Osta halvalla, myy kalliilla?

Caktia keskustakoti1 1

Asuntokauppoja harkitseva saattaa miettiä, mikä olisi mahdollisimman hyvä hetki ostaa asunto tai myydä se. Vanhana nyrkkisääntönä on väitetty, että osta, kun hinnat ovat alhaalla, ja myy, kun ne ovat korkealla. Onko asia näin yksinkertainen?

Osta halvalla, myy kalliilla -yhtälö ei toimi, koska elämässä tulee aina eteen muutoksia: liittoja, eroja, ikääntymistä, lapsia ja lasten poismuuttamista. Harvalla on mahdollisuus ajoittaa asunnon osto ja myynti hintojen vaihtelun mukaan, sillä jossakin on kuitenkin koko ajan asuttava. Pörssiosakkeissa tuo nyrkkisääntö vielä pätee, mutta asunto-osakkeiden hinnat eivät elä kuin pörssissä.

Osta siis asunto, kun tarvitset, ja myy, kun tilanne muuttuu. Tee päätökset aina senhetkisen ja lähitulevaisuuden tarpeen mukaan. Edes sijoitusasuntojen kanssa ei viime vuosina ole voinut hinnoilla kikkailla. Sijoitusasunnot eivät ole viimeisen 10 vuoden aikana olleet kovinkaan edullisia tai halventuneet. Niiden hinnat itse asiassa nousevat koko ajan.

Varsinkin kasvukeskuksissa ja niiden lähialueilla asuntojen hinnat ovat pysyneet vakioina tai olleet nousussa. Maaseudulla hinnat ovat toki tulleet alas, mutta sieltä ei asuntoja oikein haetakaan.

Remontti - etu vai haitta?

Moni ei halua ostaa asuntoa tai taloa, johon on tulossa iso saneeraus. Varsinkaan sellainen, joka on juuri kokenut esimerkiksi putkiremontin, ei heti halua samanlaista remonttikohdetta tilalle. Hankalinta on myydä kohde, josta tiedetään, että iso remontti on jossain kohtaa tulossa, mutta ei tiedetä milloin ja mitä se maksaa. Myynti toki onnistuu, jos kohteen hinta on määritelty sopivaksi.

Ostaja tekee ostopäätöksen tulossa olevasta remontista huolimatta, jos muuten kokee asunnon itselleen oikeaksi. Remontti kannattaa nähdä myös mahdollisuutena viimeistellä koti omannäköisekseen.

Vuodenajalla on väliä

Omakotitaloja, puutaloasuntoja ja kesämökkejä myydään lumiseen aikaan vähemmän kuin muulloin. Ympäristön ja pihan merkitys on suuri. Kesällä tällaisten kohteiden näytöissä puolet ajasta kuluu pihalla pyörien ja taloa eri kulmista katsellen. Jos myynti ajoittuu talveen, kokonaiskuva kohteesta jää vaillinaiseksi. Hieno piha, johon on voitu panostaa paljonkin, jää piiloon, eikä kohteesta ehkä saa niin hyvää hintaa kuin pitäisi. Hinta voi jäädä kymppitonneja toivottua alemmas.

Asunto-osakeyhtiöissä ei vuodenajalla ole kaupantekoon suurta merkitystä. Myös uudiskohteet, joita valmistuu ympäri vuoden, tekevät kauppansa mihin aikaan vuodesta vain, jos ne ovat kohteina tarpeeksi kiinnostavia.

Katso kaikki myynnissä olevat kohteemme!

Petri Abrahamsson

Petri Abrahamsson

21.11.2018

Jaa sivu