Stylisten tipsar - Duka upp för påsk!

Lifestyle blogg, Stylisten tipsar

Pask 2023 3

Tjuvstarta påsken redan idag!

Ljusare tider är äntligen här, dagarna blir längre och påsken med sin charm står och väntar bakom hörnet! Det är nu som vintern övergår i vår, blommor och trädknoppar slår ut i blom och vårens härliga högtid för umgänge, långa middagar och vackra vårdukningar gör entré.  

I detta inlägg kommer vår stylist, Antonia Blechingberg, med inspiration och tips på hur du med enkla knep får till en vacker påskdukning i enkel elegans. 

Duka påskbordet med enkel elegans. 

När påsken (och andra högtider) firas står ofta ett dukat matbord i centrum så sätt gärna lite extra tid, kärlek och krut på din dukning. Att duka fint och omsorgsfullt är halva nöjet med en god måltid. 

Att lyckas med en vacker påskdukning behöver varken vara avancerat, dyrt eller endast till för den kreativa. Med enkla medel gör du din påskdukning till succé! 

Våga vara kreativ, låt fantasin flöda fritt och bjud in gamla som unga för att hjälpa till!  

 Fira in påsken med färg 

påskfärg

Liva upp påsklunchen med pasteller och pigga vårfärger! Efter en lång och mörk vinter välkomnar vi färger med öppna armar. 

 En del väljer att gå all-in med färg och väljer bordduk, påskpynt, porslin och blommor i regnbågens alla färger medan andra väljer att duka nedtonat med neutral bas och sobra färgval. Påsken kommer tur nog utan pekpinnar och en lyckad påskdukning formas efter smak och tycke.

Tips: Välj ut ett färgtema för din dukning så får du ett garanterat harmoniskt resultat!  

 Så skapar du utomhuskänsla inomhus. 

Plocka gärna in naturen i din dukning för en mer levande och naturnära känsla.

ff

Med hjälp av naturliga element kan du skapa en lugn och harmonisk stämning på bordet - en utomhuskänsla fast inomhus. (Eller på den inglasade terassen) För att inkludera naturen i påskduknigen kan man använda sig av blommor, kvistar och blad som dekorationer på bordet. 

Naturliga material som trä, sten och linne skapar en rustik och komplett utomhuskänsla. En påskdukning som inkluderar naturen är både vacker och hållbar och enkel att anpassa efter stil och smak. 

Lägg fokus på detaljer! 

detaljer


För att verkligen få din påskdukning att sticka ut, fokusera på detaljerna. Lägg till små dekorativa element på bordet som sätter guldkant på middagen. Gå loss på föremål i olika former och höjder och skapa dynamik i din dukning. 

Tips! När du dekorerar med höjd, se till att du inte placerar höga blommor eller kvistar så att de skymmer sikten bland middagsgästerna. 

Blommor & Grönt 

Våren är här och det skall synas!

blommor


Påskliljor, videkvistar, pärlhyacint, och färgsprakande tulpanbuketter hör påsken till. Plocka in naturen i form av blommor, kvistar och grönt och skapa påsk-magi på bordet. Låt grönskande detaljer i form av små blomsterlökar, färgsprakande påskliljor och björkris få ta plats på bordet.

Klassiska påskbommor i gult tröttnar man aldrig på, men dekorera och blanda gärna ut med andra vårfavoriter för en mer personlig look. 

Tips! Våga färg och våga blanda bomsorter! 

påsklilja


Vett & Etikett 

Trots att påsken känns avslappnad och regelfri finns det en hel del bra duknings-tips att lägga bakom örat. Dessa tips kommer underlätta både dig som värd men även dina gäster.  En riktigt bra dukning får gästerna att känna sig hemma. 

Placera rätt; 

Tallrikar:  Det vanligaste alternativ är att man placerar ut en varmrättstallrik på varje plats på bordet. Därefter placeras en förrättstallrik ovanpå varmrättstallriken.

  Bestick: Besticken placeras utifrån och inåt i den ordning som de kommer användas. Efterrättsbestick dvs. dessertsked eller dessertgaffel skall placeras mellan glas och tallrik med skeden överst och skaftet åt höger. 

   Glas:  Alla glas placeras från höger till vänster i den ordning de används. Oftast använder man ett glas för vin (till både förrätt och varmrätt) och ett glas för bordsvatten. Vattenglaset placeras alltid längst ut till höger.

    Servetter lyxar till vilken dukning som helst, servetten skall vara till vänster om tallriken, alternativt på. 

    Tänk på: Att duka för mycket på bordet kan göra det svårt att umgås och äta vid bordet. Se även till att det finns tillräckligt plats på bordet åt all mat och dryck. Sidobord kommer till bra användning under större bjudningar. 

    Påskpynt & Pyssel 

    ägg

    Ingen påsk utan påskpyssel och ingen påsk utan ägg. Att dekorera med ägg är både enkelt och roligt och en favoritsyssla för de små. Här är det endast fantasin som sätter gränser! 

    Färga ägg naturligt

     Färga ägg i olika färger och placera dem i en skål eller på bordet som dekoration. Det finns en lång rad råvaror som kan användas för att färga ägg. T.ex rödbeta, granatäpple, lökskal, bär och rödkål för att nämna några. 

    Allt du behöver är ägg, vatten, ättika och råvaran som ska ge färg.     Gör så här, koka äggen, ta av från värmen och kyl äggen i kallt vatten. 

    Koka ihop vatten och din utvalda råvara i en annan kastrull. Låt sjuda i cirka 20 minuter. Häll sedan i en skvätt ättika och låt svalna. Lägg de kokta äggen i färgbadet och låt ligga tills de har fått önskad nyans. 

    Pynta påskriset med ägg

    ägg

    Häng handmålade ägg i ditt påskris och få till äkta påskstämning i ett huj! Låt påskriset bli en vacker kreation i ditt vardagsrum eller påskbordets mittpunkt på din dukning. 

    Servettvikning 

    Med hjälp av servetter i olika färger och mönster kan man enkelt skapa en rolig och lekfull detalj på bordet. Vackra servettvikningar blir oftast pricken över i:et i en dukning.  

    påskhare

    Gör så här:  Vik linneservetten på mitten så du får en triangel med spetsarna mot varandra. Ha kortsidan med spetsen neråt mot dig.

    Rulla kortsidan uppåt mot långsidan så linneservetten blir som en rulle. Böj upp "rullen" på mitten och knyt ihop ändorna med en bit snöre så du får till kaninöronen. 

    Placera servetten på en tallrik och lägg ett ägg i mitten/öppningen av servetten, klart! 

    Rita ett kaninasikte på eller använd ägget som ett placeringskort genom att skriva namn på ägget.

    Med dessa inspirationstips önskar jag dig en glad (och god) påsk! 

    Lycka till med påskdukningen! 

    Text Antonia Blechingberg | Bilder: Andre Bottenstock | Styling: Antonia Blechingberg | Partners: Cilla's, Stenius

    Antonia Blechingberg

    Antonia Blechingberg

    30 mars 2023

    Dela sidan