DIY - Juldekorationer

Lifestyle blogg

Sarah vombrack ev5 Ztj QC Ek U unsplash

Skapa personliga julprydnader inför julen

Välkommen till den andra delen av vår "göra själv" (DIY) julkalender! Nu när december är här och julen närmar sig med stormsteg är det dags att sätta igång med nästa spännande projekt: att skapa dina egna personliga julprydnader. Att göra egna dekorationer ger inte bara ditt hem en unik och personlig touch, utan det är även ett roligt sätt att spendera tid med familjen och vänner. Här är några idéer och steg-för-steg-instruktioner för att komma igång med din DIY julpyntning.

Material som behövs:

  • Färgglatt papper eller kartong i olika färger
  • Sax
  • Lim
  • Band eller snöre
  • Glitter eller paljetter (valfritt)
  • Dekorativa pärlor eller knappar (valfritt)
  • Penslar och färger (akryl eller vattenfärger)
  • Glitterlim (valfritt)
  • Stämplar och bläck (valfritt)

Steg 1: Välj dina julprydnader

Innan du börjar, bestäm vilka julprydnader du vill skapa. Kanske vill du göra traditionella stjärnor, hjärtan, granar eller snögubbar? Eller så kan du låta din kreativitet flöda och skapa egna unika former. Skriv ner dina idéer och skisser på ett papper så att du har en plan att följa.

Steg 2: Klipp ut formerna

När du har bestämt dig för dina former, använd saxen för att klippa ut dem från det färgglada papperet eller kartongen. Se till att du skapar två identiska delar för varje julprydnad, så att du kan limma ihop dem senare.

Steg 3: Måla och dekorera

Nu är det dags att låta din kreativitet blomstra. Använd penslarna och färgerna för att måla eller dekorera dina julprydnader. Du kan skapa mönster, måla ansikten, eller helt enkelt låta dem vara enfärgade och lägga till dekorativa detaljer senare. Glöm inte att använda glitter, paljetter, pärlor eller knappar om du vill ge dem en extra gnista.

Steg 4: Limma ihop delarna

När din målning och dekoration är torr, använd limmet för att fästa de två identiska delarna tillsammans. Se till att du lämnar en liten öppning längs kanten så att du kan fästa ett band eller snöre senare för att hänga upp din prydnad. Låt limmet torka ordentligt innan du går vidare.

Steg 5: Lägg till detaljer

Ett av de roligaste stegen är att lägga till små detaljer som ger dina julprydnader karaktär. Använd glitterlim för att skapa gnistrande effekter eller använd stämplar och bläck för att lägga till mönster eller text. Du kan också fästa små pärlor eller knappar för att skapa ögon, knappar eller andra dekorativa element. I synnerhet familjens små brukar uppskatta att få limma ögon på dekorationerna.

Steg 6: Fäst bandet eller snöret

När din julprydnad är klar och alla detaljer är på plats, är det dags att fästa ett band eller snöre så att du kan hänga upp den. Klipp en bit band eller snöre och gör en liten knut i ändan. Fäst sedan den andra ändan på din julprydnad genom öppningen du lämnade när du limmade ihop delarna.

Steg 7: Låt torka och häng upp

Nu är dina personliga julprydnader klara att torka helt. Låt dem sitta i några timmar eller över natten för att säkerställa att allt är ordentligt fastsatt och torkat. När de är redo kan du hänga upp dem på din gran, i fönstret eller var som helst du önskar i ditt hem.

Steg 8: Skapa minnen

Att göra egna julprydnader är inte bara ett roligt DIY-projekt, det är också ett tillfälle att skapa minnen och traditioner. Använd detta som en möjlighet att samla familj och vänner för en pysselkväll. Skapa ett julpyntverksted där alla kan uttrycka sin kreativitet och skapa sina egna unika prydnader. Dessa kommer att vara speciella minnen som du kan använda år efter år när du dekorerar ditt hem för julen.


Vill du ha mer DIY tips, kolla in vår guide till hur du gör din egen Julstjärna.

Att göra dina egna julprydnader ger inte bara ditt hem en personlig och unik touch, utan det är också ett fantastiskt sätt att komma i julstämning och dela den med dina nära och kära. Oavsett om du väljer att skapa traditionella former eller låter din fantasi flyga fritt, kommer de julprydnader du skapar att vara fyllda av kärlek och omtanke. Så sätt igång med ditt DIY julpyntprojekt och låt din jul bli ännu mer speciell i år. 

I den tredje delen av vår "göra själv" julkalender kommer vi att ta upp ännu fler spännande DIY-projekt för att sprida julglädje och kreativitet.

Håll utkik!

3 dec. 2023

Dela sidan