skapar djup i detta sovrum. Bild: IKEA


Sofia Tuovinen
www.sofiatuovinen.com

11 aug. 2017

Dela sidan