Bostadsflippandets ABC

1654523120076 70520

Känner du till begreppet flippa bostäder?

Känner du till begreppet flippa bostäder? Allt fler bostadsinvesterare svänger sig med uttrycket när de talar om att köpa, renovera och sälja en bostad med vinst. Ofta handlar det om äldre bostäder, men också nya bostäder kan flippas relativt lönsamt.

Men bakom den förrädiskt lättsamma frasen döljer sig hårt arbete – och vägen till framgång är kantad av fällor som kan förvandla drömmen om en smart investering till ett pengahål. Med våra tips ökar du chanserna att höra till de lyckligt lottade som kan kamma hem en nätt vinst på din bostadsflippning.

Slarva inte med dina pengar

Det vanligaste felet som nybörjare begår är att de slarvar med pengarna. Men med en omsorgsfull budget har du tagit ditt första steg mot framgång.

Priset på en renovering skiftar rejält, både stadsdelen och bostadens användningssyfte påverkar. Om bostaden ligger i ett högklassigt område finns det skäl att satsa mer på materialens kvalitet, de måste ju matcha nivån i grannskapet. Allt det här ska in i din budget.

Ju mer tid du tillbringar i bostaden, desto fler insikter får du. Och gör det innan du bestämmer dig för några större renoveringar.

På plats i bostaden får du en känsla för möjligheterna och vad som kan höja värdet. Finns det skäl att ändra på planlösningen? Motsvarar förvaringsutrymmena dagens förväntningar? Hur funktionellt och användarvänligt är köket? Finns det onödiga mellanväggar? Har lägenheten några stora objekt som det kan löna sig att ta bort eller modifiera för att skapa en luftigare helhet?

All tid och energi du lägger ner på det här förarbetet kommer du att dra nytta av i de följande stegen så skynda långsamt.

Renovera med hjärta och hjärna

Varje erfaren bostadsflippare kommer att säga dig samma sak: renovera omsorgsfullt, men med hänsyn till din budget. Ibland kan det vara klokt att till exempel förnya köket och fräscha upp toalett och badrum, men lämna tamburskåpen som de är. Huvudsaken är att det som görs, görs högklassigt. Och naturligtvis minskar kvalitetsjobb risken för att en ny renovering måste göras snart igen – eller att intresserade köpare vänder i dörren.

Också om omfattningen av renoveringsbehoven varierar kraftigt är en sak säker: det finns aldrig för mycket förvaringsutrymme i en bostad. Framför allt i mindre bostäder är genomtänkta förvaringslösningar guld värda: de påverkar trivseln och gör det lättare för en köpare att hålla sitt hem prydligt.

Om du har köpt en bostad som på det stora hela är i gott skick kan det räcka med att renovera eller fräscha upp kök och badrum. Allt behöver inte heller köpas nytt, du kommer långt med att till exempel slipa eller måla golv och byta skåpdörrar.

Kort och gott: graden av renovering styrs av en rad faktorer. Lägg därför tid på att bilda dig en uppfattning om bostadens egenskaper, den tilltänkta målgruppen och stadsdelens särdrag. De här insikterna hjälper dig att planera renoveringen.

Visa upp bostaden i sin bästa dager

Varje lyckad flippning kronas med en noga förberedd styling av bostaden.

– Stylingen lyfter fram hemtrevligheten, också i en tom och nyrenoverad bostad, säger Annika Huurrekorpi som är stylist på Aktia Fastighetsförmedling.


Till de färger som är trendiga just nu hör naturfärger som varmt grön Olive Green och ljusbeige Oatmeal Greige, säger Cecilia Bottenstock på företaget Köksfolk. Utöver att man ska välja harmoniska färgnyanser är hennes tips att aldrig slarva med detaljerna.

– Också om du har planerat renoveringen noggrant och valt kvalitetsmaterial kan slutresultatet verka misslyckat om du inte kommer i mål med projektet och ser till att slutfinishen med lister och täcksidor görs ordentligt.

Personlighet vinner över trender

Vad gäller bostadsstyling är det ett område som hela tiden förändras, ibland överraskande fort. Men som Annika Huurrekorpi säger:

– Det är viktigare att skapa en personlig känsla i en bostad än att fylla den med trendiga möbler. En bostad som känns unik sticker ut ur mängden.

Så håll ett öga på vad folk verkar vilja ha och gör dina axplock bland nyheterna. Men lägg mest energi på att skapa en vacker helhet som fungerar också på lång sikt.

Här är flipparens drömbostad

Här får du en smygtitt på ett projekt som får det att vattnas i munnen på varje erfaren bostadsflippare. Tvårummaren på fjärde våningen finns på Skatudden i Helsingfors, närmare bestämt på Lotsgatan i ett hus från 1904. Kort sagt: en drömbostad för alla som jagar ett cityhem med förnäm touch.

Flera detaljer gör bostaden unik. Utöver läget finns det en kakelugn och tack vare de stora rummen kan tvårummaren lätt förvandlas till en trerummare. Dessutom är husbolaget välskött och fastigheten har inga större renoveringsbehov.


Undrar du hur bostaden kan se ut i framtiden? Ta dig då en titt på bilden här nedan, tack vare den digitala stylingen ser du vilken elegant helhet man kan åstadkomma med noggrann renovering och styling.

Digistylad av köksfolks representant, Cecilia Bottenstock

Håll ögonen öppna för fler artiklar om bostadsflippandets spännande värld. Det är ett ämne som fascinerar och väcker alltmer nyfikenhet bland bostadsinvesterare.

Och när du gör allting rätt kan flippandet vara både roligt och lönsamt. Lycka till!


Text av Viola Nygrén

Bilder André Bottenstock

Översättning Joakim Enegren

Dela sidan