Stailaajan vinkki - Näin sisustamme vuonna 2023

Lifestyle blogi, Stailaajan vinkki

Bloggbild

Maailma ympärillämme on ollut pitkään myllertävässä murrostilassa: ensin koimme pandemian ja nyt ympärillämme on uudenlaisia, globaaleja kriisejä. Niinpä ajoittain onkin mukava kääntää katse epävakaista maailman tapahtumista hetkeksi sisäänpäin – ja etsiä turvaa sekä iloa oman kodin sisältä.

Sisustusmaailman tuulista puhuttaessa kohtaamme tämän vuoden leikkisällä, positiivisella sekä innovatiivisella asenteella. Mutta minkälaiset muodot ja värit todella erottuvat tämän vuoden sisustustrendien joukosta? Minkälaisia ovat ne tyylilliset yksityiskohdat, jotka korostuvat kodeissamme tänä vuonna?

On aika suunnata kohti valoisampia aikoja ja antaa kauden sisustustrendien ilahduttaa!

Jotain uutta, jotain vanhaa


Tänä vuonna pyritään sisustuksessa tietynlaiseen estetiikan tasapainoon menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden välillä. Väreistä puhuttaessa tullaan tänä vuonna näkemään runsaasti punaisen, sinisen sekä aprikoosin sävyttämää värimaailmaa. Lisäksi ympäristöystävällisten materiaalien suosio jatkaa nousuaan. Myös leikkisät sisustukselliset yksityiskohdat sekä futuristinen retro-tyyli tulevat näkymään tämän vuoden sisustustrendeissä.

Sukelletaanpa siis kunnolla vuoden 2023 sisustuksen trendeihin. Ehkäpä löydät seuraavista oman tyylisuuntasi, josta inspiroitua?

Second hand -sisustaminen - trendi, joka on tullut jäädäkseen

Ekologisuus, kiertotalouden teemat sekä luonnonläheisyys näkyvät edelleen tänäkin vuonna vahvasti sisustuksen trendisuuntauksissa. Kestävä kehitys on siis selkeästi tullut jäädäkseen, myös sisustuksen maailmaan.

Yleisesti nousseen hintatason myötä kierrätys ja second handin suosiminen kukoistavat nyt trendeinä aiempaakin vahvemmin. Kierrätys- ja vintagelöydöt antavat mahdollisuuden vaihdella kodin sisustuselementtejä sekä muuttaa huoneiden tyyliä helposti – ja samalla budjetti pysyy kohtuullisena. Myös luonto kiittää kierrätys-sisustajaa: second hand -kalusteet ja -esineet kun eivät kuormita ympäristöä samalla tavalla kuin uutena ostetut tavarat.

Vintagen ja kierrätys-tavaroiden suosimisessa on lisäksi sisustuksen persoonallisuuteen liittyvä hyvä puoli; oman kodin tyyliä on helppo korostaa uniikkien kirpputorilöytöjen tai esimerkiksi perittyjen esineiden avulla.

Värikästä menoa

Värit ovat nyt enemmän kuin tervetulleita: vuonna 2023 kotiemme tiloja piristetäänkin oikein kunnolla eri sävyjen energisoivalla voimalla.

Tänä vuonna näemme sisustustrendeissä houkuttelevan väripaletin joka koostuu sekä vaaleista että tummista väreistä. Tarjolla on niin keväisiä pastellisävyjä, kirkkaita värejä kuin myös poltetumpia sävymaailmoja.

Kuva, Cover Story Paint

Tästä väriskaalasta löytyy siis jokaiselle jotakin: uudenlaisia sävy-yhdistelmiä on tarjolla niin värikkäämpää tyyliä suosivalle kuin myös neutraalia ilmettä hakevalle sisustajalle.

Tänä vuonna trendisävyt näkyvät vahvasti myös maalatuissa pinnoissa: nyt seinien lisäksi maalataan myös kattoja, ovia, lattiapintoja sekä kodin muita yksityiskohtia. Niinpä onkin erityisen tärkeää valita kotinsa väripaletin sävyt huolellisesti, jotta kokonaisuudesta tulee omaa silmää miellyttävä. Eri maalisävyjen avulla kotiinsa voi luoda juuri sellaista tunnelmaa, jolla itsensä haluaa ympäröidä.

Alle olemme listanneet joitain tämän vuoden vahvasti trendaavia värisuuntauksia:

Poltetut värit

Cover Story Paint / Karen, Oscar, Mio 

Ruskean, punaisen ja oranssin sävyt ovat merkittävä trendi vuonna 2023. Tässä on väriskaala, joka piristää tehokkaasti harmaata talvisesonkia. Mikäli koet tarvitsevasi lisää energiaa sekä optimistista tunnelmaa kotiisi, valitse sisustukseesi okrankeltaista, lämmintä punaista ja/tai oranssin sävyä.

Vinkki: Yhdistä meripihkaa, sinapinkeltaista, appelsiinia ja terrakottaa maanläheisiin sävyihin saadaksesi miellyttävän kokonaisuuden.


Vihreä & Sininen

  Cover Story Paint / Toni, Ernest

  Kuva, Cover Story Paint

  Mikäli pyrit rauhaisan harmoniseen tunnelmaan kotonasi ovat vihreät ja siniset sävyt tällöin oiva valinta. Vihreä onkin jo pitkään ollut yksi suosikkisävyistä monissa skandi-kodeissa ja nyt trendikartoilla näkyy paljon erilaisia, herkullisia vihreän sävyjä. Erityisen trendikkäitä sävyjä ovat pistaasin- sekä jadenvihreä. Jade on Välimeren värimaailmaa muistuttava sinivihreä ja sen ennustetaan näkyvän lähitulevaisuudessa erityisesti monien kylpyhuoneiden värimaailmoissa.

  Sininen väri on rauhallinen sävyvalinta, jolla voidaan luoda kotiin merellistä tunnelmaa. Sinistä käytetään usein etenkin kylpyhuoneen tai makuuhuoneen sisustuksissa. Sininen väri lisää rauhallisuuden ja turvallisuuden tunteita; asioita, joita me kaikki luultavasti arvostamme tällä hetkellä hieman normaaliakin enemmän.


   Pehmeät pastellisävyt

   Cover Story paint / Albert, Francis, Charles

   Pehmeät ja kauniit pastellivärit tuovat kotiin lempeää tunnelmaa, joka sopii erityisen hyvin kevätkauden sisustukseen. Tänä vuonna trendikkäimpiä pastellivärejä ovat sitruunankeltainen, laventeli, vaaleanvihreä sekä erilaiset sinisen sävyt.

   Pastellivärejä pidetään rauhoittavina, rentouttavina ja tiloja kauniisti valaisevina sävyinä. Ne ovat hyvä vaihtoehto klassisen valkoisille seinille, sillä pastellisävyisillä seinillä voit korostaa kotisi luonnetta, ilman pelkoa turhan räikeistä värivalinnoista. Pastellivärit ovat myös merkki keväästä; niiden avulla luodaan tilaan kuin tilaan keväistä valoisuutta, kepeyttä ja raikkautta.

   Luonnosta poimitut sävyt

     Cover Story Paint / Mary, Eino, Maya, Franz

     Inspiraatiota haetaan edelleen vahvasti myös luonnosta; maanläheisiä sävyjä käyttämällä luodaan tilaan harmonista ja rauhallista tunnelmaa. Maanläheiset sävyt sopivat hyvin yhteen luonnon elementtien kanssa; yhdistä näitä värejä esimerkiksi puupintoihin sekä keramiikkaan.

     Vinkki: Kokeile yhdistää maanläheisiä sävyjä vahvojen korostusvärien kuten esimerkiksi sinisen ja/tai punaisen kanssa.

     Kodin pintojen uudelleen maalaaminen on yksi hauskimmista tavoista päivittää kodin ilmettä. Muista kuitenkin, että mikäli maalaaminen ei ole mahdollista, voi väritaikoja loihtia kotiinsa myös tekstiilien, huonekalujen sekä sisustuksellisten yksityiskohtien kautta.

     Jugend-talojen värikkäät julkisivut toimivat aina varmana inspiraation lähteenä kodin sisustuksen uusia väriyhdistelmiä pohdittaessa, kuten kuvankaunis Luotsikatu

     Leikkisyyden & rohkeuden aika

     Tänä vuonna sisustuksen trendituulissa näkyy halu luoda kodin tiloihin ilon ja turvallisuuden tunteita. Koteja myös piristetään leikkisillä yksityiskohdilla, orgaanisilla muodoilla ja iloisilla väripilkuilla. Nyt on aika ajatella “outside the box” ja uskaltaa olla leikkisä sekä rohkean kekseliäs sisustusvalinnoissaan!

     Pyöreät muodot & pehmeät siluetit

     Pehmeys on nyt pop!

     Tänä vuonna pehmeät kaaret ja orgaaniset muodot ovat nimittäin vahvasti esillä. Ne antavat eksklusiivisen, ajattoman vaikutelman ja lisäksi ne luovat tilaan pehmeän kutsuvaa tunnelmaa. Pehmeän kaarevat muodot ovat lisäksi myös hyvinvointia edistäviä; pyöristetyillä reunoilla varustetut esineet ja kalusteet luovat tilaan rauhoittavamman ja kutsuvamman tunnelman kuin neliömäiset reunat ja/tai kovat muodot.

     Pehmeät ja pyöreämmät muodot ovat alkaneet näkyä yhä enemmän myös keittiöiden suunnittelussa; esimerkiksi keittiösaarekkeen pyöristetyt reunat voivat lisätä keittiöön sopivan annoksen persoonallisuutta. Pehmeän ja kovan yhdistäminen luo tilaan elegantin tunteen ja harmonian.

     Pyöreyttä, pehmeyttä sekä kaarevia yksityiskohtia näkyy myös arkkitehtuurissa: näitä muotoja voi nähdä esimerkiksi ikkunoissa, oviaukoissa ja katoissa. Kaarevat oviaukot ovat nousseet nyt hyvin trendikkäiksi ja niitä näkyykin yhä useammissa kodeissa.

     Futuristista tunnelmaa

     2023 sisältää sisustusvuotena myös 1970-luvulta kumpuavia, futuristisia elementtejä. Metalliset yksityiskohdat, pleksilasiset sohvapöydät, hohtavat elementit (kuten esim. hopeiset esineet), erilaiset muodot sekä eloisat retrovärit näkyvät nyt niin alan kaupoissa kuin myös kotien sisustuksissa. Futuristisessa muotoilussa voi nähdä toivon tunnelmaa sekä innovatiivista ajattelua. 

     Luonnolliset materiaalivalinnat

     Nykyään ympäristöystävälliset materiaalit ovat luontevia ja ajattomia valintoja kodeissamme. Siksi näemmekin sisustussuunnittelussa yhä kestävämpiä materiaaleja, kuten puuta, bambua, pellavaa, korkkia, alumiinia ja erilaisia ​​kivimateriaaleja. Ympäristöystävällisillä materiaalivalinnoilla voit luoda kestävän kodin, joka tuntuu samalla ajankohtaiselta.

     Materiaaleista erityisesti puu on iso trendi vuodelle 2023: tänä vuonna ei siis tarvitse pelätä puulajien sekoittamista keskenään.

     Vinkki: Yhdistä puiset keittiömateriaalit samanlaisesta puusta tai kauniista luonnonkivestä valmistettuun työtasoon. Puuta ja kiveä yhdistämällä luodaan kontrastia ja harmonista tunnelmaa.

     Katseet kohti keittiötä

     Yhteistyö, Kuva Epoq

     Tämän vuoden keittiötrendit tarjoavat sävymaailmojen osalta mm. luonnonvalkoisia sekä maanläheisiä värivalintoja. Lisäksi pehmeys sekä kaarevat muodot tulevat näkymään yhtenä selkeänä trendinä tämän vuoden keittiöissä.

     Vastuulliset valinnat sekä persoonallisuuden esille tuominen ovat myös teemoja, jotka tulevat olemaan esillä vuoden 2023 keittiötyyleissä.

     Kuva Epoq

     Luonnonvalkoiset keittiöt

     Valkoiset keittiöt ovat palanneet! Tosin tällä kertaa valkoista väriä käytetään mielellään lämpimän pohjasävyn muodossa, mattapintaisissa ovissa ja/tai yhdistettynä luonnonkiveen taikka puupintoihin. Luonnonvalkoinen tuntuu sävynä pehmeältä ja kutsuvalta eli on kaikkea muuta kuin steriili ja persoonaton.

     Maanläheisiä värivaihtoehtoja

     Kuva, Epoq

     Keittiöön voi tuoda omanlaistaan luonnetta ja tunnelmaa maanläheisten värivaihtoehtojen avulla. Tänä vuonna burgundin ennustetaan nousevan keittiösisustuksen värien valikoimasta uutena suosikkisävynä. Burgundin väri on erinomainen valinta, mikäli haluaa vahvaa energiaa sekä lämmintä tunnelmaa keittiöönsä.

     Maanläheiset värit ovat sävyinä muutenkin sellaisia, että ne pysyvät niin sanotusti ”ajan tasalla” vaihtuvista trendeistä huolimatta.

     Vinkki: Tiesitkö, että meillä Pohjoismaissa valo on hyvin kirkasta ja viileämpisävyistä, kun taas esim. Etelä-Euroopassa valon tyyppi on usein suoraa auringonvaloa, jonka vuoksi värit ovat sävymaailmaltaan keltaisempia ja lämpimämpiä. Esimerkiksi burgundin eri sävyt sopivat hyvin yhteen sinertävän pohjoismaiosen valon kanssa, sillä nämä sävyt eivät juurikaan muutu valaistuksen myötä.

     Kuva, Epoq

     Pehmeälinjainen keittiö

     Kuva, Epoq

     Keittiö pyöristetyillä kulmilla on käytännöllinen ja tyylikäs valinta. Pyöristetyt kulmat keittiön kaapeissa, keittiösaarekkeessa tai keittiön yksityiskohdissa antavat kutsuvan ja pehmeän tunnelman koko tilalle.

     Säilytä tilan alkuperäinen viehätys

     Vanhojen talojen keittiöitä remontoitaessa kiinnitetään nyt entistä enemmän huomiota siihen, että remontti tehdään kodin aikakautta kunnioittaen. Remontti suunnitellaan siis niin, että sen lopputulos korostaa aikakaudelle tyypillistä tyylisuuntaa sen sijaan, että tehtäisiin vanhan päälle jotain aivan uutta ja tilan alkuperäisestä aikakaudesta poikkeavaa.

     Puinen keittiö Japandi -hengessä.

     Japandi - tämä sanayhdistelmä tarkoittaa sisustustyyliä, joka yhdistää japanilaista ja skandinaavista kodin sisustamista. Nyt tämä tyylisuuntaus on esillä vahvasti keittiöiden puolella.

     Kuva, Epoq

     Tänä vuonna inspiroidumme nimittäin lattiasta kattoon puupinnoilla verhoilluista keittiöistä. Myös puupintaiset keittiöt luonnonkivitasoilla varustettuna ovat edelleen varma valinta – tässä on ajattomuutta henkivä trendi, ​​joka on tullut jäädäkseen. Puiset keittiökaappien ovet tuovat keittiöön lämmintä tunnelmaa ja luonnonläheiset värit sopivat niiden kanssa mainiosti yhteen.

     Kuva, Epoq

     Luova ja leikkisä valaistus

     Tänä vuonna lampuissa tulisi mieluiten olla jotain ainutlaatuista, sellaista, jonka huomaa heti huoneeseen astuessaan. Wow-efektillä varustetut katto-, lattia- ja seinävalaisimet ovat nyt siis kovassa huudossa.

     Viime vuonna akkukäyttöinen kannettava lamppu oli valaisinalan yksi suuri hitti. Tällaiset pienemmät, esim. lasiset kannettavat valaisinmallit toimivat hyvin myös tyylikkäinä sisustusyksityiskohtina ikkunalaudoilla tai kirjahyllyillä.

     Ylisuurista lampuista on tullut yhä suositumpia ja taiteellisempia: abstraktin orgaanisia muotoja näkyykin valaisimissa koko ajan enemmän. Tämä trendi jatkuu siis edelleen, mutta vielä voimakkaampana kuin viime vuonna.

     Tämä seinävalaisin on hyvä esimerkki lampusta, joka on paljon enemmän kuin pelkkä valaisin. Tämä lamppu toimii myös kauniina taideteoksena seinällä. Upea lampunvarjostin on valmistettu käsin kierrätyspaperista.

     Tämän vuoden uutuuksia ovat luonnonmateriaaleista valmistetut lamput. Tulemme näkemään paljon uusia valaisinmalleja, jotka ovat tehty bambusta, messingistä ja puusta. Leikkisällä valaistuksella ja hauskoilla lampuilla saadaan huoneeseen luotua erityisen ihana tunnelma, joka tekee koko kodista entistä viihtyisämmän.


     Koti, johon on aina ihana palata

     Vuodesta 2023 on tulossa erittäin jännittävä sisustusvuosi: sellainen, jonka trendejä on helppo omaksua ja ottaa käyttöön omassa kodissa. 

     Tänä vuonna sisustamisen trendit hengittävät harkitsevaisuutta, ajattomuutta, uudistuneisuutta ja iloa. Emme halua enää asua kodeissa, jotka muuttuvat nopeiden trendien mukaan, vaan tiloissa, jotka tuntuvat ajattomilta ja jotka heijastavat omia tarpeitamme sekä persoonaamme.Muista, että pienillä ja hyvinkin yksinkertaisilla keinoilla voit luoda omaankin kotiisi kutsuvan tunnelman, joka tekee kotiin paluusta ihanan hetken.

     Toivon, että tämä trendiraportti antoi sinulle uutta inspiraatiota sekä raikkaita ideoita kotisi sisustamiseen. Kuullaan taas ensi kerralla, uusien sisustusaiheiden myötä!

     Teksti: Antonia Blechingberg | Stailaus: Antonia Blechingberg / Annika Huurrekorpi  Kuvat: André Bottenstock, Gigantti Epoq, Cover Story Paint | Partnerit: Gigantti Epoq, Cover Story Paint


     Antonia Blechingberg

     Antonia Blechingberg

     7.2.2023

     Jaa sivu