Inredningstrender 2024

Lifestyle blogg, Stylisten tipsar

Inside weather Ozqie Lcs464 unsplash

Spännande färgkombinationer, lekfulla mönster och retrocharm är några av de inredningstrender som vi kommer se allt mer av i år. Vi kan förvänta oss en oväntad kombination av stilar och en mix av olika årtionden och kulturer. I detta blogginlägg tar vi en närmare titt på de trender som fortsätter att vara aktuella och de som tar ny plats i rampljuset.

Värme, glädje och personlighet är ledorden när vi skapar våra hem i år. Vi experimenterar gärna med material, färger och texturer på nya och innovativa sätt. Vi hämtar inspiration från det förflutna och föredrar eco-vänliga inredningsval i våra hem. Överkonsumtion har förlorat sin lockelse, och vi väljer produkter av hög kvalitet, gärna begagnade. Kortsiktiga trender har ersatts av en mer hållbar och tidlös designfilosofi, där materialval och produktionsmetoder spelar en central rollHemmakontoret blir lika viktigt som övriga rum, smart teknologi blir allt vanligare och sociala medier öppnar upp våra ögon för nya trender. I år ska vardagen kännas som en fest där mönster, stilkrockar och färg är mer än välkomna.

Clutter Core 

Det är dags att romantisera hemmakaoset och låta minimalismen ta ett steg åt sidan. Det trendiga fenomenet, Clutter Core, innebär att omfamna och hylla oordning samt att släppa kravet på perfektion. Ett hem ska se och kännas levande och behöver inte vara så perfekt hela tiden. Det är tack vare generation Z och Clutter Core-trenden som vi nu vågar bryta normen mot med de perfekt stylade hemmen. 

Konceptet går ut på att älska och använda det man äger istället för att ständigt byta ut saker som tillfälligt känns otrendiga.

Clutter Core utgör en motsats till den avskalade och ibland något opersonliga minimalismen. I en värld där det perfekta ofta framställs som det ultimata målet, ger denna trend med sin filosofi en välbehövlig påminnelse om att skönheten ofta uttrycks bäst i det spontana, råa och autentiska. Det är dags att sänka på kraven, släppa loss fantasin och låta våra hem vara så ofiltrerade som möjligt. 

Dopamininredning - En glädjekick för hjärnan

Glada färger, lekfulla former, inspirerande mönster och humörhöjande inredningsdetaljer bidrar inte bara till en härlig hemmamiljö som tilltalar ögat utan stimulerar även hjärnan på ett positivt sätt. I en tid där vår omgivning har en stor inverkan på vårt sinnesläge är dopamininredning ett välkommet bidrag för att skapa en ljusare och gladare hemma-atmosfär.

Utgå från din favoritfärg, omge dig av mönster, inred med roliga detaljer (bäst fynd gör du oftast på loppis/auktion) och skapa modigt en inredning som väcker positiva känslor hos dig. 

Denna trend är inte helt ny, men har tack vare sociala medier fått en enorm spridning och blivit ett populärt inredningsfenomen.

Dåtid blir nutid! 


Retrotrenden - rätt i tid och snäll för både plånboken och planeten. 

Intresset för vintage, retro och att fynda på loppis har växt enormt under de senaste åren, och dagens inredning återspeglar influenser från det förflutna. I år återupplever vi både frihet och optimism från 70-talet, samt 60-tals inspirerade geometriska mönster på allt från tyger till mattor.

Den moderna retro-trenden fokuserar på rena linjer, funktionell design och enkelhet. Att välja möbler med en tidlös silhuett är nyckeln för att skapa en stil som håller över tid. Trämöbler, vintageinspirerade föremål, lekfulla lampor, speglar och vaser med utstickande former är alla element som kompletterar den moderna retro-känslan.

Att handla second hand är både miljövänligt och bra för plånboken och ett ypperligt sätt att fynda personliga inredningsdetaljer på. 

Färg potpurri, mjuka former och hållbara materialval. 

Äntligen vågar vi låta färg och mönster ta plats!

En tydlig trend år 2024 är den ökande användningen av färger. Mjuka pasteller, lekfulla blåa nyanser och olika brända och bruna toner (särskilt sandfärg) framträder starkt på färgkartorna. Dessutom kommer årets Pantone-färg, den persikofärgade Peach Fuzz, säkert synas en hel del i hem som butik. 

Neutrala färger förblir tidlösa och populära val, men de får i år sällskap av en varmare färgpalett. Dessutom har metalliska färger som guld, silver och koppar fått en synlig plats i trendprognoserna – de förväntas synas inte bara i detaljer utan även i möbler och väggmaterial.

Formmässigt dominerar nu organiska, mjuka, något fylliga och gärna asymmetriska former på trendens topp. Bord präglas av runda, ovala och asymmetriska former, och möblers linjer får gärna vara mjukt organiska.

Mjuka former och rundade konturer skapar en avslappnad inredningskänsla. 

Hemmakontor, hållbarhet och hemmets teknologi

Bland de starkaste riktningarna i årets inredningstrender 2024 hör både hållbarhet och teknologins ökade integration i heminredningen.

Distansarbete och hemmakontor är här för att stanna! 

Hemmakontoret har blivit lika viktigt som övriga rum och skall vara både funktionella och inspirerande. Ergonomiska möbler, ljudisolering och en avskalad design är en självklarhet för att skapa en effektiv och trivsam arbetsmiljö hemma.

Revolutionen inom smart teknologi sträcker sig nu även till andra delar av hemmet, förutom arbetsutrymmena: smart belysning, röstaktiverade enheter och AI-styrda hemstyrningsinnovationer gör vardagen enklare och bekvämare.

Teknologin balanseras av den ökande trenden mot mjukare värden och hållbarhet. Miljövänlighet, återvinning och nya material har tydligt etablerat sig i design- och inredningsvärldarna: de är inte längre bara trender utan en tydlig och etablerad inriktning. Nu kombineras hållbara naturmaterial som trä och sten sömlöst med teknologiska helheter i hemmet, och på så sätt skapas naturnära men samtidigt moderna och praktiska utrymmen.

Inredningsstilar på tapeten

Quiet luxury 

Diskret design, lyx och kvalitet.
Quiet luxury har blivit ett av de mest omtalade fenomenen inom modevärlden och har nu också gjort sitt intåg inom inredning. Denna inredningsstil strävar efter att skapa en lyxig atmosfär på ett avskalat och subtilt sätt, där fokus ligger på högkvalitativa material, konstfullt hantverk och sofistikerad design utan överdrivet skryt.

Stilen använder ofta neutrala nyanser, enkla linjer och sofistikerade detaljer för att skapa en elegant och lugn atmosfär i rummet. Quiet luxury står i kontrast till överdådig dekor och fokuserar på genomtänkt elegans och rena linjer.  

Cottage core

Lantlig enkelhet och naturnära charm.
Cottage core-stilen uppnås med hjälp av mjuka färger, naturmaterial som trä och textil, loppisfynd, blommiga mönster och detaljer med rustik elegans. Stilen strävar efter att återskapa känslan av ett idylliskt liv på landsbygden och lockar med sin hemtrevliga och avslappnade estetik. Färgpaletten kan inkludera mjuka och jordnära toner och inredningen kan kryddas med blommiga mönster, rutiga inslag och andra traditionella och element som passar lantlivsstilen. 

Japandi  

Skandinavisk minimalism möter japansk elegans.
Japandi-stilen är det perfekta alternativet för dem som föredrar en mer sansad, varm och skandinavisk design, särskilt som en motpol till de färgstarka och maximalistiska trenderna detta år.

Denna inredningsstil, inspirerad av både japansk och skandinavisk designfilosofi, erbjuder en lugn och ändå hemtrevlig atmosfär. Japandi skapar en oasliknande känsla i hemmet och är flexibel nog att byggas upp med både begagnade och nya föremål. Receptet för ett Japandi-inspirerat hem inkluderar trä, rotting, gröna växter, naturmaterial och mjuka färgtoner.

Ett färgsprakande och glädjefyllt år ligger framför oss! Genom att leka med färger, experimentera med inredningsstilar och omfamna koncept som clutter core och dopamininredning har vi alla verktyg som krävs för att skapa rum som inte bara är visuellt tilltalande utan även fyller hemmet med värme och glädje.

Lycka till med ditt inredningsår!

18 jan. 2024

Dela sidan