Säästeliäästi sähköä

Lifestyle blogi

Pexels pixabay 269318

Sähkönkulutuksen vähentäminen – aihe, joka on kiistatta erittäin ajankohtainen tällä hetkellä. Energiansäästö on maailman tilanteesta johtuen monille kotitalouksille nyt tärkeämpää kuin koskaan.

Energian riittävyys ja hinta ovat suorassa yhteydessä siihen, miten kotitaloudet käyttävät ja säästävät energiaa. Niinpä säästeliäs energiankäyttö ei ole hyödyllistä vain lompakolle vaan myös ympäristölle sekä koko yhteiskunnalle. 

Energiavarat & asuminen

Suomessa asumisen osuus energian loppukäytöstä on viidennes, joten kotitalouksien fiksuilla valinnoilla on suuri merkitys energiavarojen riittävyyttä pohdittaessa. Lisäksi energiansäästöön liittyvät teot hillitsevät ilmastonmuutosta, sillä asumisen osuus keskivertosuomalaisen kasvihuonepäästöistä on noin kolmannes. Fiksuilla, energiaa säästävillä toimilla on näin ollen monia merkittäviä positiivisia vaikutuksia.

Seuraavaksi siirrymme kierrokselle tehokkaasti sähköä säästävään kotiin ja sitä kautta tutustumme moniin energiatehokkaisiin asumisen ratkaisuihin.

Kierros sähkönsäästäjän unelmakodissa

Astuessamme sisään säästeliäästi sähköä käyttävään kohteeseemme, syttyvät valot päälle itsestään heti eteiseen tultaessa.

Eteistiloissa oleva kodin valoja säätelevä liiketunnistin huomaa liikkeen ja sytyttää valot. Tällainen valojen säätötoiminto on energiansäästämisen näkökulmasta hyvä idea, sillä automatisoitu ajastin, hämäräkytkin ja/tai liiketunnistin muokkaavat kodin valojen käyttöä selkeästi fiksumpaan suuntaan. Näin voidaan huolehtia, ettei kodin tiloja valaista turhaan. Aina automatisoidut valoratkaisut eivät kuitenkaan ole mahdollisia. Tällöin kannattaa suosia energiatehokkaita ja pitkäikäisiä led-lamppuja kodin valaistuksessa. 

Eteisestä siirrymme olohuoneeseen, jossa mukava, vilttipinoin varusteltu sohvaryhmä houkuttelee istuskelemaan ja rentoutumaan. Asunnossa lämpötila pidetään keskimääräistä huonelämpötilaa hieman alempana, sillä pelkästään yhden asteen lasku huonelämpötilassa pienentää energiankulutusta 5 %:lla. Energiapihissä asunnossa voi sohvalla rentoutua kera viltin taikka vaihtoehtoisesti voi jalkoihinsa laittaa lämpimät tossut ja päälle paksumman paidan. Myös kodin tiivisteistä huolehtiminen auttaa energiatehokkuuden parantamisessa.

Olohuoneessa silmään osuu myös energiatehokas televisio. Laitteiden energiamerkintöjen ansiosta voi kotiinsa valita tuotteita, jotka syövät vähemmän energiaa – näin säästyy luonnollisesti myös rahaa. Energiamerkinnässä vuosittainen energiankulutus kertoo laitteen arvioidun energiankulutuksen vuoden ajalta.

Yleisesti ottaen televisiota valittaessa on hyvä suosia Joutsenmerkillä tai EU-kukalla merkittyjä ympäristöystävällisempiä tuotteita. Mikäli kodin hankintalistalla on näyttö tai tietokone, kannattaa etsiä laitteita joilla on EnergyStar- tai TCO-merkintä.

Vinkki: Laitteiden kulutusta sekä kodin kokonaisvaltaista sähkönkulutusta voi tarkkailla oman sähköyhtiön mahdollisesti tarjoamasta sovelluksesta, Oma Fortum ja Oma Helen -alustat ovat tästä esimerkkejä. Lisäksi sähkön hintoja voi vertailla Energiaviraston ylläpitämällä www.sahkonhinta.fi -sivustolla.

Fiksusti energiaa käyttävä keittiö

Asunnon kodikkaasta olohuoneesta jatkamme kierrosta keittiöön eli siihen tilaan, joka usein nähdään kodin sydämenä. Keittiössä ollaankin usein merkittävä osa kodissa vietetystä ajasta ja näin ollen myös iso osa energiankäytöstä tapahtuu tässä tilassa.

Tässä keittiössä on parhaillaan illallinen valmistumassa; uunissa porisee herkullinen pataruoka ja samalla siellä valmistuu myös seuraavan päivän lasagne. Asukkaat siis hyödyntävät kiertoilmauunin käyttöajan ja tekevät kerralla isomman määrän ruokaa, uunin kahdella eri tasolla ruokia valmistaen. On myös hyvä muistaa, että monet ruoat (leivonnaisia lukuun ottamatta) voi panna kylmään uuniin ja hyödyntää näin myös uunin lämpenemisajan. Ruoka lämpiää samalla uunin kanssa.

Ruokaa kokattaessa syntyy usein biojätettä. Vaikka ruoan sisältämä energia onkin parasta syötynä, niin järkevin tapa sijoittaa ylijäävän biojätteen energia on kierrättäminen. Lajittelemalla jätteet voi energiaa kierrättää, sillä biojäte on hyödynnettävissä biokaasuksi, lannoitteiksi sekä lämmöksi.

Energiapihin keittiön astianpesukone täyttyy kokkauksen myötä, muttei vielä ole aivan täysi. Niinpä asukkaat eivät laita sitä päälle, vaan odottavat sen täyttymistä. Samalla he tarkastavat sähköyhtiönsä puhelinsovelluksesta optimaalisimman ajan koneen käynnistämiselle: laitteet lähtevät hurisemaan yleisen sähkön kulutuksen ollessa vähäisempää ja hintojen alempana. Energiafiksussa kodissa ei myöskään turhaan huuhdella astioita ennen astianpesukoneeseen laittamista ja kipot sekä kupit asetellaan koneeseen niin, että ne puhdistuvat varmasti yhden pesukerran avulla.

Vinkki: Keittiöön liittyen on hyvä kerrata myös kylmälaitteiden suosituslämpötilat: jääkaapin kohdalla tämä luku on +5 astetta ja pakastimen osalta –18 astetta. Jokainen aste kylmempään suuntaan lisää sähkönkulutusta noin 5%. Huomioi myös laitteiden ilmankiertotila; liian tiivis sijoittelu voi jopa triplata kylmälaitteen kulutuksen.

Kylpyhuoneen sähkönkulutus voi yllättää

Energiafiksu kotimme ei omista kylpyammetta: peseytyminen hoidetaan nopeilla suihkuilla. Asunnon asukkaat kuitenkin pitävät saunomisesta, joten tämä mieltymys lisää hieman heidän energiankäyttöään. Saunomisen voi kuitenkin suunnitella niin, ettei siitä muodostu talouden energiasyöppöä. Tässä talossa sauna lämpiää kerran viikossa ja koko perheelle. Lisäksi saunassa on lempeät lämmöt ja ilmanvaihto saunatilassa on hyvä: näin lämpötila pysyy tasaisena. Ilmanvaihdosta puhuttaessa on hyvä muistaa, että tehokas ilmanvaihto on asunnon kaikkien tilojen tärkeä ominaisuus lämmitykseen menevää energiamäärää tarkasteltaessa.

Myös saunan kiuaskivien vaihdosta huolehditaan energiapihissä taloudessa noin parin vuoden välein. Kivistä tippunut muju nimittäin hidastaa kiukaan lämpenemistä – ja näin sähköä kuluu enemmän.

Vinkki: Kylpyhuonetoimintojen lisäksi myös vaatehuolto eli pyykinpesu ja -kuivatus voi viedä ison määrän energiaa. Muista siis valita pyykinpesulämpötila sekä -ohjelma tekstiilien hoito-ohjeen sekä likaisuuden mukaisesti. Tehokkaan linkouksen avulla taas lyhennät kuivausaikaa.

Energiatehokkain pyykinkuivaustapa on ulkona narulla kuivatus, mutta harvalle tämä on mahdollista. Lämpöpumpulla varustettu kuivausrumpu on tällöin hyvä vaihtoehto – se vie vähemmän sähköä kuin narulla kuivattaminen sisätiloissa vie kodin lämpöenergiaa. Lisäksi: laitteiden päälle kertyvän pölyn säännöllinen pyyhintä sekä nukkasihtien putsaaminen tekevät pyykkihuollosta astetta energiafiksumpaa.

Energiapihin kodin makuuhuone

On tullut aika päättää kierroksemme energiafiksussa kodissa ja lopuksi saavumme ihanan rauhaisaan, hyvien unien makuuhuoneeseen. Ihminen nukkuu hieman viileässä makuuhuoneessa paremmin – niinpä tässäkin makuuhuoneessa on lämpötila laskettu 18 asteeseen. Suositus makuuhuoneen lämpötilalle on 18-20 astetta.

Silloin kun makuuhuone – tai talon muut tilat – vaativat tuuletusta, tehdään se nopeaa ristivetoa käyttäen. Ikkunoita ei koskaan pidetä pitkiä aikoja auki.

On hyvä muistaa, että myös omia asumisen tapojaan voi olla välillä hyödyllistä hieman “tuulettaa”; tällöin uudet ideat ja näkökulmat voivat osoittautua toimiviksi. Toivomme, että tämä postaus avasi joitain uusia näkökulmia sähkönkulutuksen teemaan liittyen.


Tämän kirjoituksen myötä toivotamme teille lukijoille rauhallisia ja mukavia vuoden viimeisiä päiviä!

Teksti: Viola Nygren

Lähteet:

Martat / martat.fi

Helen / www.helen.fi

Kuluttajaliitto / kuluttajaliitto.fi

Energiamerkinta.fi

27.12.2022

Jaa sivu