Fem tips för dig som vill investera i en bostad

Lifestyle blogg, Koncept Aktia

Untitled 9

Fem tips för dig som vill investera i en bostad

Allt fler väljer att köpa en investeringsbostad. Hör du till dem? Då kan det vara värt att titta extra noggrant på vad som händer i Åbo. Men läs våra tips innan du slår till.

Under de senaste åren har finländarna fått upp ögonen för en rad olika placeringsalternativ. Och marknaden har svarat på det intresset med en uppsjö möjligheter för dem som gärna ser att deras besparingar ger avkastning. Ändå kan det vara på sin plats att först skaffa sig en helhetsbild av marknaden.

Två enkla sanningar

Den första sanningen är att de flesta som vill investera aldrig kommer igång. De läser på, funderar, överväger och grubblar tills de tröttnar på allt. Också om det självklart är viktigt att förstå vad man placerar i är den gyllene regeln i investeringsvärlden den andra sanningen: Start before you´re ready. Med andra ord, ta ditt första steg innan du har läst varje investeringsbok i världen. Det är bättre att komma igång än att sitta och vänta på det perfekta investeringstillfället eller att du blir fullärd, det blir ingen ändå.

Så vad krävs av dig? Med långsiktighet, systematik och tålamod kommer du långt. De tre egenskaperna ger dig goda förutsättningar att fatta kloka beslut, också när någon ny, frestande investeringstrend dyker upp. Trender kommer och går, långsiktighet består.

Turun seutu kauneimmillaan


Vilken placeringsform ska jag välja?

I dag har olika investeringsformer dykt upp som svampar efter regnet. Den utvecklingen ger naturligtvis dig möjlighet att skräddarsy dina investeringar som du vill. Till all lycka har regeln Lägg inte alla ägg i samma korg gått hem hos de finländska investerarna. Därför har de flesta välmående investeringsportföljerna i dag kryddats med alternativa investeringar som uppväger den klassiska kombinationen av aktier och fonder. Till de vanligaste alternativa investeringarna hör fastigheter, infrastrukturfonder och olika strukturerade placeringsprodukter.

En finländsk kärlekssaga

Vi finländare har en förkärlek för bostadsinvesteringar. Förmodligen på grund av en kombination av det konkreta och vårt sunda förnuft som säger oss att en välskött bostad ofta är en god investering. Med en duktig placeringsrådgivare och noggranna kalkyler kan en investeringsbostad fungera som exempelvis ett slags pensionsförsäkring. Kom ändå ihåg: också här gäller regeln om alla ägg i en korg.

Den investerare som väljer att sätta rubb och stubb i bostadsinvesteringar utsätter sig för eventuella svängningar på bostadsmarknaden, samtidigt som pengarna har satsats på ett enda kort, och det gör ju placeringen onödigt riskabel.

Om du värdesätter din nattsömn gör du alltså klokt i att satsa på både en bostad och till exempel bostads- och fastighetsfonder. Det är vad branschfolk kallar en diversifierad placeringsportfölj.

- Aktia LKV


En nyans av tidigare nämnda långsiktighet är förmågan att hålla huvudet kallt när det stormar. Det innebär att du noggrant överväger varje beslut och att du har koll på siffrorna i din investeringsplan, till exempel om hur du räknar på stigande räntor. Låter det besvärligt? Det säger sig själv att du vinner på att knyta till dig ett proffs inom bostads- och bankbranschen – om du omger dig med dugligt folk har du klart bättre förutsättningar att se din investering utvecklas i rätt riktning.

Från ord till handling: det händer i Åbo

Med sina stenhuskvarter, parker, kaféer och sitt kulturliv är Åbo en vacker, charmig och mysig stad.

Rantakatu 48-Aktia_LKV


Till de trendiga områdena i Åbo hör i dag nybyggena längs Aura å, universitetskvarteren och stadsdelen Martinsbacken. Bostadsinvesterarna ser att det här är områden som tack vare sin miljö och sympatiska stämning har stark dragningskraft. Men hur klarar sig Åbo i jämförelse med exempelvis Helsingfors?

Vad gäller hyresavkastningen vinner Åbo, men Helsingfors är landets stjärna vad gäller värdeutvecklingspotential. Med andra ord är Helsingfors en favorit bland de bostadsinvesterare som antingen vill säkra värdet eller se en värdeökning, samtidigt som de inte har svårt att få bostaden uthyrd.

Åbo får draghjälp av hela landskapet

I Åbo har man visserligen inte byggt nytt i lika hög grad som på andra tillväxtorter, men ur ett investeringsperspektiv är Åbo ändå ett mycket intressant alternativ. Redan det faktum att hela Egentliga Finland under flera års tid har visat en positiv strukturförändring gör att Åbo har värdeutvecklingspotential på längre sikt.

Bostadsinvesterare föredrar att satsa på mindre bostäder, ofta ettor eller tvåor. Den trenden gäller både Åbo och andra städer. Andra avgörande faktorer är läget och om de stora renoveringarna har gjorts i fastigheten.

Puistokatu - Aktia LKV

Till slut kan man väl säga att det finns två skolor bland bostadsinvesterarna: de som föredrar billiga bostäder och köper flera av dem och de som satsar på centrumläge och anser att kvalitetskriterierna är viktigare än antalet bostäder som man investerar i. Till vilken skola hör du?

Fem tips för smarta bostadsinvesteringar

  • Gå noggrant igenom din budget. Förivra dig inte, köp en bostad du har råd med.
  • Gör upp en ärlig plus- och minuslista över bostaden du funderar på.
  • Ta reda på vilka renoveringar som har gjorts i huset och vilka som är på kommande.
  • Är du den händiga typen? Överväg då att köpa en bostad i sämre skick och renovera den. Den strategin kan ge både en säkrare värdeökning och hyresinkomst.
  • Välj din strategi: ska du satsa på flera bostäder utanför centrum eller prioriterar du ett centralt läge?

Läs mer om bostadsfinansiering:
https://www.aktialkv.fi/sv/asumista/kodin-rahoitus-joustavasti-aktia-pankista

Har du redan en förmögenhetsplan? Vi anser att varje finländare borde ha en sådan. På Aktia hjälper vi dig med att kartlägga möjligheterna och riskerna i din ekonomi. Sedan kan du ta följande steg och komma igång med investeringar som passar din livssituation. Läs mer på: www.aktia.fi/sv/vaurastumissuunnitelma


För artikeln intervjuades följande experter:

Petri Abrahamsson, områdeschef för Åbo på Aktia Bostadsförmedling

Oscar Taimitarha, direktör på Aktia för Helsingfors och Nyland

Text: Viola Nygren/Joakim Enegren

Bilder: Samu Frantzen, Marika Koskinen

1 apr. 2022

Dela sidan