Biofiilinen tilasuunnittelu
Lifestyle blogi, Stailaajan vinkki
Biofiilinen suunnittelu
Inspiraationa luonto ja kestävä tulevaisuus!
Elämme aikaa, jossa ilmastonmuutos ja siihen liittyvät ympäristöongelmat ovat yhä selvemmin läsnä. Tästä syystä eri alojen toimijat etsivätkin jatkuvasti uusia tapoja luoda kestävämpiä toimintamalleja ja ratkaisuja.
Yksi kestävämpään ja vihreämpään tulevaisuuteen liittyvä käsite on biofiilinen suunnittelu. Tässä jutussa stailaajamme, Antonia Blechingberg, selvittää mistä biofiilisessa suunnittelussa on kyse ja miksi tämä suunnittelun uusi suuntaus on merkityksellinen osa kestävämpää ja toimivampaa tulevaisuutta.
Mitä on biofiilinen tilasuunnittelu?
Biofiilinen suunnittelu: suunnittelua, jossa luodaan yhteys sisä- ja ulkotilojen välille.
Biofilia-termi kuvaa ihmisen yhteyttä luontoon. Biofiilisen suunnittelun avulla taas pyritään luomaan harmonisia ja toiminnallisia ympäristöjä tuomalla luonnon elementtejä niin koteihin, työympäristöihin kuin suurkaupunkeihinkin. Biofiilisen suunnittelun avulla voidaan luoda ihmisen hyvinvointia vahvistavia ympäristöjä.
Sana biofiili juontaa juurensa kreikkalaisista sanoista bios, joka tarkoittaa elämää, sekä philia, joka tarkoittaa rakkautta. Voisikin sanoa, että biofiilinen suunnittelu pyrkii luomaan rakastavan ja elävän yhteyden ihmisten ja luonnon välille.
Elämme ajassa, jossa monien ihmisten elinympäristöt koostuvat geneerisistä kaupunkitiloista, toimistomaisemista sekä äänten ja tavaran täyteisistä kotiympäristöistä. Biofiilisen suunnittelun avulla on kuitenkin mahdollista palauttaa kadonnut yhteys luontoon.
Sillä niinhän se on, että ihmisen juuret johtavat luontoon ja monet arkipäiväisetkin valintamme puoltavat tätä piirrettä meissä. Hotellihuone on mukava valita niin, että ikkunanäkymä on parkkipaikkojen sijaan vehreään metsään avautuva ja bussissa on käytäväpaikan sijaan mukavampi istua ikkunan vieressä, maisemia katsellen.
Luontoyhteyden kolme eri tyyppiä
Kaikki erilaiset tavat olla yhteydessä luontoon vaikuttavat terveyteemme ja hyvinvointiimme positiivisesti. Ja mitä suorempi yhteys luontoon, sitä parempi.
Olipa kokemamme luontoelementti sitten luonnollinen valo, luonnon värit, aistilliset elementit taikka sisätiloissa olevat aidot kasvit, ovat luonnon aiheuttamat positiiviset vaikutukset selkeitä. Tuottavuus paranee, stressitasot laskevat, oppiminen tehostuu ja jopa sairauksista toipuminen nopeutuu.
Erilaiset luontoyhteyden muodot voi yksinkertaistettuna tiivistää alle listattuihin kolmeen erilaiseen tyyppiin.
- Suora yhteys luontoon: ulkona luonnollisessa ympäristössä oleminen
- Suora yhteys sisätiloissa: esim. ikkunasta näkyvä maisema, luonnonvalo, elävät kasvit
- Epäsuora yhteys: esim. luontoaiheiset kuvat, värivalinnat, materiaalit, muodot, äänitteet jne.)
Sisusta luonnon voimalla
Luonnon tuominen sisätiloihin suunnittelun avulla on tehokas tapa lisätä hyvinvoinnin elementtejä asumiseen. Biofiilinen suunnittelu pohjautuu luontoelementtien ja luonnon periaatteiden uudelleen luomiseen arkkitehtuurissa sekä sisustuksessa.
Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Sitä, että biofiilisessa suunnittelussa pyritään maksimoimaan luonnonvalon määrä, käyttämään luonnollisia materiaaleja ja värejä sekä luomaan tiloja, jotka muistuttavat eri elementtien kautta luonnosta.
Tässä muutamia esimerkkejä siitä, kuinka voit itse luoda biofiilisen tilan:
Maanläheiset värit:
Maanläheiset värit vievät meidät lähemmäksi luontoa ja tarjoavat pehmeän ja rauhoittavan tunnelman. Ne sopivat myös hyvin yhteen luonnonmateriaalien kuten esimerkiksi puusta tai kivestä tehtyjen yksityiskohtien kanssa.
Maanläheiset värisävyt kuten umbra, okra ja terrakotta, ovat hyviä valintoja, mikäli haluaa luoda kotiinsa biofiilisiä tiloja. Lisäksi vihreän ja sinisen hillityt sävyt luovat harmonista vaikutelmaa ja edistävät hyvinvointia.
Vinkki! Vihreäsävyiset ympäristöt tekevät meistä luovempia, parantavat työsuoritustamme ja lisäävät tilan yleistä viihtyvyyttä. Vihrein elementein varustettu toimistotila on siis kuin luotu luovuudelle ja uusille ideoille.
Luonnolliset ja orgaaniset muodot:
Käytä sisustuksessasi mieluiten orgaanisia muotoja jäljitelläksesi luonnon estetiikkaa. Pehmeän luonnolliset muodot koetaan rauhoittaviksi ja rentouttaviksi silmälle. Luonnon elementtejä muistuttavat kuviot kuten lehtien, simpukoiden ja spiraalien muodot vaikuttavat myönteisesti ihmisiin. Biofiilista tilaa luodessa tulisi välttää suoria ja kulmikkaita muotoja.
Materiaalit:
Luonnon tuominen sisätiloihin liittyy myös siihen, mitä materiaaleja sisustuksessa käytetään. Suosi siis luonnollisia ja kierrätettäviä materiaaleja, kuten puuta, kiveä, bambua ja keramiikkaa.
Puu on biofiilisessa suunnittelussa tärkeä elementti. Puumateriaalilla sisustamisessa on monia myönteisiä vaikutuksia. Puuta sisältävät tilat ovat tutkitusti sellaisia, joissa ihmisen stressitaso laskee ja unen laatu paranee.
Valo ja ilmanlaatu:
Biofiilisessa suunnittelussa suositaan aina ensisijaisesti luonnonvaloa, mutta tunnelmaa sekä valaisuratkaisuja luodaan toki myös keinotekoisten valonlähteiden avulla. Valon eri sävyistä parasta on viileä, sinertävä valo jota luonnossa on aamun ja päivän aikana. Illalla on suositeltavaa käyttää hieman kellertävää, lämmintä valoa, jota voi myös himmentää. Peilien ja heijastavien pintojen avulla voit levittää valoa myös kodin pimeisiin nurkkiin.
Sisäilman laatu on tärkeää ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Helpoin tapa vaihtaa sisäilmaa on tuulettaminen. Sisätilojen raikas ilma parantaa sekä mielialaa että keskittymistä. Mikäli ilma seisoo kertyvät pöly, hiukkaset sekä kosteus tilaan helposti, mikä taas johtaa väsymykseen ja keskittymiskyvyn puutteeseen.
Investoi siis ilmanpuhdistimeen, jos mahdollista. Puhdistin suodattaa sisäilmasta pois haitalliset hiukkaset ja tekee siitä puhtaampaa. Allergikoille ilmanpuhdistimen hankkiminen voi olla erityisen kannattavaa. Puhdistin kannattaa sijoittaa tilaan, jossa oleskellaan eniten, eli esimerkiksi olo- tai makuuhuoneeseen.
Kasvit:
Mikään ei luo vehreää luontokokemusta yhtä helposti kuin kasvit. Kasvit eivät ole pelkästään esteettisesti miellyttäviä, sillä ne myös vahvistavat ihmisen hyvinvointia.
Kasvit tuottavat happea, puhdistavat ilmaa ja luovat viihtyisyyttä ympärilleen. Lisäksi kasvit vapauttavat ilmaan kasvikemikaaleja, jotka pystyvät hävittämään homeitiöitä ja bakteereita. Sijoittamalla huoneeseen useita kasveja voikin sisäilmassa olevia liikkuvia itiöitä ja bakteereja vähentää jopa 50-60 prosentin verran.
Hyviä ja helppohoitoisia kasveja sisätiloihin ovat mm. viikuna- ja paratiisipuu, jukkapalmu, aloe vera sekä hämähäkkikasvi.
Biofiilinen suunnittelu, osa tulevaisuuttamme
Biofiilinen suunnittelu on paljon enemmän kuin pelkkä design-trendi: suuntaus on tärkeä osa kestävää tulevaisuutta. Biofiilisen suunnittelun avulla voidaan rakentaa maailmaa, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa ja harmoniassa, toisiansa kunnioittaen.
Käyttämällä luonnollisia materiaaleja suunnittelussa pienennämme työstä koituvaa hiilijalanjälkeä. Lisäksi: tasapainon löytäminen kaupunkien sekä luonnon välille voi edistää kestävämpää elämäntapaa myös paljon syvemmällä tasolla.
Biofiilisen suunnittelun ytimessä piileekin juuri se asia, jota tarvitsemme tässä ajassa: askeleen lähemmäs luontoa. Tai paremmin sanottuna: askeleen kohti juuriamme.