Tips till bostadsplaceraren

Koncept Aktia

Aktia Kiinteistonvalitys Img 005

Har du planer att skaffa en traditionell placeringsbostad, ett pensionärshem eller en studiebostad åt dina barn? Att investera i en bostad är en långsiktig och stabil placering, vars avkastning du själv kan påverka. Avkastningen kan bestå av hyresintäkter och en eventuell värdeökning. I bästa fall kan hyresintäkterna täcka alla lånekostnader helt och hållet, och genom att renovera bostaden kan du höja dess värde.

Nyttan med bostadsplacering

  • I bästa fall kan hyresintäkterna täcka alla låne-amorteringar
  • Räntan på ett lån för en placeringsbostad kan du dra av dina kapitalinkomster
  • Bostadens eventuella värdeökning

Tips till bostadsplaceraren

Då du tänker placera i en bostad och hyra ut den till någon annan, ska du komma ihåg följande saker:

  1. Läget avgör. Det är viktigt att trafikförbindelserna är goda och det är nära till service.
  2. Bra planlösning. Kan alla kvadratmeter i bostaden inredas och rymmer badrummet en tvättmaskin?
  3. Är husbolagets ekonomi i skick och är alla nödvändiga reparationer utförda. Bekanta dig med disponentintyget, bokslutet, verksamhetsberättelsen och bolagsordningen.
  4. Red ut eventuella renoveringsbehov. Hemmet slits då man bor i det, och därför är det vettigt att fundera över hur ofta bostaden ska renoveras. Det är viktigt att komma ihåg att en renovering kan höja bostadens värde.
  5. Skaffa dig en pålitlig hyresgäst. Då du gör ett hyresuppdrag med oss, letar vi fram en pålitlig hyresgäst. Därtill kontrollerar vi hyresgästens bakgrund och kredituppgifter, samt sköter vi om att göra upp ett hyreskontrakt, ta emot en garantipeng och ordna allt i anknytning till en hemförsäkring.
  6. Kom ihåg skatteavdrag. Du ska själv deklarera hyresinkomsten och avdragen.

Lämna köpuppdrag

Du kan göra ett köpuppdrag med Aktia Fastighetsförmedling. Berätta för oss vilken slags placeringsbostad du letar efter, och så hittar vi en sådan åt dig. Den som gör ett köpuppdrag betalar förmedlingsarvodet.

8 maj 2019

Dela sidan