Stailaajan Vinkki - Viihtyisän kodin salaisuus; Feng Shui

Lifestyle blogi, Stailaajan vinkki

Pexels yan krukau 5793642

Elokuun jälkimmäinen puolisko on kaunista loppukesän aikaa, mutta samalla elämme kuitenkin jo vahvasti arjen kuvioissa sekä syyskauden alun tunnelmissa. Ilmojen ja sesongin kääntyessä piakkoin vielä vahvemmin kohti syksyä, siirtyy elämisen fokus enemmän sisätiloihin. Sillä niinhän se on, että kesällä ulkoilmaelämä ja auringosta nauttiminen ovat ansaitusti prioriteettilistan kärjessä, mutta syksyn alkaessa nousee oman kodin merkitys taas uudella tavalla esille. Niinpä syyskauden alkaessa on mukavaa että oma koti on tila, joka tarjoaa tasapainoa ja hyvää oloa.

Oletko siis tullut ajatelleeksi sitä, millainen tunnelma kotonasi on? Mikä on se vallitseva tunne astuessasi etuoven kynnyksen yli, oman kotisi rauhaan? Tunnetko mielihyvää, iloa, tasapainoa? Vaiko aivan jotain muuta? Näiden tunteiden tarkastelu on aidosti hyödyllistä, sillä mitä paremmin kodissamme viihdymme, sitä paremmin itsekin voimme.

Feng shuin tavoitteena on rakentaa tiloja, jotka edistävät ihmisen hyvinvointia ja niinpä sen oppeihin sukeltaminen sopii syyskauden alkuun paremmin kuin hyvin. Tässä blogikirjoituksessa stailaajamme Antonia Blechingberg antaa vinkkejä siitä, kuinka luoda kotiin hyvää ja toimivaa feng shui -energiaa. Opimme muun muassa tärkeitä seikkoja feng shuin viidestä peruselementistä sekä siitä, mitkä ovat feng shui -oppien mukaisia ja toisaalta myös vastaisia sisustusratkaisuja.

Feng shuin alkuperä ja merkitys

Feng shui on termi, jonka monet meistä ovat varmasti joskus kuulleet. Emme silti kuitenkaan välttämättä tiedä, mitä feng shui tarkoittaa taikka miten sen oppeja toteutetaan käytännön elämässä.

Feng shui on alunperin muinainen kiinalainen filosofinen käsite. Sana “feng” merkitsee tuulta ja “shui” vettä. Perusajatuksena feng shui -sisustamisessa on saavuttaa täydellinen harmonia ja tasapaino ympäristön kanssa. Feng shuissa korostetaan sitä, kuinka tilat ympärillämme – etenkin kotimme mutta myöskin työpaikkamme – vaikuttavat meihin ihmisiin välittämiensä energioiden kautta. Feng shuissa näiden vaikutusten uskotaan vaikuttavan ihmiseen niin fyysisesti kuin henkisestikin, aina uraa ja ihmissuhteita myöten. Fengshuin päämääränä onkin siis rakentaa tiloja, jotka edistävät ihmisen hyvinvointia. 

Qi-energia (chi-energia) on feng shuin tärkein käsite. Qi-energia on kaikkialla virtaava elämää luova sekä ylläpitävä energia, joka vaikuttaa asioiden väliseen harmoniaan. Feng shuilla pyritään ohjaamaan qi-energiaa, optimoimalla sen positiiviset vaikutukset kodissa ja ympäristössä.

Fengshuin viisi elementtiä

Fengshuissa kaikki perustuu viidelle elementille ja nämä elementit ovat: puu, maa, tuli, metalli ja vesi.

Jokaisella elementillä on oma ainutlaatuinen energiansa sekä omat ominaisuutensa. Elementit vaikuttavat jokainen näin ollen myös eri tavoin kokemuksiimme ja tunteisiimme. Mikäli kotiin halutaan luoda rauhaa ja tasapainoa feng shuin oppeja hyödyntäen, on tärkeää löytää tasapaino näiden viiden, keskenään erilaisen elementin välille.

 
Puu - symboloi kasvua ja luovuutta

Vesi - heijastaa liikettä ja virtausta

Metalli - kuvaa selkeyttä ja tarkkuutta

Tuli - edustaa intohimoa ja inspiraatiota

Maa - tarkoittaa vakautta ja turvallisuutta

Harmonisin tunnelma syntyy, kun kaikkia edellä listattuja elementtejä löytyy kodista. Jos jokin näistä puuttuu sisustuksesta täysin tai jokin elementti hallitsee tunnelmaa ylivoimaisesti, horjuu kodin tasapaino.

Feng shui käytännössä

Värimaailma, sisustus ja kalusteiden sijoittelu ovat tärkeitä tekijöitä harmonian ja hyvinvointia kohottavien energioiden rakentamiseen kodin tiloissa. Feng shui -opin mukaan kodissa tulisi tavoitella valoisuutta, iloa ja avaruuden tunnetta. Nämä asiat saavutetaan esimerkiksi oikein sijoitelluilla huonekaluilla, kasveilla, peileillä ja harkituilla värisävy-valinnoilla.

Vinkki: Huoneeseen täydellisen tasapainon luominen vaatii harkittua vaihtelua sisustuksen muodoissa ja materiaaleissa. Uskalla yhdistää rohkeasti vastakohtia (Yin ja Yang) saavuttaaksesi upeimmat tulokset. Kokeile yhdistellä kulmikasta ja pyöreää, kovaa ja pehmeää, korkeaa ja matalaa, mattaa ja kiiltävää – näin saat aikaan harmonisen kokonaisuuden.

Huonekalujen sijoittaminen ja asettelu

Hyvän feng shuin saavuttamiseksi on huolellisesti harkittava, miten huonekalut sijoitellaan oman kodin eri tiloihin. Esineitä ei esimerkiksi tulisi asetella suoraan ikkunoiden taikka muiden hallitsevien elementtien eteen. Ei ole myöskään suositeltua asettaa sohvaa keskelle olohuonetta tai ainakin se kannattaa sijoittaa tilaan niin, että sen selkä on ovea vastaan.

Yksi melko helppotajuinen ja yksinkertainen feng shuin oppi on ajatus siitä, millä tavoin ihminen asettuu tilaan suhteessa oveen tai oviin. Mikäli ihminen voi nähdä huoneen ovet, hän kokee hallinnan tunteita. Mikäli näköyhteyttä oveen tai oviaukoille taas ei ole, viestii alitajunta turvattomasta olosta.

Feng shuin värimaailma

Värit ovat tärkeässä roolissa feng shuissa: ne vaikuttavat kotimme energiaan ja sitä kautta omaan hyvinvointiimme. Jokainen väri edustaa yhtä fengshuin viidestä elementistä (puu, tuli, maa, metalli ja vesi) ja niillä on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa, jotka voivat tasapainottaa energian virtausta huoneessa. Tässä on muutama esimerkki siitä, miten eri värit vaikuttavat tilan feng shuihin:

  • Punainen - Tulielementti, katsotaan vahvaksi ja intohimoiseksi väriksi, joka voi kasvattaa energiatasoja. Sitä käytetään usein aktivoimaan ja houkuttelemaan menestystä ja vaurautta, mutta liiallinen punaisen käyttö voi nostaa stressitasoja.

  • Vihreä - Puuelementti, tasapainoinen väri, joka antaa virkistävää energiaa ja edistää rauhaa ja harmoniaa. Vihreä on erinomainen tasapainon luomiseen kotona ja edistää kasvua ja terveyttä.

  • Sininen - Vesi-elementti, tarjoaa tunteen rauhasta ja levosta. Sininen on rentouttava väri, joka edistää meditaatiota ja unta. Näin ollen se on täydellinen sävy makuuhuoneeseen tai muihin rentouttaviin tiloihin.

  • Keltainen - Maaelementti, symboloi iloa ja energiaa. Tämä on eloisa ja optimistinen väri, jota voidaan käyttää tunnelman kohottamiseen ja antamaan inspiraatiota tiloissa, joissa aktiivisuus ja luovuus ovat tärkeitä.

  • Ruskea & Beige - Maaelementti, edustaa vakautta ja turvallisuutta. Erityisesti beige luo ympärilleen harmonian tunteita ja näin ollen se toimii hyvin neutraalina sävypohjana kodissa, luoden rennon sekä rauhallisen ilmapiirin. Ole kuitenkin varovainen liiallisen ruskean käytön suhteen, jotta vältät tylsyyden tunteen.

    Siivoamalla kohotat kotisi feng shuita

Yksi tärkeimmistä feng shui -säännöistä on välttää epäjärjestystä hinnalla millä hyvänsä. Feng shuin opeissa ajatellaan, että kodin epäsiisteys estää positiivisen energian virtausta joten kodin tilat tulisi tämän vuoksi pitää mahdollisimman siisteinä.

Ensimmäinen askel on yksinkertainen: karsi kodistasi pois käyttämättömät tavarat, sillä kaikki ylimääräiset tavarat vaikuttavat kotisi feng shuihin ja omaan alitajuntaasi negatiivisesti. Koti pysyy positiivisessa energiassa, kun säilytät siellä vain tarpeelliset esineet, jotka tuovat mukanaan positiivisia tunteita.


Feng Shuin Do's & Don'ts:

DO’s

  • Sängyssä tulisi olla pääty ja sänky tulisi asettaa niin, että se on ovea vastapäätä.

  • Energiaa ja tunnelmaa voi parantaa erilaisten tuoksujen avulla.

  • Eteisen tulisi olla valoisa ja puhdas ja eteisessä tulisi olla tilaa tai ainakin tilan tuntua.

  • Sisustaminen kasveilla, sillä kasvit tuovat mukanaan positiivista energiaa.

  • Keittiön tasot ja kaapinpäälliset tulisi pitää tyhjinä, jotta hyvä energia pääsee virtaamaan vapaasti.

DON’Ts

  • Älä sijoita huonekaluja ikkunaa vasten, sillä se voi estää energian virtausta.

  • Vältä teräviä kulmia ja suoria linjoja huonekaluissa, pyri käyttämään pyöreitä tai pehmeitä muotoja.

  • Älä täytä tilaa liiallisella tavaramäärällä, se luo negatiivista energiaa.

  • Älä sijoita peilejä paikkoihin, joista ne voivat heijastaa negatiivista energiaa, esim. suoraan sängyn kohdalle.

  • Älä sijoita työpöytääsi niin, että istut selkä ovea päin, se voi aiheuttaa häiriöitä ja epävarmuutta.

Kodin feng shui heijastuu koko elämään

Koti on meille ihmisille paljon enemmän kuin vain pelkkä tila, jossa asua. Se on paikka, jossa voimme rauhoittua ja kokea turvallisuuden sekä tasapainon tunteita. Feng shuin mukaan kodin harmonia ja hyvinvointi vaikuttaa kaikkiin elämän osa-alueisiin.

Feng shuin oppien mukainen oman kodin arvostaminen ja sen viihtyvyyteen panostaminen on aina hyvä idea, mutta erityisen hyvin tämä teema sopii syyskauden alkuun. Kodin harmoniaan panostamisesta syntyvä palkkio on myös ehdottomasti vaivan arvoinen: viihtyisä ja rauhoittavalta tuntuva oma koti, johon on aina ihana palata.


Kuvat: Andre Bottenstock & Pexels 


Antonia Blechingberg

Antonia Blechingberg

25.8.2023

Jaa sivu