Skärgårdstorsdagen

Lifestyle blogg

Stavovagen Aktia LKV

Skärgårdstorsdagen – magiska skatter vid havet

I skärgården finns en speciell magi, som är svår att förklara, svår att sätta fingret på – den bara finns där. Kanske är det den friska havsluften, kanske den vackra naturen, eller den kvarlevande andan från forna tider. Vem vet, men svårslagen är denna magiska och nostalgiska känsla som skärgården förmedlar.

Skärgården med Aktia LKV
Skärgården med Aktia LKV


Skärgårdsområden och bostäder

I dagens läge finns det en otroligt stor efterfrågan på fritidsställen i skärgården, framför allt sommarstugor. Bostadsförmedlingen är livligare än någonsin och även många plaster har slagit alla tiders försäljningsrekord iom detta, exempelvis Västra Nyland. Låt oss utforska några härliga platser tillsammans i den friska havsluften bland skön natur och charmiga hem.

Eftertraktade Hangö

Vårt första skärgårdsmål är soliga och underbara Hangö – ett av de mest populära områdena på den heta bostadsmarknaden just nu. Hangöby är en mycket attraktiv och växande del av Hangö men Gunnarsstrandområde ligger på en stadig andra plats.

Hangöområdet visar samma trend som bostadsmarknaden i övrigt; många söker ett andra hem bredvid sin permanenta bostad. Iom pandemin har hemmet fått en mycket betydande roll, men samtidigt behövs variation i vardagen. Ett andra hem i en annan stad är den perfekta lösningen på detta.

Hos oss kan du hitta bostäder i Hangöområdet för både fritids- och fastboende – låt oss ta en titt på en av dessa fastigheter.

Gunnarstrand Hangö
Hangö, Gunnarstrand | SåldPå Gunnarsstrand hittar du en äkta skatt där du har fri utsikt över havet och hamnen. Dessutom ligger den mysiga stranden bara ett stenkast ifrån den egna tomten. På gården hittar du en gammal gårdsbyggnad och ett välfungerande och rymligt garage. Närheten till naturen och den fantastiska havsutsikten gör denna helhet exceptionellt härlig.

Charmiga Ekenäs

Vi styr stegen mot Raseborg och Ekenäs. Staden besitter en alldeles speciell atmosfär och i luften svävar en oförklarlig känsla från forna tider. Den gamla trästaden breder ut sig precis vid havet där flera byggnader härstammar från 1700- och 1800-talen.

I centrum hittar du unika butiker, caféer och kvalitetsrestauranger. I början av sommarsäsongen är staden särskilt livlig; Under denna tid kryllar terrasserna och gästhamnen av semesterfirare som njuter av det idylliska skärgårdslivet. Hur underbart skulle det inte vara att ha ett eget get-away ställe bara en liten båtfärd ifrån pulsen av Ekenäs. En egen havsstrandfastighet med bastu, båthus och mäktiga vyer vid yttre havsbandet – där har du episka Espingskär i ett nötskal.

Bekanta dig med Espingskär här

Raseborg
Espingskär, RaseborgPittoreska Borgå

Från Ekenäs fortsätter vi vår resa till Borgå, som förvisso är en stad som redan är bekant för många. Framförallt under sommaren är Gamla stan med sina mysiga gator, vackra trähus och charmiga butiker en destination som är mycket lockande för många.

Men förutom Gamla stan finns det många andra intresseområden i Borgå; Dessa inkluderar Västra stranden, som just nu håller på att växa fram som ett av stadens mest attraktiva bostadsområden med alla sina bekvämligheter.

För närvarande är försäljningstiden för bostadsfastigheter i Borgåtrakterna, framför allt i centrum och Gamla stan, avsevärt kortare än normalt, pga deras popularitet. Utöver dessa är även t.ex. Empire stadsområdena, Ånäs, Jonasbacken och Kvarnbacken mycket eftertraktade.

Borgås popularitet som bostadsområde har ökat ytterligare under pandemin, då livsstilsförändringen har förändrat människors sätt att arbeta och leva. Storstädernas liv och rörelse lockar inte längre på samma vis – nu vill många till naturen och lugnare bostadsområden. Det finns alltid en ständig efterfrågan på olika fasta och fritidsbostäder, skärskilt stora villor är mycket heta på marknaden just nu: de köps som fritidsbostad, stuga eller fritidshus.

borgå
Herrskär | Aktia LKV

Utöver stadslivet finns även platser i Borgåområdet för dig som vill ha lugn och ro, oavsett om du söker stuga eller lägenhet; Exempelvis är Emsalö- och Pellingområdena intressanta för den som uppskattar natur och livets lugn. Kika in i en av våra absoluta pärlor just nu. Denna skönhet är belägen i den skyddade naturhamnen i Herrskär och erbjuder dig allt du kan drömma om och lite till.

Bekanta dig med Herrskär här

Idylliska Lovisa

Vi tar ett litet skutt från Borgå ut till Lovisa. Staden har en befolkning på mindre än 15 000 invånare och på ca en timme förflyttar du dig hit från Helsingforstrakten. Lovisa är för tillfället av särskilt stort intresse för bostadsköpare i huvudstadsregionen, också pga av den kommande bostadsmässan 2023 som äger rum på Drottningstranden.

lovisa
Lovisa | Garnisonen


I Lovisa finns många hemtrevliga områden med vackra gamla hus; Ett fint exempel är detta underbara trähus från 1898 beläget i den prestigefyllda stadsdelen Garnisonen ca 500 meter ifrån centrum och all service.

Bekanta dig med Garnisonsgatan här 

Jämfört med andra skärgårdsområden är Lovisa ett lite förmånligare bostadsområde men den vackra staden erbjuder ändå en precis lika underbar miljö att bo i.

Gröna och sköna Åland

Sist men inte minst - gröna och sköna Åland. Här byggs för tillfället ett helt nytt och unikt bostadshus på attraktiv plats med fantastiska glittrande vyer - AB Fyren, Mariehamn. Drömlägenheterna ska färdigställas nästa år och ligger endast 20 meter ifrån stranden; så här nära havet kan man inte hitta en lägenhet på Åland utan hembygdsrätt.

Bekanta dig med Lotsgatan här

åland
Lotsgatan, Åland | Aktia LKV


Låt oss bekanta oss lite med begreppet hembygdsrätt och dess betydelse. Hembygdsrätt tillkommer varje ålänning och detta betyder att de får äga eller förvalta fast egendom på Åland. Du kan också ansöka om rätten om du flyttat eller har planer på att flytta till Åland och bor här permanent fem år i följd. Dessutom är även kunskaper i svenska språket en förutsättning för att få denna rätt. Det är också bra att komma ihåg att även köp av sommarbostad och mark kräver tillstånd från landskapsregeringen. Kort sagt, för att hembygdsrätt ska beviljas förutsätts att man har för avsikt att bosätta sig här.

Vad gör Åland unikt? Dess historia, klimat och skärgårdskultur skapar en fantastisk helhet mitt i hjärtat av Östersjön. Om någonstans, kan du verkligen koppla av här, andas in den friska havsluften och känna vibbarna av den oemotståndliga skärgårdsmagin.


Alla objekt i inlägget förmedlas av våra yrkeskunniga och trevliga mäklare.

Kontakta dem här 


Borgå
Aktia LKV mäklare i öst


mäklare
Västra Nylands mäklare

Åland
Åland, Mariehamn Aktia LKV mäklare

Text: Viola Nygrén / Melinda Lindberg

Bilder: André Bottenstock & Alice Åkerblom

14 apr. 2022

Dela sidan