Näin asuntokauppa etenee

Asumista Aktian kanssa

Kontor Aktia LKV 13 web

1. Hanki lainatarjous

Jos olet myymässä vanhaa asuntoasi, ja siitä tuleva kauppahinta tarvitaan uuden asunnon ostoon, tarvitset hinta-arvion asunnosta. Kiinteistönvälittäjämme tulee mielellään arvioimaan nykyisen kotisi ja tekee sinulle välitystarjouksen asunnon myynnistä. Välittäjän käynti ei tässä tapauksessa maksa mitään, eikä se sido sinua millään tavalla.

Kun tiedät lainatarpeesi, täytä lainahakemus. Ota lainahakemuksessa huomioon varainsiirtoveroon tarvittavat rahat ja mahdolliset remonttikulut. Varainsiirtovero on asunto-osakkeissa 2 % velattomasta kauppahinnasta ja kiinteistöissä 4 % kauppahinnasta (ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa veroa).

Kun sinulla on lainalupaus, olet valmis tekemään tarjouksen heti löydettyäsi uuden kodin.

2. Tee ostotarjous

Kun haluat tehdä tarjouksen, ota yhteyttä välittäjään. Tarjous tehdään kirjallisesti sitä varten laaditulla lomakkeella, jonka saat kiinteistönvälittäjältä. Tarjoukseen merkitään kauppahinta, maksuaikataulu, toivottu vapautumisaika sekä tarjouksen voimassaoloaika. Tavallisesti pari päivää riittää. Jos pankkilaina ei vielä ole varmistunut, voit laittaa lainan saannin tarjouksen ehdoksi. Välittäjä kertoo, millä tavoin tarjous sitoo sinua, ja miten tarjousneuvottelu etenee.

3. Myyjä hyväksyy ostotarjouksesi

Välittäjä vie tarjouksen myyjälle, ja myyjä joko hyväksyy tarjouksen sellaisenaan, hylkää sen tai tekee vastatarjouksen, jolloin alkuperäinen tarjous lakkaa olemasta voimassa. Vastatarjous on voimassa myyjän ilmoittaman ajan.

4. Tee asunnon kuntotarkastus

Joihinkin asuntoihin on tehty kuntotarkastus jo myynnin alussa, mutta se tehdään viimeistään ennen kauppaa, jolloin ostaja voi olla mukana tarkastuksessa. Jos tarkastus on tehty aiemmin, tarkastajan kanssa on usein mahdollista järjestää uusi "ostajan kierros", jolloin ostaja pääsee tutustumaan kohteeseen tarkastajan kanssa. Kuntotarkastuksen tekeminen voi olla myös tarjouksen ehtona.

5. Tutustu kauppakirjaluonnokseen

Kauppakirjaluonnos kannattaa lukea huolella läpi. Kiinteistönvälittäjä lähettää sen luettavaksi ennen kauppaa. Kauppakirjaan kirjataan kaupan ehdot, sekä olennaisia kauppaan liittyviä seikkoja, mm. mahdolliset virheet tai tarkastusraportit.

6. Kaupanteko

Kaupantekoaika ja -paikka sovitaan, kun kaupan ehdoista on päästy sopimukseen. Jos otat pankkilainaa kaupan tekemiseen, kauppa tehdään tavallisesti sinun pankissasi. Joillain paikkakunnilla on tapana mennä myyjän pankkiin. Välittäjän vastuulla on huolehtia, että kaikki kaupan tekemiseen tarvittavat asiakirjat ja henkilöt ovat paikalla kaupantekotilaisuudessa.

Kaupantekotilaisuudessa käydään kauppakirja läpi, allekirjoitetaan se ja suoritetaan sovitut maksut. Välittäjä huolehtii siitä, että asunto-osakkeen kaupassa ostajana maksat varainsiirtoveron kaupantekotilaisuudessa. Välittäjä tuo mukanaan tarvittavat maksulaput ja lomakkeet. Välittäjä ilmoittaa kaupasta verottajalle. Kiinteistökaupassa vero suoritetaan oma-aloitteisesti. Vero on maksettava ennen kuin haet lainhuutoa tai kirjaamista, viimeistään kuuden kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta.

Voit koska tahansa ottaa kiinteistönvälittäjään yhteyttä kaupan jälkeen, jos jokin asia herättää kysymyksiä. Välittäjä säilyttää kaikkia kauppaan liittyviä asiakirjoja vähintään viiden vuoden ajan.

7. Avainten luovutus ja oma, uusi koti

Kun kauppa on tehty, asunnon myyjä luovuttaa sinulle asunnon kaikki avaimet sovittuna ajankohtana. Nyt on aika alkaa remonttityöt ja muuttotyöt, koska asunto on nyt sinun!

28.10.2020

Jaa sivu