Stylisten tipsar - Med Feng Shui i fokus

Lifestyle blogg, Stylisten tipsar

Pexels yan krukau 5793642

Sommaren börjar lida mot sitt slut och hösten närmar sig sakta men säkert. De flesta är tillbaka i vardagen med rutiner, och vi tillbringar allt mer tid inomhus och hemma igen. Hösten innebär mysiga stunder och betonar vikten av hemmets trivsel. Ju bättre vi trivs i våra hem, desto bättre mår vi själva.

Har du någonsin tänkt på vilken stämning som råder i ditt hem? Vilken känsla får du när du kommer hem? Känner du dig glad, nöjd och i balans? Eller upplever du stress och oro så fort du kliver över tröskeln? Tyvärr är det lätt att glömma bort vikten av hemmiljön och hur mycket den faktiskt påverkar oss. Det viktigaste är inte hur stort du bor eller vilka designmöbler du har, det viktigaste är att ditt hem ger dig en känsla av trygghet, identitet och lugn.

Men hur skapar man trivsamma miljöer att må bra i? Jo, med hjälp av Feng shui som verktyg. I detta blogginlägg dyker vi djupare in i den intressanta världen av feng shui, och vår stylist, Antonia Blechingberg, bjuder på ett och annat feng shui tips som lönar sig att anamma.

Ursprung och betydelse

Feng shui är en kinesisk konstform och livsfilosofi som fokuserar på att uppnå fullständig harmoni och balans med vår omgivning. Ordet feng betyder vind och shui betyder vatten. Feng Shui betonar hur vårt hem eller t.ex vår arbetsplats påverkar oss fysiskt, mentalt, i vår karriär och till och med i våra relationer. Målet med feng shui är att skapa en miljö som förstärker människans välbefinnande.

Allt inom och runtomkring oss är energi och inom feng shui kallas energi för Chi. För att uppnå perfekt balans i vår omgivning vill vi att chi-energin flödar jämnt, inte för snabbt och inte för långsamt. Hastigheten på chi-flödet påverkas av till exempel miljö, möblering och ljusinsläpp.

Ett övermöblerat och stökigt rum kan ge en tung känsla med ett långsamt energiflöde och ett rum med för få möbler och stora fönster t.ex kan upplevas kalt och med för snabba energiflöden.

Testa själv! Gå in i ett rum och försök bedöma energiflödet i rummet. Känns energin blockerad? lugn eller stagnerad? Testa att möblera om, prova att tillägga och ta bort föremål och se ifall stämningen ändras. Med färger, former, material och växter kan du enkelt göra stor skillnad!

Feng Shui & de fem elementen

Ett av verktygen inom Feng shui är att inreda med ’de fem elementen’  för att skapa balans i inredningen och dessa fem är; trä, jord, eld, metall och vatten. Varje element har sina unika egenskaper och energi som påverkar våra upplevelser och känslor. För att uppnå lugn och harmoni i vårt hem behöver vi en fungerande balans mellan dessa fem element


• Trä - symboliserar tillväxt och kreativitet

• Vatten - återspeglar rörelse och flöde

• Metall - beskriver tydlighet och precision

• Eld - representerar passion och inspiration

• Jord - innebär stabilitet och trygghet.

Den mest harmoniska atmosfären uppstår när alla ovanstående element finns i hemmet. Om något av dessa saknas helt i inredningen eller om ett av elementen dominerar starkt, uppstår en rubbad balans i hemmet

Inred och möblera med Feng Shui

“Hemmiljön ska formas efter den som lever där".

När du sätter igång med ditt inredningsprojekt kan du använda Feng shui som ett verktyg för att skapa balans och harmoni. Feng shui har inget att göra med trender utan kommer alltid vara rätt i tid. Feng shui handlar mer om att skapa ett hållbart och harmoniskt hem som gör dig trygg och lycklig, så utgå från vad som får dig att må bra och inred ditt hem efter det.

Däremot spelar val av färg och möblering stor roll. Med färg, föremål och olika former kan vi skapa en fungerande och harmonisk helhetskänsla och justera hemmets energiflöde.

Tips! För att skapa bra balans i rummet är det viktigt att variera former och material i inredningen. Mixa gärna motsatsförhållanden (Yin & Yang) med varandra för bästa resultat. Kantigt mot runt, hårt mot mjukt, högt mot lågt, matt emot blankt osv.

Möblering och placering

För att uppnå god Feng shui, tänk varsamt igenom hur du placerar dina möbler. En huvudregel är att det ska vara lätt att röra sig i rummet, möbler som står i vägen sätter automatiskt stopp för ett naturligt energiflöde. 

En ganska enkel feng shui-regel är att tänka på hur du förhåller dig till dörren. Om du kan se dörren, kommer du automatiskt uppleva att du har kontroll över rummet. Om du däremot placerar en fåtölj eller en soffa mitt i ett rum med ryggen mot dörren, signalerar det undermedvetet en känsla av osäkerhet.

Undvika även att placera möbler och större föremål framför fönster, dörrar eller element. 

Tänk även på att varje rum har sina egna regler beroende på funktion. Ett sovrum ska främja avkoppling och lugn, ett arbetsrum ska vara praktiskt, bekvämt och inspirerande och i hallen vill vi ha ordning, reda och välkomnande element.

Vi lägger ofta mest vikt vid våra sociala rum, som kök och vardagsrum (de rum som vi stolt visar upp för vänner och bekanta) och glömmer bort att lägga extra kärlek på våra övriga rum. Det viktigaste rummet i våra hem är faktiskt vårt sovrum. För att orka i vardagen behöver vi ett rum där vi kan koppla av, samla kraft och få vår dagliga och behövliga dos av sömn. 


Tips! Även när du bygger hus eller renoverar om lönar det sig att gå efter feng shui-principer. Analysera tomten noggrant, var ska huset placeras, hur bör grundplanen se ut och vad bör beaktas för att undvika dåligt energiflöde. 

Feng Shuis färgvärld!

Färger spelar en viktig roll inom Feng Shui och påverkar energin och välbefinnandet i vårt hem. Varje färg representerar ett av de fem Feng Shui-elementen (trä, eld, jord, metall och vatten) och har sina egna unika egenskaper som kan balansera energiflödet i rummet.Röd - Eldelementet, anses vara en stark och passionerad färg som kan öka energinivån. Den används ofta för att aktivera och locka fram framgång och rikedom, men överdriven användning av rött kan öka stressnivåerna.

Grön - Träelementet, en balanserad färg som ger uppfriskande energi och främjar fred och harmoni. Grönt är utmärkt för att skapa balans hemma och främjar tillväxt och hälsa.

Blå - Vattenelementet, ger en känsla av lugn och vila. Blått är en avkopplande färg som främjar meditation och sömn, vilket gör den perfekt för sovrummet eller andra avkopplande utrymmen.

Gul - Jordelementet, symboliserar glädje och energi. Det är en livlig och optimistisk färg som kan användas för att höja stämningen och ge inspiration i utrymmen där aktivitet och kreativitet är viktiga.

Brun & Beige - Jordelementet, representerar stabilitet och trygghet, särskilt beige ger en känsla av harmoni och passar bra som en neutral grund i hemmet.

Ordning och reda

Var sak har sin egna plats!


En av de viktigaste reglerna inom Feng shui är att undvika oordning till varje pris! Ett hem i ständig kaos tär på både kropp och själ.

Första steget är enkelt - städa/rensa bort onödiga saker. Ge bort, släng eller sälj saker du inte behöver. Genom att rensa kommer du känna dig lättad och befriad. Behåll endast föremål som fyller en funktion eller som du verkligen tycker om.

Do's & Don'ts inom Feng Shui


DO’s

 • Håll din ingång ren och välkomnande: En välkomnande entré lockar positiv energi.

 • Markera tydligt ytterdörren från utsidan, exempelvis genom att ha en uteväxt stående där.

 • Hämta in naturmaterial så som växter, stenar och vatten. Naturmaterial hämtar med sig en känsla av vitalitet och tillväxt.

 • Använd naturligt ljus: Naturligt ljus är en viktig del av Feng shui. Använd gardiner och färger som släpper in ljuset och skapar en öppen och ljus atmosfär.

 • Förbättra luftkvaliteten: God luftkvalitet är avgörande för en hälsosam energi. Se till att ditt hem är väl ventilerat och använd luftrenare om det behövs.

 • Placera växter i ditt hem där du vill öka energin. Ps. Växter med rundade blad hämtar med sig bättre energi än de med spetsiga blad.

 • Ha alltid en stabil sänggavel bakom sängen, detta ger en lugn sömn.

 • Doftljus och rökelser kan förbättra både energin och stämningen i ett rum.

 • Ha en tydlig och ordnad struktur i ditt hem.

DON'Ts

 • Placera inte speglar på platser där de kan reflektera negativ energi, till exempel direkt rakt framför sängen.

 • Undvik överdriven röra och oordning.

 • Undvik att ha taggiga växter i sovrummet, eftersom de kan skapa oönskad energi.

 • Använd inte för tunga och mörka gardiner, gardiner som blockerar naturligt ljus minskar energin i ett rum.

 • Placera inte möbler eller större föremål framför fönster, dörrar och element eftersom det blockerar energiflödet.

 • Häng inte upp hyllor eller skåp ovanför sängen, förvara inte saker under sängen och håll elektronik borta från sovrummet.

Jag hoppas att detta inlägg gav dig lite mer kunskap och mersmak för att djupdyka ytterliga ner i Feng shuins fascinerande värld. Lycka till med framtida Feng Shui projekt och låt Feng shuin guida dig mot en mer harmonisk och balanserad tillvaro! 

Bilder: Andre Bottenstock, Pexels 

Antonia Blechingberg

Antonia Blechingberg

25 aug. 2023

Dela sidan