Stylisten tipsar - Trendspaning 2023

Lifestyle blogg, Stylisten tipsar

Bloggbild

Efter år av pandemi och oro, tillfälliga lösningar i hemmet och en skakig omvärld känner vi oss mer än redo för nya tag. Vi vänder blickarna inåt och söker trygghet och glädje i våra hem.

Vi möter de nya året lekfullt, positivt och nytänkande där både gamla trender hänger med och nya influenser och tendenser gör entré. Men vilka former och färger är det egentligen som sticker ut? Och vilka är detaljerna som ser ut att ha inspirerat trenderna för i år? Vi vill helt klart blicka mot ljusare tider och låta vår kreativa ådra få flöda fritt.


I år strävar vi efter den perfekta balansen mellan dåtid, nutid och framtid i våra hem. På trendradarn ser vi starka accenter i rött, blått och aprikos, miljövänliga naturmaterial, lekfulla inredningsdetaljer och framtidsretro med tydlig inspiration från 70 tal.

Vare sig du väljer att hoppa på trendtåget eller inte, är det med inspiration från nya trender som vi hittar nya inredningsfavoriter och kombinationer, som förhoppningsvis blir långvariga tillskott i hemmet!

Läs och bli inspirerad, kanske hittar du din nästa favorit?

Låt oss dyka ner i trendernas värld år 2023.

Hållbarhet, den uppåtgående trenden.

”Trender kommer och går men hållbarhet består”

Den hållbara-dekor trenden är här för att stanna, hållbarhet räknas egentligen inte som en trend längre, utan mer som ett förhållningssätt och ett tema som kommer stå stadigt som ledord. Tänk långsiktigt när du inreder och köp väl utvalda grejer som håller i både kvalitet och design. Vackert, klimatsmart, personligt och prisvärt.

Med uppgående priser kommer second hand trenden fortsätta sitt blomstrande. Begagnat ger oss en möjlighet att byta ut och ändra om utan att slösa en massa pengar och utan att vara slitsamma mot vår planet.

”Visste du t.ex. att en ny soffa motsvarar samma miljöpåverkan som 6 st begagnade?

När du fyndar skatter på loppis eller auktion får du en viss personlighet på köpet, något som inte finns i nyproducerat. Med loppisfynd och arvegods är det dessutom enkelt att bygga upp sin egna inredningsstil som inte är lik någon annan.

Ett färgsprakande år.

I samarbete med Cover Story Paint

I år välkomnar vi färger med öppna armar, vi livar gärna upp vår hem och vår vardag med uppiggande färgklickar i hemmets alla hörn. Årets trendfärger fungerar som glädjespridaren och i år färgsätter vi inte bara väggar utan gärna även tak, dörrar, golv och andra detaljer. Därför är det extra viktigt att välja färg med omsorg, färger som faller ens ögon i smaken och som man gärna vill omge sig med.

I år blir vi bortskämda med en härlig blandning av ljusa färger, brända toner, klara nyanser och våriga pasteller.

Brända färger

  Cover Story Paint / Karen, Oscar, Mio

  Brända färger är ett perfekt val för den som är orädd att sticka ut. En varm palett med röda, gula och orangea nyanser kommer trenda stort 2023. Tänk er; bärnsten, apelsin, senap och terrakotta. Ifall du känner att du är i behov av mer energi, optimism och kreativitet i ditt hem är det ockragula, varmröda och orangea nyanser du skall välja emellan. Matcha gärna dessa brända färger med jordnära toner för en behaglig helhet.

  Grönt och blått

  Cover Story Paint / Toni, Ernest

  Är du ute efter lugn och ro är gröna och blåa nyanser något att rekommendera. Grönt har länge varit en favorit i skandinaviska hem och i år är det inte bara skogsgröna toner vi ser utan även nya nyanser som pistagegrönt och jade grönt (en grön-blå färg som påminner om medelhavet) för att nämna två. Jade-grönt förutspår man synas i ett och annat badrum framöver.

  Bild, Cover Story Paint

  Och för den som dagdrömmer om ett lugnt och tryggt kryp-in så är blåa toner det rätta valet. Ta inspiration av hav, sjöar, glaciär och himmel och hitta den rätta nyansen som tilltalar dig. Blåa färgval ger en avslappnande stämning i rummet och passar därför perfekt att ha i sovrum.


  Vackra pasteller

  Cover Story paint / Albert, Francis, Charles


  Förknippar någon annan än jag vår och sommar med härliga pastellfärger? I år går de trendigaste pastellfärgerna i gulgrönt, lavendel lila och i ljusa toner av grönt och blå. Pastellfärger anses lugnande, avslappnande och lyfter vackert upp vilket rum som helst. Ett bra alternativ till de klassiska vita väggarna, med pastellmålade väggar kan du lyfta fram känsla och karaktär utan att behöva gå allt för extremt in med färg. Med pastellfärger får du enkelt in vårkänslor i hemmet, tjuvstarta redan nu!

  Jordnära palett

  Bild, Cover Story Paint

  Cover Story Paint / Mary, Eino, Maya, Franz 

  Vi fortsätter inspireras av naturen och väljer gärna färgtoner inspirerade av hantverk och lugnande landskapssnyanser. Färger med inspiration från naturen skapar lugn och harmoni i våra hem. Jordfärger går väldigt bra ihop med naturliga element som tex. trä och keramik och fungerar perfekt att para ihop med inslag i t.ex kleinblått, knallrött, skogsgrönt och rosa toner.

  Att måla om hemma är ett av de roligaste sätten att förnya sitt hem på. Men kom ihåg, du kan lika bra skapa färgmagi i hemmet med hjälp av endast textilier, möbler och inredningsdetaljer.

  Lotsgatan bjuder på vackra fasader som fungerar som en säker färg-inspirationskälla.

  Fokus på form och lekfullhet.

  Gör dig redo för nostalgiska retro-influenser, mjuka former och naturliga materialval.

  Det är nu som tiden är inne för att våga ta ut i svängarna och tänka utanför ramarna. Våra hem skall avspegla glädje, återhämtning och trygghet. I år piggar vi gärna upp våra hem med lekfulla inredningsdetaljer, organiska former, poppande kulörer och utstickande statement pieces.

  Runda former och mjuka silhuetter

  Speglar, möbler, lampor och inredningsdetaljer i böljande/vågiga former syns allt mer frekvent. Mjuka kurvor och organiska former ger ett exklusivt och tidlöst intryck och forskning visar till och med att föremål med rundade kanter, jämfört med fyrkantiga kanter, skapar en tydligt mjukare och mer inbjudande känsla i våra hem.

  Även mjuka och rundare former har börjat synas allt mer inom köksdesign. Rundade kanter på en köksö får gärna sätta karaktär på köket. Att matcha mjukt med hårt skapar en elegant känsla med perfekt balans. Mer om årets kökstrender längre ner.

  Böjda former i arkitektur

  När du kliver in i ett hem med rundade fönster, dörröppningar och/eller tak möts du av en välkomnande och varm känsla. Raka linjer i all ära, men med runda former får utrymmet en helt annan känsla.

  När man designar ett hem vill man uppnå ett positivt energiflöde genom bostaden och genom varje rum. Det bästa alternativet för att skapa denna känsla är att använda bågformer eftersom de bidrar till en balanserad, välkomnande och avkopplande estetik.

  Välvda öppningar sk. pizzavalv har helt plötsligt blivit supertrendiga igen och allt fler bygger in dessa i sina kök, badrum eller som väggförvaring.

  Futuristiska kontraster

  2023 kommer med allt mer futuristiska inslag med tydlig inspiration från 70-tal. Vi vill helt klart addera en känsla av hopp och nytänk i våra hem.

  Vi ser allt från detaljer i metall, från mindre föremål till större möblemang, soffbord i plexiglas, skimrande inslag som silver, annorlunda former och pigga retro färger dyka upp i allt mer i butiker som hem.

  Naturnära materialval i mängder

  Miljövänliga material är idag självklara och tidlösa val i våra hem. Vi ser därför allt mer hållbara material inom inredning som trämaterial, bambu, linne, kork, aluminium och olika stenmaterial. Eco-vänliga materialval gör att du kan skapa ett hållbart hem som samtidigt känns up-to-date.

  Trä som material är en stor trend för 2023 och i år behöver du inte vara rädd för att blanda träslag med varann. Trädklädda-kök har börjat dyka upp allt mer på våra instagramflöden och känns som ett elegant och tidlöst inredningsval.

  Kökstrender 2023

  I samarbete med Epoq

  På tal om kök, låt oss gå in på övriga kökstrender för i år.

  Kökstrenderna 2023 bjuder på bla. naturvitt, original-charm, mjuka former och burgundy! Köket skall kännas som en inbjudande plats för gemenskap där funktionalitet och smarta lösningar går hand i hand.

  Bild, Epoq

  Naturvita kök

  Vita kök är tillbaka men denna gång helst i en varm underton, med matta luckor och i kombination med natursten eller trä. Naturvitt känns mjukt och inbjudande och motsatsen till stramt och kallt.

  Jordnära färgval

  Bild, Epoq

  Jordnära färger håller sig relevanta över tid, trots att färgtrender kommer och går. Jordiga toner anses lugnande och harmoniska och passar bra in i nordiska kök. I år förutspås (otippat, men spännande!) vinrött bli en ny favoritfärg i kök. Den mörkare färgen fungerar som en äkta stämningshöjare

  Bild, Epoq

  Organiska och mjuka köksformer

  Bild, Epoq

  Kök med rundade hörn, hur praktiskt och snyggt? Rundade hörn på köksskåp, köksön eller på köksdetaljer ger en mycket mer inbjudande och mjukare helhetskänsla. Dessutom blir det trevligare för familj och vänner att samlas runt en rund, inbjudande köksö än en vass och kantig.

  Bevara orginalcharmen:

  Ifall du flyttat in i ett äldre hus och vill renovera om, tänk till en extra gång, vad vill du bevara? och vad kan återskapas för att hålla så mycket av originalcharmen som möjligt. Oavsett om det är sekelskifte, funkis eller 50-talsretro så lönar det sig att lyfta fram charmen från byggåret, istället för att gömma det och ändra stilen i köket till något helt annat. 

  Träkök i japandi anda.

  Bild, Epoq

  Japandi, inredningsstilen som förenar funktionell, skandinavisk design med japansk minimalism.

  I år inspireras vi av både golv till tak klädda träkök och kök där träet matchas med köksluckor i naturnära färger och/eller bänkskiva i sten. Träkök med bänkskiva i natursten är pricken över i:et och känns som en tidlös kökstrend som är här för att stanna.

  Trä är ett hållbart material och ger köket en levande och exklusiv känsla som många suktar efter.

  Bild, Epoq

  Lampan i fokus

  Lampor i år skall gärna ha det där lilla extra, något unikt som man lägger ögonen på när man stiger in i ett rum. Tak, golv och vägglampor med wow-effekt kliver fram i rampljuset.

  Förra året slog den batteridrivna, portabla lampan (sladdfri och enkelt flyttbar) stort igenom. Dessa mindre portabla lampmodeller i t.ex glas funkar även som snygga inredningsdetaljer att ställa på fönsterbrädan eller i bokhyllan.

  Överdimensionerade lampor har blivit allt mer populära och även konstnärliga, abstrakta lampor med organiska former, såsom svampformade-lampor, finns idag i allt fler hem. Och denna trend fortsätter även i år, men detta år ännu mer storslaget.

  Här är ett bra exempel på en lampa som är så mycket mer än bara belysning. Fungerar även som ett vackert konstverk på väggen. Lampskärmen är dessutom handgjord av återvunnet papper.

  Nytt för i år är lampor i naturmaterial. Vi ser en hel del nytänkta modeller i bambu, mässing och trä. Rispapperslampor får gärna komma i roliga och utstickande former och lekfulla kreationer. Genom att göra belysningen lekfull skapas en extra härlig stämning i rummet som gör hemmet ännu mysigare.

  2023 blir ett väldigt spännande inredningsår med trender som enkelt går att anamma i sitt egna hem. Trenderna för i år andas eftertänksamhet, tidlöshet, nytänk och glädje. Vi vill inte längre bo i hem som förändras efter snabba trender, utan hem som känns tidlösa och som speglar vår personlighet. Det är med små enkla medel kan man skapa en hemtrevlig atmosfär som gör hemmet lite extra härligt att komma hem till.

  Hoppas denna trendrapport gav dig ny inspiration, nya trendfavoriter och ett positivt framtidstänk!  Text: Antonia Blechingberg | Styling Antonia Blechingberg / Annika Huurrekorpi

  Bilder: Andre Bottenstock, Gigantti, Cover story paint | Partner Cover Story Paint , Epoq keittiöt

  7 feb. 2023

  Dela sidan