Opas: vinkit taloyhtiön remonttiin

Raunistula1

Monet kavahtavat ajatusta taloyhtiöissä tehtävistä suurista remonteista, kuten linjasaneerauksesta ja julkisivuremonteista. Omasta asuinympäristöstä ja omaisuudesta kannattaa kuitenkin pitää huolta, ja iso tai pienikin remontti on aina mahdollisuus parempaan. Jos taloyhtiö on hereillä, isojen remonttien yhteydessä voi helposti uusia kiinteistöstä muutakin.

Asukas saa tietää remontista hyvissä ajoin

Asunto-osakelaki velvoittaa taloyhtiön tekemään kiinteistön merkittävistä kunnossapitotarpeista kirjallisen viisivuotissuunnitelman, joka esitellään yhtiökokoukselle joka vuosi. Suunnitelmasta selviää, milloin remontit ovat ajankohtaisia. Se, kuinka paljon etukäteen saa remontista tietää, riippuu tietysti asukkaan kiinnostuksesta taloyhtiön asioihin, käykö hän yhtiökokouksissa ja tuleeko viisivuotissuunnitelmaa luettua, mutta viimeistään pari–kolme vuotta ennen työn alkamista se on kaikkien tiedossa.

Tulevaan remonttiin ei asukkaan tarvitse vuosia etukäteen valmistautua. Asunnon kuntoa kannattaa tietysti pitää koko ajan silmällä, sillä asuminenkin kuluttaa kotia.

Jos asuntoa on vasta hankkimassa, viisas ostaja tutkii taloyhtiön kuntotutkimukset ja viisivuotissuunnitelmaan kirjatut korjaustarpeet. Tiedossa olevat isot remontit heijastuvat asunnon hintaan. On myös selvää, että jos ostaa asunnon 60-luvun talosta, jossa ei ole vielä tehty linjasaneerausta, ei putkiremontti voi mitenkään tulla yllätyksenä.

Pitäisikö kuitenkin myydä ennen remonttia?

Yleisiä suosituksia myynti- ja ostoajankohdasta pelkästään taloudellisesta näkökulmasta on vaikea antaa, sillä vastaus riippuu markkinahintojen kehityksestä ja tulevan remontin kalleudesta suhteessa asunnon arvoon ja alueen hintatasoon.

Pitäisi osata arvioida, mikä on asuntojen yleinen hintataso remontin jälkeisenä aikana, ja saako remontin hinnan kuitattua pois asunnon myyntihinnalla sitten, kun sen haluaa myydä. Arvioissa pitää ajatella vuosien päähän. Kun yhtiökokouksessa päätetään hankesuunnittelun aloittamisesta, remontti alkaa siitä kolmen vuoden kuluttua, valmistuu vuotta myöhemmin ja lasku lankeaa asukkaille ehkä puoli vuotta valmistumisen jälkeen.

Joskus asunto on pakko myydä, jos tietää, ettei tule suoriutumaan yhtiölainaosuudesta. Myydä vai ei -vaihtoehtoja harkitessa kannattaa ottaa selvää myös alueen remonttien keskihinnasta. Mitä kalliimpi remontti on tulossa, sitä luultavammin kannattaa myydä etukäteen, sillä valmiin asunnon hinta ylittäisi alueen asuntojen hintatason.

Jos asunnon päättää myydä, hyvä vinkki on tehdä se juuri ennen remonttia, jolloin ostaja tietää tarkalleen, milloin korjaukset kohdistuvat omaan asuntoon ja milloin uusitusta kodista pääsee nauttimaan.

Putkiremonttien suhteen yleinen suositus on, että asunto kannattaa myydä vasta saneerauksen jälkeen. Tämä pätee varsinkin, jos kylpyhuone on huonossa kunnossa eikä sitä halua itse uusia ennen taloyhtiön remonttia.

Jos oma asunto sattuu olemaan kohteessa, johon tehdään alueen ensimmäisiä remontteja, myyjä hyötyy: myyntipuheena voi sanoa, että tässä asunnossa on kaikki jo valmiina. Jos alueella on jo tehty paljon vastaavia saneerauksia ja asuntoja on myynnissä useita, voi tulla hintakilpailua.

Remontti alkaa, missä asun?

Remontista ja sen tekotavasta riippuen asuntoonsa voi jäädä asumaan tai sieltä joutuu muuttamaan pois. Joskus taloyhtiö päättää, ettei kukaan asukkaista saa jäädä saneerauksen ajaksi taloon.

Hyvä vaihtoehto on vuokrata pieni, kalustettu asunto muutamaksi kuukaudeksi ja katsella ikkunoista vähän aikaa uusia maisemia. Vuokra-asunnosta koituu tietysti jonkin verran vaivaa ja kustannuksia, mutta elämänlaadusta kannattaa maksaa, jos vaihtoehtona on kärvistellä kuukausia melussa ilman sähköä ja vettä.

Joskus remontti vaatii, että asunnoissa puretaan lähes kaikki, jolloin varsinkin yksiöissä ja kaksioissa on mahdoton asua. Isommissa huoneistoissa saattaa voida majoittua pariin huoneeseen, jotka eristetään muovisilla suojaseinillä. Ne suojaavat pölyltä, mutta eivät melulta.

Jos kyseessä on linjasaneeraus, jossa putket korjataan uusilla menetelmillä kuten sukittamalla, voi asuntoon jäädä asumaan ilman, että tarvitsee kärsiä suuremmista haitoista. Vesikatkoja tulee silloin enimmillään viikko asuntoa kohden, ja viemäriremontissa viemärit ovat poissa käytöstä 1–2 viikkoa. Uusien menetelmien etuina asuntoon ei myöskään tule pölyä eikä siellä kulje jatkuvasti työväkeä.

Remontin vuoksi omia tavaroitaan voi joutua siirtelemään pois tieltä tai tyhjentämään asunto kokonaan. Tavaroita varten voi tarvittaessa vuokrata varastotilaa.

Ohi on, mitä nyt?

Remontin valmistuttua urakoitsija yleensä tekee kohteessa isomman siivouksen. Sen lisäksi oman asuntonsa todennäköisesti haluaa siivota uudestaan vielä tarkemmin, ja järjestellä tavaransa takaisin paikoilleen. Remontin jälkeen on hyvä varmistaa, että kaikki toimii sovitusti, ja ilmoittaa puutteista. Sen jälkeen voi asettua nauttimaan uusituista tiloista.

Katso kaikki myynnissä olevat kohteemme.

Kim Lindback

Kim Lindbäck

31.10.2018

Jaa sivu