Biofilisk Design

Lifestyle blogg, Stylisten tipsar

Pexels anete lusina 5240582

Biofilisk Design

Naturen som inspiration för en hållbar framtid! 

I en värld där klimatförändringar och miljöproblem är alltmer påtagliga, letar vi ständigt efter nya sätt att skapa hållbara lösningar. Ett spännande koncept som syns och hörs allt oftare är biofilisk design. I detta inlägg tar vår stylist, Antonia Blechingberg, reda på vad det handlar om och varför det är en så viktig del av vår hållbara framtid.

Vad är biofilisk design?

Kort och koncist; När du skapar kontakt mellan inomhus och utomhus.

kvistar keramik

Biofili beskriver människans koppling till naturen och med biofilisk design strävar vi efter att skapa harmoniska och funktionella miljöer genom att hämta in naturen i våra hem, i våra kontorsmiljöer och i storstäder. Med hjälp av biofilisk design kan vi skapa miljöer som är sunda och som ger oss välmående, inspiration och energi i vardagen.

Termen biofil härstammar från de grekiska orden bios som betyder liv och philia som betyder kärlek. Alltså kan man enkelt säga att biofilisk design handlar om att skapa en kärleksfull och levande koppling mellan människor och naturen.

Våra livsmiljöer består numera allt oftare av själlösa stadsmiljöer, trista kontorslandskap och hektiska hemmamiljöer. Med hjälp av biofilisk design kan vi förbättra vårt fysiska och mentala välmående och återskapa vår förlorade koppling till naturen. Vår attraktion till naturen är en del av vårt DNA och många vardagliga val vi gör i livet är direkt eller indirekt kopplade till vårt behov av att vara ett med naturen.

Tänk bara på en så enkel sak som när du bokar hotell. Bokar du hellre rum med havsutsikt eller med utsikt mot en tråkig parkeringsplats? Och när du åker tåg, sitter du hellre vid gången eller vid fönstret med utsikt mot lummig skog och vackra landskap? 

havsutsikt

Kontakt med naturen på 3 sätt: 

Vi kan dela in vår kontakt med naturen på 3 olika sätt. 

 • Direkt koppling utomhus: När vi vistas i naturliga utomhusmiljöer.
 • Direkt koppling inomhus: t.ex. vår fönsterutsikt, naturlig belysning och levande växter
 • Indirekt koppling: När miljön kring dig är kopplad till naturliv. Val av färg och material, former och motiv i din inomhusmiljö. (tapeter, fotografier, naturljud etc)

Alla dessa sätt att förhålla sig till naturen är kopplade till vår hälsa och vårt välmående, ju mer direkt kontakt, desto bättre. När vi har tillgång till naturen i vår vardag, oavsett om det är genom naturligt ljus, naturnära färger eller inomhusväxter, så förbättras vår produktivitet, vi upplever mindre stress, vårt lärande blir mer effektivt och till och med vår återhämtning efter sjukdom påskyndas.

Inred med helhetstänk!  

Att plocka in naturen är ett populärt och effektivt sätt för att inkludera välmående i ens boende.

Biofilisk design handlar om att återskapa naturens element och principer i vår arkitektur och inredning. Det handlar om att maximera dagsljusets närvaro, använda naturliga material och färger, och skapa utrymmen som påminner om naturen själv.  

kollage2

Här kommer några exempel på hur du kan skapa en biofilisk interiör:

Jordnära färger & ton i ton 

  Jordnära färger i naturens egen färgskala, så som gröna och jordiga nyanser, har en positiv effekt på människans förmåga till återhämtning. Mjuka nyanser i grönt, blått och brunt och dämpade färger som går ton i ton, ger ett harmoniskt intryck och bidrar till välmående.

  Tips! Gröna miljöer gör oss mer kreativa, förbättrar vår arbetsinsats och höjer den allmänna trivseln. Ett kontorsrum med gröna inslag är alltså som gjort för kreativitet och nykläckta idéer.

  Natursköna motiv & organiska former:

  natur former, keramik

  Använd gärna organiska former i din inredning för att efterlikna naturens estetik. Mjuka former som påminner om naturens egna former anses vara lugnande och avkopplande för ögat. Ovala former och mönster som förknippas till naturen såsom träd, blad, snäckor, spiraler, kupoler och valv har en positiv inverkan på oss människor.

  Raka och kantiga former bör undvikas.

  Naturmaterial:

  linne

  Att ta in naturen handlar även om vilka material man använder i sin inredning. Använd gärna naturliga och återvinningsbara material såsom trä, sten och bambu och föredra inredningsdetaljer i keramik, läder, linne och silke istället för slit och släng prylar i sämre kvalitet.

  Trämaterial i inredningen har många positiva effekter: stressnivån sjunker och sömnkvaliteten förbättras. Att föra in den nordiska naturen i våra hem/arbetsmiljöer får oss att känna oss avslappnade och tillfreds.

  Hållbara material minskar inte bara avfall och koldioxidutsläpp, utan hämtar även med sig en mer unik och autentisk känsla till ditt hem.

  Ljus & Luft

  Ljus: Utnyttja det naturliga dagsljuset och skapa stämning med hjälp av konstgjorda ljuskällor. Det är viktigt att få tillräckligt mycket dagsljus, då det påverkar både vår hälsa och livskvalitet. Eftersom vi vistas så mycket inomhus nu förtiden spelar vår inomhus belysning stor roll! Se till att göra upp en belysningsplan, satsa på bra ljuskällor i ditt hem och se det som en investering i hälsa, trivsel och livskvalitet.

  Luft: Det enklaste sättet att byta ut luften inomhus är att vädra. Tillgång till frisk luft inomhus förbättrar både humöret och koncentrationen. Om luften står still inomhus samlas lätt damm, partiklar och fukt vilket lätt gör oss trötta, okoncentrerade och kan till och med göra oss sjuka.

  Tips! Investera i en luftrenare. En luftrenare filtrerar bort skadliga partiklar och gör inomhusluften renare. 

  Grönväxter 

  växter och ljus

  Det finns inget som ger en sådan naturupplevelse som växter. Växter är inte bara estetiskt tilltalande utan fungerar även som en bättre hälsokur! Växter tillför syre, renar luften och skapar en positiv inomhusmiljö. Växter främjar även trivseln i ett rum, höjer vår prestation och förbättrar vår sömn.

  För dig som saknar gröna fingrar finns många lättskötta växter att välja emellan. T.ex. fikonträd, paradisträd, yuccapalm, aloe vera och spindelträd för att nämna några. 

  Biofilisk design, en del av vår framtid 

  Biofilisk design är så mycket mer än bara en trend; det är en viktig del av vår framtid. Med hjälp av biofilisk design som verktyg kan vi bygga en värld där människor och naturen lever i perfekt balans och harmoni.

  Och genom att skapa en harmonisk balans mellan människan, hemmet, storstäder och naturen kan vi främja hållbarhet på ett djupare plan. Så låt oss öppna upp våra armar för biofilisk design och tillsammans skapa en mer balanserad och hållbar värld.

  Antonia Blechingberg

  Antonia Blechingberg

  26 sep. 2023

  Dela sidan