DIY Julgodis

Lifestyle blogg

4

Julgodis förenar familjer och vänner, och en av de mest populära sötsakerna som förknippas med julen är utan tvekan julkola. Denna söta, mjuka och något nötiga delikatess smälter i munnen och skapar omedelbar julkänsla från första tuggan. Att tillverka julkola kan vara en tradition för många och det sprider glädje och utsökt smak under julen.

Julkolans ursprung och historia

Även om tillverkningen av julkola kanske inte är en mycket gammal tradition, går godisens historia tillbaka i århundraden. Godis var ursprungligen medicin som tillverkades med örtextrakt och honung. Godis började likna moderna sötsaker mer när socker började användas i deras tillverkning på 1600-talet.

Ingredienser
För att tillverka julkola behövs några grundläggande ingredienser, vilket resulterar i en magisk sötma som smakar jul. Här är ett enkelt recept för att göra julkola:

 • 4 dl vispgrädde 
 • 2 dl socker 
 • 2 dl sirap 
 • 1 dl smör 
 • 1 tsk salt 
 • 1 tsk vaniljsocker 
 • 2 dl hackade mandlar (eller andra nötter om du vill variera)


Tillagning:

 1. Blanda grädde, socker, sirap, smör och salt i en kastrull. 
 2. Värm blandningen på medelvärme tills den kokar, och rör hela tiden.
 3. När blandningen börjar koka, tillsätt mandlarna (eller andra nötter) och blanda ordentligt. 
 4. Låt blandningen sjuda och koka sakta i cirka 25-30 minuter eller tills den tjocknar och når en karamelliknande konsistens. Var noga med att blandningen inte bränner fast i botten. 
 5. Ta kastrullen från värmen och rör i vaniljsocker. 
 6. Häll karamellmassan i en form eller plåt med bakplåtspapper. Låt den svalna och stelna. 
 7. Skär karamellerna i lämpliga bitar, linda dem i bakplåtspapper och njut! 
 8. Dekorera och ge bort julkola som gåva

Tips: Du kan också prova olika smakalternativ för toffen genom att tillsätta till exempel kanel, ingefära eller saltade nötter i blandningen. På så sätt kan du skapa din egen personliga touch till detta traditionella recept.


En jultradition att njuta av

Julkola smakar inte bara gott, det kan också se fantastiskt ut. Du kan dekorera kolabitarna med rött band, placera dem i små presentförpackningar eller lägga dem i vackra glasburkar. Sådana mumsiga gåvor är ett utmärkt sätt att glädja vänner och familj under julen.

Är du inte av den bakande typen så kan du hitta härliga läckerheter från Caramilla här.


Att tillverka och dela julkola med nära och kära kommer definitivt att sprida julstämning och söt njutning under julen. Du kan också experimentera med olika smaker genom att tillsätta till exempel kanel, ingefära eller saltade nötter för att ge din egen personliga touch till denna härliga tradition. Oavsett om din jul är söt eller salt är tillverkningen av julkola garanterat ett läckert sätt att fira denna underbara högtid.

Partner: Caramilla

10 dec. 2023

Dela sidan