Sisustustrendit 2024

Lifestyle blogi, Stailaajan vinkki

Inside weather Ozqie Lcs464 unsplash

Vuosi 2024 lupaa kiinnostavia näkymiä kodin sisustuksen ja -teknologian sekä koko design-maailman saralla. Tässä blogikirjoituksessa tutustumme nyt tämän vuoden hallitseviin sisustuksen trendeihin.

Uusi vuosi ei tuo mukanaan pelkästään raikkaita trendejä vaan usein myös uudenlaista inspiraatiota ja intoa sisustusta kohtaan. Joulukauden loputtua tekee monen mieli raikastaa kotiaan, sillä hyvin nopeasti vuodenvaihteen jälkeen nousevat mieleen esimerkiksi toiveet keväisemmistä sisustusväreistä. Hyviä uutisia onkin nyt luvassa: tälle vuodelle ennustamme kodinsisustuksen maailmaan runsaasti iloa, väriä sekä leikkisyyttä!

Hyvästi minimalismi, tervetuloa clutter core!

Vuoden 2024 sisustustrendit inspiroivat meitä luomaan kutsuvia, lämpimiä koteja. Sisustuksen annetaan nyt syntyä ajan kanssa: jokainen huonekalu ja esine saa löytää oman paikkansa ilman kiirettä. Slow living-ajattelun rantautuessa sisustuksen maailmaan ovat impulsiiviset ostokset ja kaikenlainen turha “krääsä” asioita, joita ei tämän vuoden trendilistoilla nähdä.

Sisustuksen avainsanoja ovat nyt runsaus, kodikkuus ja leikkisyys. Näitä teemoja edustaa hyvin nousussa oleva clutter core -tyylikonsepti. Tämä z-sukupolven parissa syntynyt suuntaus viittaa kodin sisustustavaroiden leikkisään ja runsaaseen yhdistelyyn: kotiin luodaan merkityksellisyyttä sekä lämpöä keskenään eri tyylisillä tavaroilla, koriste-esineillä sekä sisustuselementeillä. Clutter core onkin vastalause pelkistetylle ja ajoittain hieman persoonattomalle minimalismille.

Personallisuus, lämpö & merkityksellisyys kiinnostavat


Vuonna 2024 haluamme ilmaista persoonallisuuttamme kotiemme kautta: nyt kodin toivotaan näyttävän uniikilta ja sen sisustuksen sisältävän ulkoisten asioiden lisäksi myös merkityksellisyyttä.

Tämän vuoden sisustuksia rakennettaessa etsitäänkin inspiraatiota menneisyydestä ja käytetään materiaaleja, värejä sekä tekstuureja uusilla, innovatiivisilla tavoilla.

Ylikulutukseen viittaavat sisustusvalinnat voi nyt unohtaa: suosimme entistäkin vahvemmin laadukkaita tuotteita, jotka on tarkoitettu kestämään pitkään. Tuotteet ostetaan mieluusti käytettyinä. Elämme aikaa, jossa merkitystä ja lämpöä kaivataan ympärillemme enemmän kuin koskaan. Niinpä kotimme täyttyvät nyt esineistä joilla on oma, aito tarinansa.

Nousussa: yksilöllisyys, retroilu & dopamiinisisustaminen

Kuten todettu, tänä vuonna sisustustyyleissä ovat ainutlaatuiset toteutukset vahvasti keskiössä: tällaisia ovat kodit ja tilat, joissa jokainen yksityiskohta kertoo tarinaa. Vintage-löydöt, taidekäsityöt ja diy-projektit tuovat lämpöä ja uniikkia tunnelmaa tilaan kuin tilaan.

Lisäksi kiinnostus retro-tyylivivahteita kohtaan kasvaa vintage- ja antiikkimyynnin myötä ja erityisesti 70-luvun vapautuneisuus sekä optimismi näkyvät sisustuksen trendeissä. On aika päästää ilo valloilleen värien, printtien ja leikkisyyttä omaavien sisustuselementtien kautta!

2024 värit, muodot ja materiaalit

Väritrendikatsaukset viittaavat siihen, että sisustajat tulevat olemaan tänä vuonna merkittävästi aiempaa rohkeampia värivalinnoissaan. Pehmeät pastellit, leikkisät siniset ja monipuoliset eri ruskean sävyt (erityisesti hiekanväri) nousevat nyt esiin värikartoilla. Lisäksi vuoden Pantone-väri, persikkainen Peach Fuzz -sävy näkyy varmasti vahvasti sisustuksen maailmassa tänä vuonna.

Myöskin neutraalit värit pysyvät edelleen ajattomina ja suosittuina värivalintoina, mutta ne saavat tänä vuonna vierelleen myös lämpimämmän sävykartan. Lisäksi metalliset värisävyt kuten kulta, hopea ja kupari, ovat saaneet trendiennusteissa näkyvän paikan – niiden on ennustettu näkyvän yksityiskohtien lisäksi myös huonekaluissa ja seinäpinnoissa.

Muotokielellisesti trendien harjalla ovat nyt orgaaniset, pehmeät, hieman pulleat ja mieluusti epäsymmetriset muodot. Pöydissä näkyy pyöreitä, ovaaleja ja epäsymmetrisiä muotoja ja kalusteidenkin linjat saavat mielellään olla pehmeän orgaanisia.

Kestävä elämäntyyli ja teknologia kulkevat käsi kädessä

Vuoden 2024 sisustustrendien vahvimpiin suuntauksiin kuuluvat sekä kestävyys että teknologian integroituminen entistä vahvemmin osaksi kodin sisustusta.

Teknologiaan liittyen: kotitoimistosta tulee tänä vuonna entistä vahvemmin osa kodin sisustuksellista kokonaisuutta ja sen toimivuuteen satsataan nyt aiempaakin vahvemmin. Toimivien ja inspiroivien työtilojen ja -huoneiden ergonomiset huonekalut, äänieristys ja pelkistetty suunnittelu ovat tulleet jäädäkseen.

Älykkään teknologian vallankumous ulottuu työtilojen lisäksi nyt myös muualle kodin tiloihin: ääniohjattavat valaistuskokonaisuudet, älylasit sekä tekoälyohjatut kotihallinta-innovaatiot tekevät arjesta helpompaa ja mukavampaa.

Teknologiaa vastapainottaa trendinä entisestään voimistuva, pehmeämpiä arvoja edustava kestävyyden konsepti. Ympäristöystävällisyys, kierrätys sekä uudismateriaalit ovat selkeästi ottaneet paikkansa designin ja sisustuksen maailmoissa: ne eivät ole enää pelkkiä trendejä vaan selkeä ja vakiutunut suuntaus. Nyt kestävät luonnonmateriaalit kuten puu ja kivi yhdistetään saumattomasti teknologisiin kodin kokonaisuuksiin ja näin luodaan luonnonläheisiä, mutta samalla hyvin moderneja tiloja.

Sisustustyylit  

Quiet luxury 

Quite luxury, eli hiljainen luksus on muotimaailman puhutuin ilmiö ja sitä nähdään nyt myös sisustuksen maailmassa. Quiet luxury -sisustustyylissä pyritään luomaan ylellinen tunnelma hillitysti ja hienovaraisesti. Tämä tyyli korostaa laadukkaita materiaaleja, taiturimaista käsityötä ja hienostunutta muotoilua, mutta kuitenkin ilman liiallista prameutta tai näyttävyyttä.

Tyylissä käytetään usein neutraaleja sävyjä, yksinkertaisia linjoja ja hienostuneita yksityiskohtia, joilla luodaan tilaan tyylikäs sekä rauhallinen tunnelma. Quiet luxury on vastakohta runsaalle koristeellisuudelle, painottaen hienovaraista eleganssia ja harkittua ylellisyyttä.

Cottage core 

Mummolatyyli ja kirpputorilöydöt ovat nyt in! Cottage core -tyylillä luodaan kodin sisustukseen maaseutumaista, luonnonläheistä ja kodikasta tunnelmaa. Tässä tyylisuuntauksessa korostetaan vintage-elementtejä ja luodaan tätä kautta aitoa ja romanttista tunnelmaa sisustukseen. Cottage coressa keskeistä ovat luonnonmateriaalit, kuten puu ja kivi, sekä pehmeät tekstiilit. Väripaletti voi sisältää pehmeitä ja maanläheisiä sävyjä. Sisustusta voidaan maustaa lisäksi kukkakuvioilla, pitsillä ja muilla perinteikkäillä elementeillä. Tavoitteena tässä tyylissä on luoda luontoyhteyttä korostava tila, joka tuntuu kutsuvalta sekä nostalgisen lempeältä.

Japandi

... Suuntaus, joka on tullut jäädäkseen!
Koska tämän vuoden muut trendit ovat runsaita ja leikkisiä sopii tämä tyyli sopii niille, jotka pitävät hillitymmästä sisustuksesta.

Japandi on rauhallinen, mutta silti kodikas ja lämmin tyylisuuntaus. Japandi luo turvallisen, keidasmaisen tunnelman kotiin ja tyyli on helppo rakentaa sekä käytettyjä että uusia esineitä hyödyntäen. Resepti japandi-vaikutteiseen kotiin on seuraavanlainen: puuta, rottinkia, viherkasveja, luonnonmateriaaleja ja pehmeitä värisävyja. Mikäli siis haluat kotiisi harmonisen värikartan sekä tasapainoa ja rauhaa, on japandi-tyyli juuri sopiva valinta.

Kohti uusia tuulia

Vuodesta 2024 on sisustuksen maailmassa tulossa raikas, jännittävä ja värikäs! Luvassa on vuosi, jolloin kodin eivät ole enää vain kauniita – nyt ratkaisevat luonne ja merkityksellisyys.

On kuitenkin tärkeää muistaa että trendit tulevat ja menevät, mutta tärkeintä on löytää kotiin itseä inspiroivat, merkitykselliset sisustuksen suosikit.

Toivotamme sinulle hyviä vuoden 2024 uusia tuulia kotiisi!Antonia Blechingberg

Antonia Blechingberg

18.1.2024

Jaa sivu