Talouden ennustaminen vaikeaa – korot pysyvät alhaalla

Hervanta2

Vuoden 2019 alussa talouden ennustaminen on Aktia-pankin pääekonomisti Heidi Schaumanin mielestä poikkeuksellisen vaikeaa.

– Talous näyttää epävarmalta, sillä saamme sekä hyviä että huonoja signaaleja. Erityisesti maailmalla poliittiset päätökset vaikuttavat tilanteeseen merkittävästi. Lisäksi esimerkiksi rakennusalalla on odotettavissa, että kasvu taittuu.

Euroopassa korot ovat pitkään olleet erittäin matalia.

–Pidän edelleen todennäköisenä, että Euroopan keskuspankki nostaa ohjauskorkoa vuoden lopussa. Mutta vaikka ohjauskorko nousee, niin tämä vuosi mennään esimerkiksi asuntolainoihin liittyvien Euribor-korkojen osalta nollan alapuolella. Korot nouseva hitaasti, ainakin jos maailmantalous menee kohti hitaamman kasvun aikaa.

Loma-asunto hyvien palvelujen lähellä kiinnostaa

Schaumanin mukaan kaupungistuminen on edelleen kiihtyvä trendi. Asuntomarkkinoilla se näkyy siinä, että asunnot, jotka eivät sijaitse lähellä työpaikka-alueita, menettävät arvoaan.

– Tällä hetkellä ollaan valmiita tinkimään neliöistä, kunhan alueen palvelut ja yhteydet ovat toimivia. Siksi isommatkin asunnot kaupunkien keskustoissa ovat kiinnostavia. Trendi on kuitenkin sellainen, että se voi kääntyä nopeasti. Kun etätyömahdollisuudet ja julkinen liikenne paranevat, voi alueiden kiinnostavuus muuttua merkittävästi, Heidi Schauman sanoo.

Uutena ilmiönä Schauman näkee loma-asuntojen siirtymisen rannikkokaupunkien keskustoihin.

– Aiemmin kesämökin piti olla omassa rauhassa, mutta nyt yhteisöllisyyttä ja palveluiden läheisyyttä korostetaan. Siksi rannikkokaupunkien keskustoissa kerrostaloasunnot, puutalot ja omakotitalot käyvät kaupaksi myös vapaa-ajan asuntoina.

Lue lisää Heidi Schaumanin ennusteita Talouden aika -sivustolta

13.2.2019

Jaa sivu