Stylisten tipsar - Dags att sommarbona våra hem

Lifestyle blogg, Stylisten tipsar

Kadermonkatu 24 as 1 35

Tips för ett somrigt hem

Sommaren är äntligen här och det är dags att piffa upp hemmet inför den ljusa, varma och efterlängtade årstiden. Ut med det murriga och mörka och in med det fräscha, ljusa och luftiga. 

I detta blogginlägg kommer vår stylist, Antonia Blechingberg, med tips på hur du skapar det perfekta semesterlugnet både inomhus och utomhus.

Vilka inredningstrender lönar sig att anamma? Hur fixar man till sin balkong till en tilltalande sommaroas? Och vad är viktigt att tänka på när det kommer till stämningsfull sommarbelysning? 

sommarbild

Färg & mönster

Matcha det soliga och somriga vädret utomhus med glada och uppiggande färgval i inredningen. 

Efter en tid av lugna neutrala färger söker vi oss alltmer till starka och utstickande färger. Addera glada färgklickar runt omkring i hemmet och våga bryta av den klassiska baslooken i vitt och beige. 

Sommarens lugnande färger.

Grönt och blått, ljusrosa och lila är utmärkta färgval för att skapa lugn och harmoni i ett rum. Dessa färger har en lugnande effekt på oss människor och är färger som vi förknippar med naturen. Att inreda med dessa färger kan hjälpa till att minska stress och främja avkoppling. 

Partners Cover Story och Cilla's

De energiska och uppiggande färgvalen 

Gult och rött, färger som kommer med glädje, fungerar som humörhöjare och som förknippas med optimism och energi. Dessa färger står i kontrast till de lugna färgerna och höjer istället vår kreativitet och stärker vårt fokus.

Partners Cover Story och Cilla's 

 Djupa färger gör comeback! 

Djupa färger förknippas väll oftast med höst och vintertid men i år är burgundy, plommon och terracotta heta på tapeten. Speciellt terracotta är en stor trendfärg i år och gör sig extra bra utomhus i form av vackra krukor i olika storlekar och former.

Det skandinaviska lugnet

Ifall du vill hålla dig till det skandinaviska lugnet lönar det sig att behålla basen neutral. Neutrala färger känns fräscht, stilrent och som ett säkert kort. En neutral bas kan nätt och lätt brytas av med pigga färger i detaljerna, utan att den ljusa helhetskänslan försvinner. Plocka ut dina favorit accentfärger och experimentera fritt. 

Har du en ledig dag över och är på jakt efter en större förändring? Måla om en vägg i ditt hem i en somrig färg - det blir ett vackert blickfång som höjer sommarkänslan i hemmet. 


Naturmaterial hör sommaren till 

trä


Det finns en hel del material som förknippas direkt till sommar, semester och lata dagar på landet. Rotting, bambu, jute, terracotta och trä sätter tonen för sommaren. Naturmaterial ger en lugn och harmonisk känsla i inredningen och är även en win win för miljön!  

Satsa på lätta och luftiga textilier! 

För att få till den där luftiga och fräscha looken så är huvudingrediensen väldigt tydlig - textilmaterial. Och vilket material går hand i hand med sommaren? Jo, linne. Fyll din soffa med linnekuddar och byt ut sängöverkastet i sammet till ett lättare i linne. Ett ljust och lätt skrynkligt linnetyg hör sommaren till och ger en härlig känsla i hemmet. Andningsbara material gör att rummet känns svalare och fräschare.

säng

Ett annat trendigt material i sommar är bäckebölja / seersucker / krepp-bomull, kärt barn har många namn. Bäckebölja, är ett tunt bomullstyg med en svagt bubblig struktur. Ett material som anses lätt och luftigt och perfekt att sova i under varma sommarnätter. 

Konsten att inreda med mönster 

Det är något med mönster som bara andas sommar. Mönstrade tapeter eller mönstrade tyger gör en påmind om gamla charmiga sommarstugor som utstrålar barndomsminnen och sommaren.

Att inreda med mönster kan kännas svårt för en del men det lönar sig att prova sig fram, lägga till och plocka bort efter behag och smak. 

Låt naturen flytta in

naturen

Med sommaren kommer grönska och med grönska kommer lugn. Att inreda med växter har en positiv effekt på inomhusluften och med växter kan man på ett enkelt sätt hämta in mer liv och energi till inredningen. 

naturen blommor

Lycka är att kunna plocka in sina sommarbuketter direkt från trädgården. Det blir både en rolig sommarsyssla men även en vacker blickfång i hemmet. 

Även frukt, grönsaker och örter fungerar bra som sommar dekoration. Hur enkelt, fint och förmånligt är det inte med citroner i en stor skål, ett knippe morötter på köksön eller örter i små krukor? Basilika, mynta och koriander för att nämna några, ger en fräsch känsla till inredningen men är även gott att använda till matlagning eller i somriga drinkar.

kök örter

Inred din uteplats.

Partner: Kirkkonummen Kukka

Tips för en mysig balkong och terass.

Äntligen är det dags för oss att flytta ut på våra älskade uteplatser. Med sol och värme spenderar vi gärna tid ute på balkongen och terrassen för sköna lässtunder, umgänge och goda måltider.

Här kommer några enkla tips på hur du hottar upp balkongen och terrassen inför säsongen.

Börja med att fundera över vilken funktion din balkong eller uteplats ska ha och planera förvaring och placering av möblering därefter. Tänk multifunktionellt! Med bra planering och genomtänkt inköpslista kan du undvika snabba impulsköp och 'slit och släng’ vilket både miljön och plånboken tackar för. 

Utemöbler  

Investera i hållbara, praktiska och bekväma utemöbler. Föredra möbler i naturmaterial som bambu, rotting och jute. Inred med krukor i tidlös design och mattor i återvunnen PET-polyester eller jute. Att investera i möbler av hög kvalitet är värt det, för då håller de även i tuffa väderförhållanden år efter år.

När du valt ut möblemang tänk på att rikta möblerna så att det gröna/vyerna omkring blir utsikten.

balkong

Tips! På mindre balkonger lönar det sig att ha ihopfällbara möblemang som du smidigt kan fälla ihop och ställa undan vid behov.

Inred uteplatsen med växter


En terass eller balkong utan växter kan lätt bli en stel och kallt inredd terrass. Placera ut krukor i olika storlekar som skapar dimension till utrymmet och fyll krukorna med dina favorit växter som klarar sig utomhus på egen hand.

Partner: Kirkkonummen Kukka 

Att inreda balkongen med växter gör att uteplatsen blir mycket mer hemtrevlig och tilltalande. Eller varför inte ha sin alldeles egna kryddodling nära till hands? Inred din terrass med krukor av örter som rosmarin, timjan, oregano eller basilika. 

Ifall du önskar lättskötta växter på din uteplats kan du välja mellan t.ex pelargoner, lavendel, olivträd och bambu. Men kom ihåg att anpassa växterna efter läget på din uteplats. 

Mysig belysning till din uteplats

Om det är något som höjer stämningen så är det rätt lampor och ljus! Med rätt typ av belysning skapar du enkelt en mysig atmosfär och utomlandskänsla på din uteplats. 

Gå efter smak och tycke men tänk på att ha olika typer av ljuskällor och gärna på olika höjdnivåer och satsa gärna på lampor med ett mjukt, ljust sken. Det är inte mycket som krävs, med några LED-ljusslingor, ljuslyktor och batteri/solcellsdrivna bordslampor kommer du redan långt!

Solcellsdrivna lampor är ett perfekt val att ha på sin uteplats, speciellt vid sensommaren och ljumma augustikvällar. Solcellsbatterierna laddar på dagen och lyser upp så fort det börjar skymma. En utebelysning med solcell går lätt att placera och kan flyttas runt efter behov, ingen elanslutning behövs. 

Även levande ljus hör sommaren till och passar bra att ställa fram på middagsbordet. 

Med dessa sommartips önskar jag er alla en skön och avkopplande sommar!


Text & Styling: Antonia Blechingberg

Foto: André Bottenstock, Victor Stenström 

Partner: Cover Story, Cilla's, Kirkkonummen Kukka
Antonia Blechingberg

Antonia Blechingberg

13 juni 2023

Dela sidan