Köp billigt, sälj dyrt?

Caktia keskustakoti1 1

Den som överväger att köpa eller sälja en bostad fundera säkert när det är rätt tidpunkt. Enligt gammal tumregel ska man köpa när prisen är låga och sälja när de är högt. Men är det så simpelt?

Att köpa billigt och sälja dyrt fungerar inte, delvis för att livet inte alltid går som planerat; gemenskaper skapas, skilsmässor, man blir äldre, får barn och barnen flyttar bort. Få har möjlighet att tima bostadsköp med tanke på bostädernas prisnivåer, för nånstans måste man ju bo. På aktiemarknaden kan det lyckas, men bostadsaktier lever inte som börsen.

Så köp då du behöver en bostad och sälj då situationen ändrar. Gör dina beslut på basen av dåvarande situation och framtida behov. Inte ens med placeringsbostäder har man kunnat trixa med prisen. Placeringsbostäder har de senaste 10 åren inte varit så förmånliga, prisnivån har egentligen stigit hela tiden.

Speciellt på tillväxtområden med omnejd har bostädernas pris hållits på samma nivå eller till och med stigit. På landsbygden har dock priset sjunkit, men där är efterfrågan inte heller lika stor.

Renovering – fördel eller nackdel?

Många vill inte köpa en bostad eller hus där det är på kommande stora renoveringar. Speciellt någon som just gått igenom en rörsanering vill inte hamna ut för ett liknande projekt direkt efter. Mest utmanande är det att sälja ett objekt där man vet att det kommer någon större renovering, men inte exakt tidpunkt eller vad den kostar. Det går förstås att sälja, så länge priset är rätt.

Köpbeslut görs även fast det kommer renoveringar om bostaden känns rätt. Det lönar sig att se saneringen som en möjlighet att finslipa bostaden till sin egen.

Årstiderna har betydelse

Egnahemshus, trähusbostäder och sommarstugor säljs mer sällan under vintern. Miljön och gården har stor inverkan på köpbeslutet. På sommaren sker hälften av visningen ute på gården på dessa objekt. Ifall försäljningen görs på vintern blir helhetsbilden knapp. En vacker gård, där någon verkligen satsat, kan bli gömd och priset blir inte lika bra. Priset kan t.o.m. bli tiotusentals lägre än förväntat.

För bostadsaktier har årstiden inte lika stor inverkan. Även nyproduktion, som färdigställs året om, säljs året om. Bara de är tillräckligt intressanta.

Se alla våra försäljningsobjekt!

Petri Abrahamsson

Petri Abrahamsson

21 nov. 2018

Dela sidan