Varför anlita en fastighetsmäklare?

Koncept Aktia

Aktia Homepage

En bra mäklare är mer än guld värd för den som ska sälja. Då mäklaren sköter jobbet kan bostadsägaren fundera på annat. Mäklaren kan beakta bostaden med nya färska och professionella ögon, vilket gör att säljaren med största sannolikhet får bästa resultatet från försäljningsprocessen. En bra mäklare ser och framhäver bostadens bästa sidor.

Under de senaste åren har det till fastighetsmarknaden kommit tjänster som sköter försäljningen av en bostad utan en egentlig mäklare. Dessa tjänster gör pappersarbetet för säljaren men bostadsvisningen ligger helt och hållet på ägarens ansvar.

En för bekant säljare kan ändå vara ett hinder för en köpare då köparen försöker se bostaden som sitt nya hem. Då den nuvarande ägaren är på plats blir det svårare för köparen att se sig själv där. Ifall säljaren är på plats under visningen vågar köparen eventuellt inte diskutera lika öppet om bostaden. Bostaden kan också personifieras för mycket till säljaren. Köparen funderar ofta på lägenheten utifrån egna behov och vill skapa en egen uppfattning. För säljaren är bostaden ofta ett kärt hem medan köparen kan betrakta det som ett placerings- eller saneringsobjekt.

Med dessa nya tjänster blir det en förvånansvärt stor del för säljaren att sköta själv. Dessutom förändras lagarna och kraven på branschen konstant. Mäklaren har i första hand information om möjliga förändringar.

Information och rätt prissättning

En professionell fastighetsmäklare kan prissätta bostaden rätt. Säljaren kan förstås prissätta bostaden själv med hjälp av olika guider, men mäklaren ser helheten och kan på så sätt värdera bostaden till bästa möjliga pris. Mäklaren har prisstatistik från en lång tidsperiod för området. Då blir försäljningspriset rätt från början och försäljningstiden så kort som möjligt. Att köpa och sälja en bostad är en av de stora affärerna i livet, att det lönar sig att sköta rätt från början med hjälp av en mäklare.

Fastighetsmäklaren är expert

Med mäklaren kommer också andra relevanta tilläggstjänster som behövs vid försäljning av en bostad t.ex. fotografering och möjlig virtuell visning. Fastän säljaren har rätt verktyg för att fotografera bostaden kan ändå ett proffs välja rätt vinklar och de intressanta detaljerna i hemmet. Via en mäklarbyrå marknadsförs bostaden på flera ställen så att köparna inte av misstag måste hitta bostaden.

Fastighetsmäklaren öppnar inte bara dörren utan är på plats och berättar om bostaden, bolaget och utvecklingen i området. Mäklaren går även med säljaren igenom bostadens styrkor och svagheter samt vilka åtgärder det lönar sig att göra innan man sätter igång med försäljningen. Mäklaren stöder och hjälper säljaren genom hela försäljningsprocessen.

En professionell mäklare håller säljaren välinformerad och ringer efter visningarna för att berätta hur det går. Öppen och ärlig kommunikation ger ett bättre slutresultat. Vid en av livets största affärer är tillit och aktiv kontakt ytterst viktigt.

Petri Abrahamsson

Petri Abrahamsson

25 jan. 2019

Dela sidan