GRÖNA FINGRAR OCH TRÄDGÅRDSGLÄDJE

Lifestyle blogg

Kasvun Kokemus

Har du gröna fingrar eller är du kanske rent av en gröngöling när det kommer till trädgårdsarbete? Nu spelar det ingen roll för I den här inspirerande texten kommer utan tvivel ett och annat jordnära tips från vår trädgårdsexpert Leonna Aho-Ryhänen.

Leonna bor i Kyrkslätt och driver ett trädgårdsföretag som heter Kasvun kokemus, vars syfte är att inspirera människor till att lära sig trädgårdsarbete genom sitt eget odlande och agerande.

Bukett Aktia LKV


Oberoende om du är en äkta gröngöling och hör till dem, som verkligen inte är född med en blomsterskyffel i handen - finns det hopp även för dig! Leonna minns själv hur det kändes i början när hon dök ner i trädgårdsarbetets hemligheter. Men snabbt fann hon detta ytterst intressant och fördjupade sig inom området med rask takt. Vilket i sin tur ledde till ett karriärsbyte för några år sedan. Hon lämnade sitt tidigare jobb och påbörjade sina studier inom trädgårdssektorn. I dagens läge har hennes främsta hobby blivit ett passionerat jobb och en blomstrande livsstil.

Kasvunkokemus pölyttäjät AktiaLKV

Samplantering och “växtkompisar”

Samplantering är ett av Leonnas främsta råd. Det finns många anledningar och fördelar med att samplantera växter. Dvs. att plantera de växter tillsammans, som trivs i varandras sällskap. Den ena växten kan hålla borta skadedjur från den andra, en annan kan fixera kväve så att det i sin tur blir tillgängligt för de andra växterna. Dessa samplanterade växter förbättrar alltså varandras skörd, blomning och även hälsa och smak. Dessa “växtkompisar” stöttar varandra således inte bara under jorden, utan även genom att ge t.ex. vindskydd åt sin “kompis”. Med andra ord kan man säga att detta fenomen göder kvaliteten på dina grödor.

Kumpanuuskasvit


Luktärt Aktia LKV

Nedan hittar du några typiska exempel på “växtkompisar”:

• Tomat - Örter - Dahlia

• Potatis - Bönor - Ringblomma

• Sallad - Rädisa - Krasse

• Lök - Morot - Blåklint

• Spenat - Kål - Sammetsblomma

• Vitlök - Jordgubb - Ros

• Majs - Zucchini – Doftärt

Är du redan en mer avancerad trädgårsmästare, kan du lätt skapa en trendig fransk ”köksträdgård-potagé” med dessa växter. Vackert och framförallt praktiskt!

Till näst kan du kika in i en av våra ljuvliga fastigheter i Jakobstad. Denna underbara Skatafastighet har en fantastiskt fin och solig tomt samt en förtrollande vacker och grönskande trädgård om sommaren.

Skatakiinteistö


DOFTÄRTER & FÖRODLINGENS ABC

Förutom samplantering delar Leonna nu även med sig av sina bästa tips för att förodla doftärter. Denna doftande ärt är en favorit bland många trädgårdsmästare, eftersom den är ett vackert tillskott i buketter, krukor och rabatter. Som växt kräver den ingen överdriven skötsel, utan blommar vackert hela sommaren och långt in på hösten. Här kommer Leonnas bästa tips för att odla denna härliga favorit.

Step-by-step-instruktioner för förodling av doftärten:

1. Fyll ⅔ av en kruka med jord

2. Pressa ner myllan i bottnet på krukan riktigt ordentligt

3. Strö frysta frön ovanpå jorden

4. Tillsätt ca 2-3 cm jord ovanpå och vattna lite.

5. Lägg hela paketet i en fryspåse i lagom storlek.

6. Placera inomhus på en solig plats.

7. När vädret tillåter, plantera ute i trädgården eller i en större kruka.

8. Kom ihåg att gödsla vid ungefär fyra veckors ålder.

BONUSTIPS: Är du redan en mer avancerad trädgårsmästare, kan du lätt skapa en trendig fransk ”köksträdgård-potagé” med dessa växter. Vackert och framförallt praktiskt! Leonna rekommenderar GreenCares pörriäisen kukkaseos, dvs. blomsterblandning för bin. Det lönar sig att så fröna nu genast på våren. Fröblandningen erbjuder pollinerarna näring under hela sommaren.

Från en sak till en annan är det nu dags att bekanta sig med en annan vacker trädgård, denna gång i Porkala. Vi besöker ett charmigt 30-talshus på en sydlig tomt med en naturskön trädgård som utstrålar lugnande energi. Här kan du verkligen koppla av och förverkliga dina trädgårdsdrömmar!

Porkala
Porkkala



Det sägs att naturen har en läkande kraft för både kropp och själ. Och visst är det ju precis så! När vi vårdar våra växter - oavsett om det är i trädgården, på bakgården eller i planteringslådan på balkongen - tar vi hand om så mycket mer än de vackra knopparna och växande plantorna. Vi vårdar våra tankar, känslor och sinnen.

Text Viola Nygren

Bilder Leonna Aho-Ryhänen, André Bottenstock och Sofia Lönnqvist

2 maj 2022

Dela sidan