Näin asunnon hinta-arvio tehdään

Asumista Aktian kanssa

Kontor Aktia LKV 19 web

Asunnon hinta muodostuu monesta eri seikasta, joiden arviointiin tarvitaan välittäjän vankkaa ammattitaitoa. Hintaan vaikuttavat ulkoiset tekijät kuten markkina- ja rahoitustilanne, mutta myyjällä itsellään on myös mahdollisuus vaikuttaa asunnon hintaan tekemällä asuntoon pieniä tai vähän isompia parannuksia.

Asunnon kunto

Hyväkuntoiseen asuntoon on helppo ihastua. Ostajan on miellyttävämpää tutustua asuntoon, kun koti on siisti ja trendikkään näköinen. Siksi pieni pintaremontti kannattaa: kiristä roikkuvat saranat, korjaa kuluneet ikkunanpuitteet, paikkaa kolhut ja maalaa nuhruiset seinät valkoiseksi. Pienellä pintaremontilla asuntosi arvo voi nousta yllättävän paljon.

Sijainti

Asuntojen hinnat vaihtelevat paikkakunnittain, lisäksi eri kaupunginosia arvostetaan eri tavalla. Hintaan vaikuttaa niin asunnon sijainti kuin naapuriston tarjoamat palvelut. Keskusta-asunnot ovat yleensä kalliimpia kuin laitakaupungin asunnot. Hyvät palvelut kuten kauppa, koulu ja päiväkoti tekevät sijainnista halutumman, mikä vaikuttaa asunnon hintaan.

Taloyhtiön tilanne

Taloyhtiön taloudellisella tilanteella ja kunnolla on myös vaikutusta hintaan. Taloyhtiössä saattaa olla tulossa suuria korjaustöitä. Tiedossa oleva putkiremontti vaikuttaa väistämättä hintaan, samoin siihen, milloin asunto kannattaa laittaa myyntiin.

Markkinatilanne

Kun talous notkahtaa, ihmiset tulevat varovaisemmiksi. Ostajien kulutuskäyttäytyminen ja luottamus talouden kehitykseen vaihtelevat. Pienet kohteet käyvät yleensä hyvin kaupaksi, kun taas isojen talojen myynti on hitaampaa. Asuntojen hintoihin heijastuu myös pankkien tilanne, koska se vaikuttaa suoraan lainoihin ja niiden saatavuuteen.

23.9.2020

Jaa sivu