Sparsam energianvändning

Lifestyle blogg

Pexels pixabay 269318

Sparsam energianvändning

Minska på din energiförbrukning- ett viktigt ämne som onekligen är på tapeten överallt i världen just nu. För en fungerande klimatpolitik behöver vi alla se över vår energikonsumtion. Att minska energiförbrukningen är med andra ord inte bara till fördel för vår plånbok utan också för naturen och hela samhället.

Energiresurser och boende

I Finland har vi på grund av ett historiskt lågt pris på el, blivit vana med en onödigt stor elförbrukning. Med kloka beslut inom energianvändning hjälper du till att minska koldioxidutsläpp och på så vis hjälper dina beslut och åtgärder till att minska på klimatförändringarna. Genomsnittsfinländarens växthusutsläpp utgör en tredjedel.
Vilka möjligheter du har att påverka dina energikostnader beror mycket på hur du bor, det är stor skillnad på egnahemshus och lägenhet, men det finns alltid något du kan göra för att få bukt på energianvändningen och besparingen. Nu får du följa med på en tur där vi lär oss många energieffektiva lösningar till ett energisparande hem.

Energientusiastens drömhem

När vi öppnar dörren till detta vackra hem och stiger in i tamburen tänds tamburslamporna automatiskt.
Även den som vill spara pengar har nytta av en intelligent belysningsstyrning där endast de lampor som verkligen behövs är tända. Det finns olika typer av ljusstyrning, t.ex. som belysningstid eller via rörelsesensorer som du även ställa in att känna då man lämnar rummet så att lamporna släcks automatiskt. På så sätt sparar du inte bara elkostnader utan gör också något för miljön. Dessvärre är det inte alltid möjligt att automatisera sina ljuskällor i hemmet. Då lönar det sig att satsa på lågenergi- och långsiktiga led-lampor.  

Från entréhallen går vi vidare till vardagsrummet. I soffan ligger en hög mysiga filtar som man gärna skulle vilja gosa in sig i. I hela lägenheten är temperaturen justerad till lite lägre än rekommenderad temperatur eftersom endast en grads sänkning i rumstemperaturen minskar energiförbrukningen med 5%. I energisnåla bostäder kan man mycket väl varva ner i soffhörnan under en filt eller med mystofflor och en varm tröja. Att rå om hemmets tätning är också viktigt med tanke på energibesparingen, har du funderat på om det drar mycket inomhus – är det kanske dags att förnya fönstren I bostaden? 

Vi ser oss vidare omkring runt i vardagsrummet och ögonen fäster sig på TV:n – en energieffektiv TV. Tack vare att all hemelektronik måste energiklassas är det lätt att välja energisnåla apparater till sitt hem- då sparar du ytterligare pengar. På energimärket står det produktens årliga estimerade energiförbrukning. Då man ska välja en ny TV apparat lönar det sig att välja en Svanenmärkt produkt eller en produkt märkt med EU blomman för att försäkra sig om att produkten är miljövänlig. Om du är ute efter en dator eller skärm lönar det sig att leta efter en apparat som är EnergyStar- eller TCO certifierad.

Tips: Du har bättre koll på din energiförbrukning och sköter enkelt ärenden som gäller hemmets energi med hjälp av Oma Fortum och Oma Helen -som exempel. Dessutom kan du kontrollera dina energipriser på Energimyndigheternas sidor www.sahkonhinta.fi .

Energi med smart energiförbrukning

Det är extra viktigt att köket – dvs hemmets hjärta - är väl fungerande, även gällande energiförbrukning.  I det här köket är för tillfället middagsförberedelserna i full gång. I ugnen puttrar en gryta som doftar himmelskt och samtidigt förgräddas morgondagens lasagne. Boendena framställer med andra ord flera dagars rätter på en gång i sin smarta varmluftsugn. En annan viktig sak att tänka på då du lagar mat är att all mat kan sättas i ugnen redan då ugnen sätts igång, maten värms upp samtidigt som ugnen istället för att förvärmen går till spillo. Märkväl, det här gäller inte bakelser.

Matlagningens enda negativa sida är att det uppstår bioavfall. Trots att energin från maten bäst tas till vara som föda, är det bästa sättet att ta vara på resterna att sortera I bioavfallet – även det är att ta vara på energi. Bioavfallet blir biogas, gödningsmedel eller värme, därför är det viktigt att sortera bioavfallet, och naturligtvis också annat avfall!

Diskmaskinen är nästan full efter allt kockande men inte helt full – Boendena väntar med att sätta igång den tills den är helt full. Samtidigt kollar de på sina telefoner via deras elbolags app vilken tid det lönar sig att klicka igång maskinen. Då elpriset är lägst är det bara att via appen sätta igång maskinen. I ett energisnålt hem är man dessutom noga med hur man laddar in i maskinen, är maskinen fylld på rätt sätt få du in en enorm last och trots det blir all disk ren utan att du behöver skölja av porslinet, då sparar du också.

Tips: Kom ihåg att med jämna mellanrum kontrollera dina kylapparaters gradinställningar. De rekommenderade graderna är till kylskåpet +5 grader och till frysen -18 grader. Även här gäller 5% sparande per grad, fundera hur svala grader du verkligen behöver ha maskinerna på. Tänk också på hur du har ställt in maten i kylen. Alltför ihop packat gör att inte luften cirkulerar – då blir värmen ojämn.

Badrummets energiförbrukning kan lätt överraska

Vårt vackra emergismarta hem har inte ett badkar. Här tvättar man sig med snabba dushar. Däremot har boende en förkärlek till att bada bastu så den lyxvaran dra lite mer elkostnader. Man kan ändå planera sitt bastande så att det inte blir en energitjuv. I det här huset värms bastun en gång i veckan och då för hela familjen. Temperaturen i bastun är inställd på behaglig, inte för varm. dessutom är luftkonditioneringen välfungerande, då hålls värmen jämn. Gällande ventilationen, är det bra att komma ihåg att effektiv ventilation är en viktig egenskap i alla rum i lägenheten när man tittar på mängden energi som används för uppvärmning.

Så som med de andra maskinerna i hemmet ser man till att även uppdatera sina bastuugnsstenar, helst med ett par års mellanrum. Smulor och rester som faller från stenarna blockerar nämligen värmen och påverkar på så vis hur snabbt och effektivt bastun blir varm – med koll på detta är även bastun enerigsnålare.

Tips: Till de andra badrumsfunktionerna kan även klädskötsel förbruka onödigt mycket energi. Då du tvättar och torkar kläder lönar det sig att ställa in temperaturen efter skötselråden i plagget och dessutom välja centrifugeringshastighet efter behov. En tvättmaskin med högt varvtal på centrifugeringen gör att tvätten torkar snabbare. Blöta kläder drar upp torkkostnaden. Det mest energieffektiva sättet att torka kläder på, är utomhus på ett byksträck. Det är dessvärre inte möjligt för alla. En torktumlare men värmepump är i så fall den mest energieffektiva lösningen. Märkväl att den drar till och med mindre energi än vad det förbrukas om man torkar kläder inomhus på ett byksträck med hemmets normala värme. Som ännu ett extra tips påminner vi er om att tömma maskinernas luddfilter samt torka damm ovanpå maskinerna – det minskar både på brandrisk men även på elkostnaderna.

Det mest energisnåla sovrummet

Vår energitur har kommit till sitt slut och vi avrundar i ett underbart sovrum som andas lugn och härliga drömmar.  Människan sover mycket bättre I lite svalare temperaturer – därför är värmen nerskruvad till 18 grader här. Normalt rekommenderas 18-20 grader I sovrummet. När sovrummet – eller hemmet överlag- behöver vädras görs det med ett kort ordentligt genomdrag. Det lönar sig inte att ha fönstren eller dörrar öppna länge. 

Det är bra att komma ihåg att också ”vädra” sina egna system. Nya idéer och synpunkter kan ibland vara bra att etablera.

Hoppas att den här bloggposten gav dig goda idéer för hur du i framtiden kan spara på energi i ditt hem. Vi önskar alla våra läsare fina och energisnåla sista dagar av året!

Text: Viola Nygren

Källor:

Martat / martat.fi

Helen / www.helen.fi

Kuluttajaliitto / kuluttajaliitto.fi

Energiamerkinta.fi

27 dec. 2022

Dela sidan