Kanelbullens dag

Lifestyle blogg

Kanelbullen skuren

Kanelbullens dag har firats i Sverige sedan 1999. Det var Hembakningsrådet som grundade kanelbullens dag för att eftersträva och lyfta upp bakning i hemmen men också för att öka försäljningen av bullar. Det var några år senare, år 2006, som dagen började firas även i Finland som Korvapuustinpäivä. Vi hyllar dagen med ett fantastiskt recept från Fridas Vegobak.

Det här kanelbullarna har en härlig vanilj fyllning! Galet gott säger vi! 

Veganska kanelbullar


Bulldeg

30 gram färsk jäst

3 dl växtbaserad dryck (jag tycker att Oatly iKaffe är bäst)

2 tsk mortlad eller malen kardemumma

90 g/1 dl strösocker

540 g/ 9 dl vetemjöl

3 g/0,5 tsk salt

100 gram mjölkfritt margarin

1. Smula jästen i en bunke

2. Värm drycken till fingervarmt (37-39 grader) och blanda det med jästen så den smälter

3. Blanda ned kardemumma och socker

4. Tillsätt 3 dl mjöl åt gången och arbeta ihop degen med maskin eller för hand

5. När hälften av mjölet är tillsatt kan du tillsätta saltet och sedan fortsätta arbeta ned mjölet

6. När du knådat ihop degen klickar du i margarinet och knådar degen i ytterligare 10 minuter

7. Bulldegen är klar när den släppt från bunken kanter, är smidig, glansig på ytan och du ska kunna ta på den utan att bli kladdig

8. Låt degen vila under en bakduk i 20 minuter

    Kanel- och vaniljfyllning

    150 gram mjölkfritt margarin (rumsvarmt)

    75 g/1 dl farinsocker

    45 g/0,5 dl strösocker

    10 g/2 tsk vaniljsocker

    4 msk malen kanel

    ev. 2 tsk vetemjöl om du tycker att fyllningen brukar flyta ut när bullarna gräddas

    Pärlsocker

    1. Mixa eller mosa ihop alla ingredienser (utom pärlsocker) med elvisp till en kräm

    2. Låt stå framme i rumstemperatur


      Sockerlag

      0,5 dl strösocker

      0,5 dl vatten

      1. Koka upp socker och vatten tills sockerkristallerna löst upp sig och blivit rinnig

      2. Ställ åt sidan


        Utbakning

        1. Sätt ugnen på 200 grader

        2. Knåda degen lätt

        3. Dela den i två delar

        4. Kavla ena delen till en stor rektangel (degen ska vara ca 5 mm tjock, ca 40cm bred och ca 25cm lång)

        5. Bred på hälften av fyllningen och vik ihop rektangeln på mitten, kortsida mot kortsida

        6. Skär tunna strimlor (ca 0,5cm) längs med hela den ihopvikta degen

        7. Ta 2-3 tunna strimlor och snurra ihop dem till en skruv

        8. Lägg skruven på bordet och bind ihop den till en bulle

        9. Lägg bullen på ett bakplåtspapper på en plåt

        10. Upprepa tills all bulldeg är slut

        11. Låt bullarna jäsa under handduk i 1 1/2 timme

        12. Pensla bullarna med sockerlagen och strö över pärlsocker

        13. Grädda bullarna mitt i ugnen i 10-12 minuter

        14. Pensla bullarna med sockerlag igen och låt dem svalna på plåten

          Variera med olika fyllningar till exempel choklad fyllning, hasselnötskräm osv. Bit en tugga, bryt en liten bit, doppa I mjölken eller kaffet, du bestämmer. Men en sak är klar, njut! 

          Vad är inte bättre än ett hem som doftar nybakat!

          3 okt. 2022

          Dela sidan